siła wewnętrznego spokoju
...
Napisał(a)
Dość intensywnie ostatnio ćwiczę: aerobik, step 2-3 godz. dziennie i stawy kolanowe zaczynają protestować, rano są sztywne i generalnie"czuję je" przez cały dzień. Biorę glucosaminę, ale efekty są podobno dopiero po 3 miesiącach. Wiem,że najrozsądniej byłoby dać im odpocząć, ale ja do wakacji mam jeszcze sezon i chcę dotrwać bez kontuzji. Proszę o poradę, co mogę zrobić dla moich stawów :)
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Dzięki.
Książki poszukam.
A można wiedzieć, jakie to przypuszczenia?
Tzn wg Ciebie mam tę hipermobilność czy nie? Bo - jak wspominałam wcześniej - nie mam np. przeprostu w kolanach ani łokciach (zawsze mi się wydawało, że to jest głównym wyznacznikiem?). A akurat jeśli mnie coś boli, to zwykle kolana, które są ponoć jak najbardziej normalne (ani przeprostu, ani niedoprostu).
Książki poszukam.
A można wiedzieć, jakie to przypuszczenia?

Tzn wg Ciebie mam tę hipermobilność czy nie? Bo - jak wspominałam wcześniej - nie mam np. przeprostu w kolanach ani łokciach (zawsze mi się wydawało, że to jest głównym wyznacznikiem?). A akurat jeśli mnie coś boli, to zwykle kolana, które są ponoć jak najbardziej normalne (ani przeprostu, ani niedoprostu).
...Only thing to do is jump over the moon...
...
Napisał(a)
Kolagen (np. K. Active Plus), opaski na kolana do ćwiczeń, buty z amortyzacją, salicylowe rozgrzewacze: polecam Deep Heat w aerozolu
"Wszystko jedno gdzie się żyje,
Raz się chudnie, raz się tyje..."
...
Napisał(a)
Dziękuję za dobre rady :) Zastosowałam i już widzę efekty. Będę mogła jechać na konwencję w przyszły weekend hura! :)
...
Napisał(a)
w zeszłym miesiącu "wypadły" 2 koleżanki i wzięłam za nie zastępstwa, czyli miałam np. 2 godz. na stepie + 1 godz. aerobiku, na drugi dzień 2 godz. aerobiku, w tym jedna funky i tak mniej więcej dwa tygodnie.
teraz wróciłam do swojego planu zajęć, czyli 4 x 1 godz. aerobiku w tyg. całkowity luz :)
teraz wróciłam do swojego planu zajęć, czyli 4 x 1 godz. aerobiku w tyg. całkowity luz :)
...
Napisał(a)
oprócz kolagenu polecam "chrząstkę rekina" pomaga na stawy więc na kolana też...
W Kulturystyce ważna jest systematyczność i dokładność...
...
Napisał(a)
przedewszystkim kup sobie opaski, niby taki szczegol a znakomicie pomaga

Klub Kulturystyczny "Hermes"
ul. Skargi 8
05-822 Milanowek
>->Zapraszamy<-<
...
Napisał(a)
Nie będę zakłądać nowego wątku, więc pozwolę sobie spytać tutaj.
Niedawno kupiłam sobie rowerek stacjonarny.
Dzisiaj, po 30 minutowej jeździe, boli mnie kolano. Dodam, że jazda na najniszym obciążeniu, ok.33km/h
Czy istnieje jakaś forma rozgrzewki przed jazdą na rowerze, która mogłaby pomóc kolanom?
Co mogę zrobić by ich nie obciążać jeżdżąc na rowerze, z czego nie chcę rezygnować?
Niedawno kupiłam sobie rowerek stacjonarny.
Dzisiaj, po 30 minutowej jeździe, boli mnie kolano. Dodam, że jazda na najniszym obciążeniu, ok.33km/h
Czy istnieje jakaś forma rozgrzewki przed jazdą na rowerze, która mogłaby pomóc kolanom?
Co mogę zrobić by ich nie obciążać jeżdżąc na rowerze, z czego nie chcę rezygnować?
...
Napisał(a)
Ja zawsze traktuje jazdę na rowerze jako rozgrzewkę. Zacznij może spokojnie, wolnym tempem.
...
Napisał(a)
jak siedzialam na rowerze, to nie czulam zadnego bolu. Potem jak zeszlam tez nie, tylko tak z godzine pozniej dopiero zaczelo mnie bolec, szczegolnie gdy probuje caly ciezar ciala oprzec na tej jednej nodze. Pewnie mi jakiejs mazi tam brakuje w stawie... Ale nie wiem. Mma tez lekko skrzywiony kręgosłup, ale tylko kregoslup, z nogami wszystko w porządku, wiec nie sadze by mialo to jakies znaczenie
a takie opaski na kolana to dobrze by zrobily?
a takie opaski na kolana to dobrze by zrobily?
...
Napisał(a)
Opaski na kolana są bardzo skuteczne, ale z nimi możesz jeszcze poczekać. One są b. dobre do noszenia podczas ruchu, szczególnie gdy obciążasz te stawy, nie mozna ich nosisz cały czas (np. jak normalnie chodzisz, albo śpisz), bo wtedy osłabiają więzadła.
Może wystarczy po prostu skorygować technikę jazdy? Jak załozysz opaskę, to nie będzie Cię bolało, a będziesz nadal xle jeździła (jeśli to kwestia techniki).
Rozgrzewka przed jak najbardziej - nie musi być intensywna, bardziej chodzi tutaj o rozruszanie wszystkich stawów, lekkie rozciąganie. Zwróć uwagę na rozgrzewanie kolan, stań np. w lekkim rozkroku (nogi na szerokośc bioder), albo złaczone, zegnij je, możesz złapać dłońmi kolana, i pokręć najpierw w jedną stronę, potem drugą, i tutaj ważne jest, aby to robić delikatnie, wolno, aby te wszystkie mazie miały szansę dobrze się tam porozmieszczać. Dobrze jest złapać kolana rękoma, bo masz większą kontrolę nad tym, co robisz, ale równie dobrze możesz to robić wyprostowana.
Może wystarczy po prostu skorygować technikę jazdy? Jak załozysz opaskę, to nie będzie Cię bolało, a będziesz nadal xle jeździła (jeśli to kwestia techniki).
Rozgrzewka przed jak najbardziej - nie musi być intensywna, bardziej chodzi tutaj o rozruszanie wszystkich stawów, lekkie rozciąganie. Zwróć uwagę na rozgrzewanie kolan, stań np. w lekkim rozkroku (nogi na szerokośc bioder), albo złaczone, zegnij je, możesz złapać dłońmi kolana, i pokręć najpierw w jedną stronę, potem drugą, i tutaj ważne jest, aby to robić delikatnie, wolno, aby te wszystkie mazie miały szansę dobrze się tam porozmieszczać. Dobrze jest złapać kolana rękoma, bo masz większą kontrolę nad tym, co robisz, ale równie dobrze możesz to robić wyprostowana.
...Only thing to do is jump over the moon...
Polecane artykuły