Szacuny
0
Napisanych postów
3
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
102
Witam, mam 37 i ostatnio odczuwam spadek libido...Zacząłem działać w temacie bo trochę to zaczęło też wjezdzć na psychikę. Zrobilm badania i poziom testosteronu praktycznie przy górnych widełkach. Biorę cynk, arginine, dhea, ashwagande, omege, palme sabałowa, multiwitamine. Doradźcie co moge zrobić w tym temacie, jakie jeszcze badania (robilem prolaktyne, estradiol i testosteron). Nie pale, pije zazwyczaj raz może dwa razy w tyg. Czy to może być związane ze stresem, niedawno sie rozwodziłem, i słabo też sypiam.
edit:
oddaje też regularnie krew wiec wyniki ogólne raczej ok.
Zmieniony przez - Micekk w dniu 2023-11-06 23:47:59
Jest liderem w tym dzialeSzacuny
2482
Napisanych postów
2356
Na forum
8 lat
Przeczytanych tematów
77119
Czytając to co napisałeś to wiele czynników które mogą mieć negatywny wpływ na libido samych rzuca sie w oczy; tj jak wiek chociażby. Wiadomo jak ma sie lat 20 jest zupełnie inne niż jak ma sie te 30 czy 40. To naturalna sprawa.
Do tego największy wróg wszystkiego - czyt. stres z brakiem snu i masz gotowa receptę na obniżone libido. Mysle, ze jak zredukujesz poziom stresu, zaczniesz lepiej spać to problem wyparuje krotko mówiąc
6089
Napisanych postów
74915
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
748358
Myślę, że przede wszystkim należy zwrócić uwagę na Twój styl życia. Samo to, że nie palisz nie wystarczy. Sugeruję przeanalizować swojej życie pod kątem prawidłowego odżywiania, aktywności fizycznej (zbyt duża, jak i zbyt mała będą wpływały negatywnie), poziomu tkanki tłuszczowej (zbyt wysoki, jak i zbyt niski będą wpływały negatywnie), ilości stresu w ciągu dnia, ilość i jakość snu. Jeżeli te podstawy będą prowadzone zgodnie z zaleceniami, to wtedy można będzie zastanowić się nad suplementami. Inaczej to niewiele pomoże.
11761
Napisanych postów
159693
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
1231732
witaj.
LIbido to temat mocno zlozony. W jego sklad wchodzi poziom homonow, styl zycia, odzywianie czy nasza psychika ktora przeklada sie na neuroprzekazniki i odwrotnie. Mozemy mie hormony w normie, ale nasza glowa gedzies zbedzie nas blokowac z libido i efekt checi na seks bedzie slabszy czy tez jakosc erekcji sie pogorszy. Co do badan tutaj wazne tez jest to na jakim poziomie jest estradiol i prolaktyna. Sam testosteron za duzo Ci nie powie, bo moze byc np wywalona prolaktyna ktora bedzie mocno wplywac na samopoczucie