DYNIA
Tego warzywa w dietach forumowiczów nie widziałem chyba nigdy, a jego brak w zrównoważonej diecie to wielka strata, zwłaszcza jak się okazuje dla aktywnych mężczyzn
Myślę, że po zapoznaniu się z zawartymi w artykule informacjami znajdziecie dla niej miejsce w swoich dietach i rozliczne zastosowania, a nie tylko prezentowane poniżej.
Dynia (Cucurbita L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki.
Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. W Polsce najchętniej uprawia się dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w drogocenne pestki. Najczęściej spotyka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej, o owocach ważących nawet powyżej 50 kg. Zdarzają się również okazy, które osiągają wagę ponad 400 i 600 kg !
Godna polecenia jest dynia HOKKAIDO, dostępna coraz częściej w naszych sklepach. Jest nieduża co pozwala ją szybko zużyć (1 – 2 posiłki), ma przepiękny soczysty pomarańczowy kolor oraz nie trzeba jej obierać ze skórki. Skórka po ugotowaniu jest miękka i w 100% jadalna. Im dynia ma kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin i mikroelementów.
Właściwości i zastosowanie
Dynia posiada następujące właściwości:
- jest niskokaloryczna (ale o wysokim IG) i bogata w witaminy i substancje mineralne,
- dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających,
- zawarty w miąższu karoten poprawia kolor naszej skóry,
- przyspiesza metabolizm,
- gotowana lub surowa dynia pomaga w nieżytach przewodu pokarmowego, przy uporczywych zaparciach, chorobach krążenia z towarzyszącymi im obrzękami i schorzeniach wątroby. Nawet dla tzw. delikatnych żołądków rozgotowana dynia jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna,
- zalecana jest jako środek ogólnie odkwaszający, moczopędny, żółciopędny. Podaje się ją rekonwalescentom, pomaga bowiem odzyskać siły po ciężkiej chorobie,
- miąższ dyni stanowi doskonały środek przeciwwymiotny dla ciężarnych.
- ze względu na małą zdolność wiązania azotanów z gleby dynia jest lepszym od marchwi produktem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic,
- wpływa wzmacniająco na system immunologiczny,
- kilogram pestek dyni zawiera 130-202 mg cynku. Niedobór cynku powoduje mnóstwo dolegliwości związanych m.in. z prostatą. Cynk jest potrzebny włosom i paznokciom, a u mężczyzn, od urodzenia do starości, wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie bardziej niż kobiety !
Ponadto nieocenionym składnikiem zdrowej diety są pestki z dyni. Zaleca się ich regularne spożywanie, ale w umiarkowanych ilościach ponieważ są bardzo kaloryczne, w przeciwieństwie do samej dyni.
Pestki dyni mają następujące właściwości:
- świeże są lekarstwem na pasożyty przewodu pokarmowego (zawierają niszczącą pasożyty kukurbitacynę), polecane przede wszystkim dla dzieci ponieważ nie mają żadnych skutków ubocznych i są całkowicie bezpieczne dla organizmu,
- ograniczają rozrost i zapalenie gruczołu krokowego (prostaty),
- działanie moczopędne – dobrze wpływają na stan i pracę nerek i pęcherza moczowego, również w stanach zapalnych nerek i pęcherza, skutecznie wspomagając leczenie,
- podane dzieciom przed zaśnięciem, zwłaszcza tym, które moczą się w nocy, pomogą „opróżnić” pęcherz przed snem,
- przeciwdziałają miażdżycy,
- zawierają wiele witamin i mikroelementów m.in. są bardzo bogate w cynk, który dobroczynnie wpływa również na leczenie chorób skórnych – trądziku, opryszczki, działanie układu trawiennego, pracę serca oraz wzrok,
- dzięki zawartemu w nich tokoferolowi – witaminie płodności (witamina E) działają jak afrodyzjak,
- działają hamująco na odkładanie się w tkankach „złego” cholesterolu (LDL) – tak więc dla osób ze zbyt wysokim poziomem LDL lub cierpiących na miażdżycę to nieodzowny składnik codziennej diety,
- tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80% kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60% to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędne dla organizmu, są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów, a także ścianek komórkowych. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno, dzięki czemu nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze. Powinno się go używać na zimno do sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Olej z pestek ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest lekkostrawny. W przewadze zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D, jest bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk.
Wartości odżywcze
DYNIA:
100 g miąższu z dyni zawiera:
Białko – 1,30 g
Tłuszcz – 0,30 g
Węglowodany – 7,70 g
Wartość energetyczna: 28 kcal
Indeks glikemiczny: 75 (wysoki)
Witaminy: A, B1, B2, PP, C, E
Substancje mineralne: żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź, mangan
Inne: błonnik, beta-karoten, fitosterole, celuloza, pektyny i kwasy organiczne
Pestki z dyni:
100 g pestek z dyni zawiera:
Białko – 24,50 g
Tłuszcz – 45,80 g
Węglowodany – 12,70 g
Wartość energetyczna: 556 kcal
Indeks glikemiczny: 25 (niski)
Zmieniony przez - DARNOK35 w dniu 2012-11-01 18:23:42