SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KULINARIA 35+

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 23874

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rutkow Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7520 Napisanych postów 49527 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 385537
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 11262 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 109635
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
rutkow
wszystko sam zjadłes ??


tak ,ale przez 2 dni
moja żona mówi ,ze gotuje jak dla wojska :)


a nawet zjadłbym takie grochówy wojskowej ,tylko zamiast boczku i kiełbachy ,dałbym mieso bez skóry z wędzonego kurczaka i dużo warzyw
tylko musze taki kocioł na kólkach sobie sprawic :)



Zmieniony przez - czung w dniu 2013-01-19 13:55:51

Zmieniony przez - czung w dniu 2013-01-19 14:07:31
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
Makaron jako źródło węglowodanów złożonych.

Zainspirowany problemami z makaronem kolegi kuba_n zrobiłem małe rozeznanie w internecie i chciałbym się z wami nim podzielić.
Skupiłem się na makaronie produkowanym z semoliny i wody, czyli inaczej mówiąc z pszenicy durum, ponieważ reszta makaronów ze względu na IG nie jest godna aby o nich pisać .

Na początek kilka definicji:

Pszenica durum (Triticum durum) to gatunek zboża, z którego wyrabia się głównie makarony. Produkty z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i dużą twardością, makarony nie sklejają się i pozostają al dente. Bardzo często produkuje się również z niej kus kus, ciasta, pieczywo, a także zagęszcza się budynie i zupy. Ze względu na to, że w mące durum bielmo zewnętrzne (tzw. warstwa aleuronowa), znajdujące się pod okrywą, jest zachowane, mąka ta jest bardziej bogata w białko, tłuszcz oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna (Triticum vulgaris).

Semolina – gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej (durum), używana do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu.

Produkty pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej. To znaczy, że przed zmieleniem z ziarna nie usuwa się zewnętrznej warstwy (tzw. okrywy nasiennej), która zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. błonnik, witaminy i minerały. Innymi słowy: mąka razowa to raz zmielone całe ziarno zboża. W przeciwieństwie do niej biała mąka to zmielone samo bielmo ziarna. Podczas jej produkcji odsiewa się łupiny (otręby) i zarodki, przez co traci ona większość witamin, minerałów i błonnika.

Makaron razowy łatwo odróżnić od innych – jest sporo ciemniejszy od zwykłego pszennego. Na liście jego składników powinna znajdować mąka typu 2000 (lub 1850).

Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z przemiału pszenicy twardej (Triticum turgidum ssp. durum), wg PN-92/A-74021:
semolina - zawartość popiołu nie więcej niż 0,90%
typ 950 - zawartość popiołu nie więcej niż 0,95%
typ 1750 - zawartość popiołu nie więcej niż 1,75%
Mąkę do produkcji makaronu "popularnego" można otrzymywać również z pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. aestivum), która służy do produkcji zwykłej mąki pszennej detalicznej, piekarskiej i cukierniczej. Makaron, który produkowany jest we Włoszech i innych krajach, produkowany jest zazwyczaj z semoliny (pszenica twarda. W praktyce niektóre makaroniarnie używają do produkcji makaronów mąki pszennej Krupczatki.

W mące żytniej i pszennej występuje jeszcze typowy typ razowy o liczbie 2000 (w pszennej jeszcze teżjest graham 1850)

Teraz przejdźmy do chyba naważniejszej sprawy czyli jakie są indeksy glikemiczne dla wybranych makaronów:
makaron, bezjajeczny – IG 80
makaron, bezjajeczny z semoliny - IG 52
makaron, razowy – IG 37


Jedynym znakiem zapytania jest czy makaron pełnoziarnisty to na pewno to samo co razowy. Lubella stawia znak równości na swojej stronie:
Czy makaron Pełne Ziarno ma podobny smak do makaronu z mąki razowej?
Mąka pełnoziarnista jest popularnie nazywana mąką razową, tak więc można powiedzieć, że w potocznym znaczeniu te pojęcia są synonimem.


Na stronie fundacji firmowanej przez Armstronga livestrong.com mamy potwierdzenie powyższych indeksów oraz przy okazji szybkie wyjaśnienie co to jest IG :
The glycemic index, or GI, shows the level a carbohydrate impacts your blood sugar. The idea is to eat foods that are low on the glycemic index, as they do not significantly change your blood sugar levels as much as foods high on the scale. Low GI is in the range of 0 to 55, medium is 56 to 69 and high is 70 or higher. Whole-grain spaghetti has a low average glycemic index of 37. White spaghetti made with semolina flour still only has a medium average GI of 57.

Tak nawiasem mówiąc to zapytałem Lubelli co to za mąka – ciekawe czy dostanę odpowiedź .

Wniosek nasuwa się sam – należy do naszej diety wybierać makarony razowe o typie mąki 1750 i więcej lub jeżeli nie ma na etykiecie typu mąki z numerka to przynajmniej pełnoziarniste z pszenicy durum/semoliny. Jak komuś się nie chce czytać etykiety to należy wybrać makaron ciemny .

Z popularnych w naszych sklepach produktów można wybrać:
1. Lubella – pełne ziarno (świdry, spaghetti, pióra oraz kokardka i gniazda z 5 zbóż)
2. Melissa Primo Gusto – widziałem na pewno spaghetti i rurki
3. Biedronka – świderki pełne ziarno
Lidl – nowość spaghetti combino pełne ziarno
Kolejność wg bogatości oferty, pozycje z Lidla i Biedry wypadają najlepiej pod względem Econo (poniżej 3 zł/500g).


pozdro kabo


http://www.niam.pl/rimages/crop/600/450/files/images/OTSP/BACKUP/OTSP_4411_97661064049930947317619753978273.jpg

źródła – strony internetowe różne, Wikipedia, jedzdobrze.pl, livestrong.com
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
. dubel

Zmieniony przez - kabo9 w dniu 2013-01-31 00:02:33
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 9408 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85038
dobry art. SOGa zostawiam \

ciekawe jak to jest naprawdę z tym IG. jedni mówią, że to mega ważna rzecz, drudzy, że nie należy zwracać na to uwagi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Mysle ze nalezy zwracac uwage a Ci ktorzy mowia ze nie nalezy niech robia jak uwazaja :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 239 Napisanych postów 9129 Wiek 46 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 130480
kabo9 - dobry art, SOG poszedł
być może za jakiś czas makaron wróci do mojego menu

KREW POT I ŁZY TYLKO NA TO NAS STAĆ

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
Lubella odpisała :


Dziękujemy za kontakt, wszelkie informacje z rynku, opinie i uwagi dotyczące
jakości i sposobu prezentacji naszych produktów przyjmujemy z powagą i
troską. Analizujemy je bardzo uważnie, ponieważ zależy nam na tym, abyście
byli Państwo zadowoleni z produktów, jakie Lubella oferuje na rynek.
W nawiązaniu do pytania dotyczącego Makaronu Lubella Pełne Ziarno, uprzejmie
informujemy, iż mąka makaronowa pszenna pełnoziarnista, z której produkowany
jest ten makaron, zawiera wszystkie składniki ziarna, czyli odzwierciedla
jego naturalny skład, zatem popiół w mące jest zbliżony do popiołu w ziarnie
zboża (tj. 1,5-1,9%). Znaczy to, że w przypadku tych produktów można mówić o
typie bądź przemiale pomiędzy 1500 a 1900. Jak widać popiół, a więc i typ
mąki może się nieznacznie zmieniać, a zależy to w dużej mierze od warunków
klimatycznych na terenie uprawy zboża w danym roku, ilości stosowanych przez
rolnika nawozów i innych czynników.


Można zajadać
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Pieknie :)
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

bol rak od dluzszego czasu sciegna i miesnie... co pomoze...

Następny temat

szczupły - czym się wzmocnić ???

WHEY premium