Szacuny
5
Napisanych postów
64
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
724
Cześć.
29 lat, 176 cm, 84 kg, trochę ponad rok na siłowni. Teraz dopiero od listopada zacząłem więcej, konkretnie jeść, pod masę. Do tej pory cel siłowni był bliżej niesprecyzowany
Ile byście mi dali procent tłuszczu? Jak wyglądają plecy? Można już mówić o kształcie V, w miarę się prezentują, czy jeszcze trzeba sporo dopracować?
Daję jedno zdjęcie z wakacji z poprzedniego roku, gdy ważyłem 110 kg ;).
Pozdrawiam.
Szacuny
530
Napisanych postów
1514
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
21857
Tak jak @monkey napisał, jednakże mimo priorytetu na lustro, zwracaj także uwagę na tą wagę i pomiary w kontekście co 2-3 tygodnie. Na redu jak jesteś, to jak obwody lekko się zmniejszają lub zostają bez zmian, waga leci a w lustrze sylwetka się wyostrza, to jest scenariusz idealny i osobiście do tego bym dążył.
Szacuny
530
Napisanych postów
1514
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
21857
Bf z 19%, masa jest, plecy też. Lipnie się złożyło, że najlepiej byłoby zrobić redu na zimę, ale porównując foto sprzed roku, to progres zrobiłeś konkretny.
Szacuny
5
Napisanych postów
64
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
724
Georgu, a jak byś Ty to widział w dłuższym okresie? Na pewno chciałbym mieć na lato oprócz zwiększonej masy mięśniowej też dosyć niski poziom tkanki tłuszczowej, dlatego planowałem teraz przybrać masę. Od listopada znacznie więcej jem mięsa, ryżu, trenuję też już bardziej konkretnie, określone partie w określone dni. Planowałem gdzieś w marcu-kwietniu przerzucić się na redukcję.
Szacuny
14749
Napisanych postów
53426
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
401892
Jeśli chcesz się wyrobić na lato 2024, to redukuj już. Pracy przed Tobą dużo. Sama redukcja zajmie trochę czasu, a i pewnie trzeba będzie ją przerywać, bo nie możesz być na deficycie kalorycznym w nieskończoność... Zabierz się za redukcję z głową, to i sylwetka na lato 2024 będzie wyglądać dobrze. Próbując robić masę spowodujesz, że nawet na lato 2025 będzie ciężko się wyrobić.
Szacuny
5
Napisanych postów
64
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
724
30 kg zeszło u mnie w 9 miesięcy. Mówisz, że teraz głównie redukcja powinna być u mnie na pierwszym miejscu, aż do lata? W jaką wagę powinienem celować na to lato? Mam teraz 92-93 cm w pasie na czczo.
Budowanie typowo mięśni zacząć od lata?
Zmieniony przez - ambaras19 w dniu 2023-11-19 21:49:14
Szacuny
14749
Napisanych postów
53426
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
401892
Czyli 9 miesięcy redukujesz? Jeśli nie było to zrób sobie z 2 tygodnie na bilansie zerowym i później dalej redukuj. Nie celuj w wagę, a w wygląd w lustrze. Nawet jeśli wyrobisz się na maj z formą, to przy rozsądnym podbijaniu kcal do końca lata zachowasz fajną sylwetkę, a nawet pod koniec powinno wyjść coś fajnego pomiędzy formą, a nabiciem.
Szacuny
5
Napisanych postów
64
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
724
OK, dzięki za porady. Zrobię trochę kompromisu między waszymi radami a moimi aspiracjami. Do końca roku pociągnę masę, bo fajnie się czuję, widzę progres, na pewno w sile. Zobaczymy, ile się uda zyskać i jak dużo tłuszczu wejdzie, a od stycznia redukcja.
Szacuny
530
Napisanych postów
1514
Na forum
7 lat
Przeczytanych tematów
21857
Jeżeli chcesz się wyrobić akurat na lato, to masz sporo czasu, ja zwykle redukuje pod marzec dopiero, ale ważne, żebyś wiedział, że to nie sprint, a maraton, budując masę do stycznie na przykład, jeszcze z efektem, to spokojnie się wyrobisz, tylko problem w tym że przy takim body facie kompromis, tak jak już wspomniałes musi być ;)
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
34329
Napisanych postów
24405
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
280892
Progres bardzo fajny jednak na masowanie nie jestes gotowy i stracisz czas, robiłbym redukcje teraz tylko może troszke ostrzej skoro cisnie cię lato 24 , do końca grudnia / połowy stycznia redu ( swieta kolidują trochę) potem styczeń luty marzec masa i potem redu na lato , Jednak pamietaj ze to nie wyscig i nie ma sensu obierac systemy forma na lato a obierz system forma na lata