SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Kurze Białko

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 7228

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3215 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21170
Co się morze stać jeśli wypiję kurze białko po treningu czy o innej godzinie.są to jajka ze sklepu i maja jakieś pieczątki...ale zawsze jest strach o salmonelle.... i czy jest to powszechnie stosowana metoda dostarczania aminokwasów i białka???
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1250 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 12689
witam

1"Co się morze stać jeśli wypiję kurze białko po treningu czy o innej godzinie."

2"są to jajka ze sklepu i maja jakieś pieczątki...ale zawsze jest strach o salmonelle.... i czy jest to powszechnie stosowana metoda dostarczania aminokwasów i białka???"

1 po treningu zaleca się białko szybko wchłanialnym a białko z jaj kurzych jest białkiem wolno wchłanialnym polecanym na noc
2 nie jest to powszechna metoda
lepiej ugotować usmażyć


pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3215 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21170
no raczej... naoglądałem sie Rockiego:D stąd ten pomysł
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
Sparz jajka (skorupki) wrzątkiem lub lepiej Wrzuć do garnka z wrzątkiem i zagotuj chwilke i nie bedzie Salmonelli (nie powinno być )

Białka z jajek na surowo są słabo przyswajalne:
-dla surowych jaj przyswajalność białka na poziomie 65%
-dla gotowanych 93%

Z tym że ugotowane jajka (samo białko) przyswai sie bardzo szybko, dodanie żołtka opóźnia wchłonięcie go bo jest troche tłuszczy




W surowych bialkach znajduje sie awidyna, wchlania ona w naszym organizmie biotyne, ktora jest odpowiedzialna m.in. za odpornosc. awidyna pod wplywem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. niszczy ja rowniez tlen wprowadzony wraz z powietrzem podczas ubijania bialek.
dodatkowo surowe bialko jest gorzej strawne.


Tutaj Artykuł --> http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja. Nikt się nad tym nie zastanawia, że normalnie zniesione i zapłodnione jajo kurze po dostarczeniu energii w postaci ciepła (39 st. C przez 21 dni) przeistacza się w żywy organizm (pisklę), w którym jest układ kostny, mięśniowy, pokarmowy, nerwowy, immunologiczny itd. Powstał żywy organizm zdolny do wzrostu i dalszego rozwoju, jedynie energia była potrzebna do wzbudzenia życia. Zatem wszystkie niezbędne substancje potrzebne do jego stworzenia zawarte są w jaju. Ten właśnie fakt świadczy wystarczająco o jego wartości biologicznej i wskazuje, jak cenne zawiera składniki. Z prostej kalkulacji wynika, że aby w pełni zaspokoić zapotrzebowanie organizmu człowieka na wszystkie składniki niezbędne do funkcji życiowej, wystarczy konsumować jedynie jaja. Stanowią one najlepsze źródło aminokwasów, w tym szczególnie egzogennych, kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych. Należy dodać, że proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami chemicznymi, ich treści są idealne, brak jest jedynie witaminy C. Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec. Przyswajalność poszczególnych składników jest imponująca i nieporównywalna z innymi produktami, na przykład białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%. Porównajmy - przyswajalność białka zawartego w mleku kształtuje się na poziomie 85%, w ziemniakach 77%, w mięsie 78%, w roślinach strączkowych 40-60%.


Zmieniony przez - jabolcokk w dniu 2007-10-15 13:42:13
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Surowe jaja gorzej przyswajalne i latwiej o salmonelle.
gotuj/smaz.

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3215 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21170
dzeki za odpowiedzi. lepiej nie ryzykować:D niema to jak jajko w majonezie
a co mozecie powiedziec o przepiorczych jajkach pozatym ze sa małe???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 255 Napisanych postów 13305 Wiek 36 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 45257
mój kumpel też miał świta na punkcie tego słynnego śniadania Rockiego

Ja swoje poglądy mam, ale teraz czasy takie, że na wszelki wypadek się z nimi nie zgadzam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 3215 Wiek 34 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 21170
chyba w kazdym odcinku było jak po ciężkim treningu zbijaj jajka.... i wypijał:d
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 10598 Wiek 37 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 47808
ogólnie jajka w jakielkolwiek postaci typu gotowane smażone sa bardzo dobre i rzadko komu nie smakuja!! <mnaiam>
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Szukam Dieteczynej Pomocy

Następny temat

podstawowe informacje nt diet. zadanie na biol ;)

WHEY premium