Jesienna,cynamonowa,rozgrzewająca,najlepsza z polskich jabłek .
SZARLOTKA
Składniki jakie podaję są na małą okrągła formę,aby zrobić wersję rodzinną w formie prostokątnej wystarczy podwoić ilość składników.
-1kg jabłek
-1 szklanka mąki
-1jajo
-125g miękkiego masła
-1 szklanka cukru pudru
-5g suchych drożdży
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka soku z cytryny
1.Jabłka obieramy,ścieramy na tarce po czym mieszamy z sokiem z cytryny i cynamonem.
2.Mąkę,cukier,proszek do pieczenia,drożdże,jajo oraz miękkie masło zagniatamy w gładką kulę.
3.Kulę dzielimy na dwie części, jedną troszkę wiekszą od drugiej.
4.Większą częśc delikatnie rozwałkowujemy po czym ukladamy na spodzie foremki tak aby wykleić też boki na ok.3cm
5.Następnie wykładamy jabłka(jeżeli wytworzyło się z nich dużo soku można część odlać
6.Na górę układamy rozwałkowaną drugą część ciasta.
7.Pieczemy godzinę w 170stC
8.Cukier puder plus mała ilość wody wymieszane łyżeczką utworzą nam lukier.
SMACZNEGO Jeden mały kawałek:
Białko 2,2 g
Węglowodany 32,2 g
Tłuszcz 10,8 g
232 kcal
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html