...
Napisał(a)
Co się morze stać jeśli wypiję kurze białko po treningu czy o innej godzinie.są to jajka ze sklepu i maja jakieś pieczątki...ale zawsze jest strach o salmonelle.... i czy jest to powszechnie stosowana metoda dostarczania aminokwasów i białka???
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Napisał(a)
witam
1"Co się morze stać jeśli wypiję kurze białko po treningu czy o innej godzinie."
2"są to jajka ze sklepu i maja jakieś pieczątki...ale zawsze jest strach o salmonelle.... i czy jest to powszechnie stosowana metoda dostarczania aminokwasów i białka???"
1 po treningu zaleca się białko szybko wchłanialnym a białko z jaj kurzych jest białkiem wolno wchłanialnym polecanym na noc
2 nie jest to powszechna metoda
lepiej ugotować usmażyć
pozdro
1"Co się morze stać jeśli wypiję kurze białko po treningu czy o innej godzinie."
2"są to jajka ze sklepu i maja jakieś pieczątki...ale zawsze jest strach o salmonelle.... i czy jest to powszechnie stosowana metoda dostarczania aminokwasów i białka???"
1 po treningu zaleca się białko szybko wchłanialnym a białko z jaj kurzych jest białkiem wolno wchłanialnym polecanym na noc
2 nie jest to powszechna metoda
lepiej ugotować usmażyć
pozdro
...
Napisał(a)
Sparz jajka (skorupki) wrzątkiem lub lepiej Wrzuć do garnka z wrzątkiem i zagotuj chwilke i nie bedzie Salmonelli (nie powinno być )
Białka z jajek na surowo są słabo przyswajalne:
-dla surowych jaj przyswajalność białka na poziomie 65%
-dla gotowanych 93%
Z tym że ugotowane jajka (samo białko) przyswai sie bardzo szybko, dodanie żołtka opóźnia wchłonięcie go bo jest troche tłuszczy
W surowych bialkach znajduje sie awidyna, wchlania ona w naszym organizmie biotyne, ktora jest odpowiedzialna m.in. za odpornosc. awidyna pod wplywem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. niszczy ja rowniez tlen wprowadzony wraz z powietrzem podczas ubijania bialek.
dodatkowo surowe bialko jest gorzej strawne.
Tutaj Artykuł --> http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-10-15 13:42:13
Białka z jajek na surowo są słabo przyswajalne:
-dla surowych jaj przyswajalność białka na poziomie 65%
-dla gotowanych 93%
Z tym że ugotowane jajka (samo białko) przyswai sie bardzo szybko, dodanie żołtka opóźnia wchłonięcie go bo jest troche tłuszczy
W surowych bialkach znajduje sie awidyna, wchlania ona w naszym organizmie biotyne, ktora jest odpowiedzialna m.in. za odpornosc. awidyna pod wplywem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. niszczy ja rowniez tlen wprowadzony wraz z powietrzem podczas ubijania bialek.
dodatkowo surowe bialko jest gorzej strawne.
Tutaj Artykuł --> http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html
Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-10-15 13:42:13
...
Napisał(a)
Surowe jaja gorzej przyswajalne i latwiej o salmonelle.
gotuj/smaz.
gotuj/smaz.
GÓRA---->I am What I am
...
Napisał(a)
dzeki za odpowiedzi. lepiej nie ryzykować:D niema to jak jajko w majonezie
a co mozecie powiedziec o przepiorczych jajkach pozatym ze sa małe???
a co mozecie powiedziec o przepiorczych jajkach pozatym ze sa małe???
...
Napisał(a)
mój kumpel też miał świta na punkcie tego słynnego śniadania Rockiego
Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.
...
Napisał(a)
chyba w kazdym odcinku było jak po ciężkim treningu zbijaj jajka.... i wypijał:d
...
Napisał(a)
ogólnie jajka w jakielkolwiek postaci typu gotowane smażone sa bardzo dobre i rzadko komu nie smakuja!! <mnaiam>
...
Napisał(a)
Wiadomości o Jajach + Porównanie Jaja Kurzego z Przepiórczym
https://www.sfd.pl/wiadomości_o_jajach_ _porównanie_jaja_kurzego_z_przepiórczym-t184944.html
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-10-16 12:10:51
https://www.sfd.pl/wiadomości_o_jajach_ _porównanie_jaja_kurzego_z_przepiórczym-t184944.html
Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-10-16 12:10:51
Poprzedni temat
Szukam Dieteczynej Pomocy
Następny temat
podstawowe informacje nt diet. zadanie na biol ;)
Polecane artykuły