SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

KONKURS GOTUJ Z IRON HORSE SERIES !!!!!!! Danie główne :-)

temat działu:

Iron Horse Series

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 8514

Ankieta

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a) Temat przeniesiony przez Banan z działu Ważne informacje.
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191506
Witam
A więc mamy dla was konkurs, abyś cię się wykazali pomysłowością i kunsztem kulinarnym !
Konkurs polegać będzie na tym że wrzucacie ciekawy przepis na danie główne a więc mięso,ryby,jajka .
Ważne by były zdjęcia jak to robicie a nawet filmy. Im ciekawiej tym lepiej!

Wysyłanie przepisów trwa do 14 listopada a potem tygodniowe głosowanie użytkowników forum !
WYGRANA TO BON NA 200zł do wydania na produkty marki IRON HORSE SERIES

Wygrany jest zobowiązany po dostaniu nagrody zrobić fotorelacje i odczucia po produkcie.
Mogą brać udział osoby minimalnym stażem 6 miesięcy i 200 postów


W tym temacie wrzucamy przepisy i foty !


Zmieniony przez - wojo zmc w dniu 2012-10-17 12:43:55

Zmieniony przez - wojo zmc w dniu 2012-10-17 12:44:38

Zmieniony przez - wojo zmc w dniu 2012-10-17 12:50:17
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
RISOTTO Z KURKAMI ALA AZ

Skałdniki:

Mięso z piersi indyka bez skóry 1000g
Ryż Arborio 300g
Groszek zielony 400g
Ser, Grana Padano 50g
Osełka 40g
4 cebule
Kurki
Pęczek natki pietruszki
Bulion
papryka słodka
czosnek granulowany















Wartości:

Białko: 256g
Tłuszcze: 60g
Węglowodany: 333g
Kalorie: 2916

Przygotowanie:

Indyka wraz cebulką posiekaną w drobne paski podsmażamy na odrobinie osełki.



Po zarumienieniu się cebulki dodajemy posiekane kurki oraz doprawiamy papryka i czosnkiem.



Po ~5min dodajemy ryż i zalewamy bulionem.



Ciągle mieszamy. Gdy ryż łyknie większość pierwszej części bulionu dodajemy groszek i zalewamy ponownie bulionem.



Ponownie pozwalamy, aby ryż wchłonął wywar (ciągle mieszamy) i dodajemy kolejną porcję bulionu.



Gdy bulion w większości znów wyparował, dodajemy masło i dalej mieszamy..



Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.



Następnie ser.



Mieszamy jeszcze przez chwilę, aby wszystko się zespoiło i Włala :D





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
PIERŚ Z KACZKI Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

SKŁADNIKI:

1 pierś z kaczki (ok. 300g)
2 jabłka
pół słoika żurawiny
majeranek
sól

WARTOŚCI ODŻYWCZE (z kaszą):

B: 37 ; Tł: 9 ; WW: 78 ; kcal: 549



PRZYGOTOWANIE

po stronie skóry robimy nacięcia w kształcie krzyżyka


polewamy lekko oliwą z oliwek i nacieramy majerankiem i solą


zamarynowaną wstawiamy do lodówki (min 1h), ja trzymałem przez noc


jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i pozbywamy się gniazd (polecam łyżeczkę do herbaty)


powstałe wgłębienia uzupełniamy żurawiną lekko ponad stan


pierś podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony, głównie po stronie skórki




razem z wytopionym tłuszczem przekładamy pierś do naczynia żaroodpornego


przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40min


po 10 min dodajemy jabłka, które zwykle pieką się około 30 min


po 30min wyjmujemy gotowe danie




przekrój


na talerzu z kaszą gryczaną, polecam również z pieczonymi ziemniakami




THE END
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 774 Napisanych postów 16448 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 169363
Gulasz z udźca wołowego !

przyprawy (garam masala, indyjska przyprawa chili, czosnek granulowany, grzyby mun)



bulion



WARTOŚCI ODŻYWCZE:

B: 125 ; Tł: 22 ; WW: 0 ; kcal: 696


do naczynia żaroodpornego wrzucamy skrojone w księżyce 2 duże cebule



następnie dodajemy grzybki mun (ok 25g)



czas zabrać się za udziec :)



kroimy w cienkie plastry piękne czerwone mięsko



następnie w drobne paseczki, które wrzucamy na cebulkę z grzybkami



na wszystko sypiemy przyprawy



zalewamy 200ml wody, przykrywamy i do piekarnika na 200 stopni na 90min



kontrola...



kolejna, jeszcze ~20min



gotowe :)



w takim stanie zostawiamy na noc w otwartym piekarniku, a rano wygląda to tak



i na talerzu





sosik :D



THE END
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Marcin4_ I.H.S. TEAM
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 3745 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 13799
A ten już chciałby skosić wszystko ehhh

...

...
Napisał(a)
Usunięty przez Marcin4_ za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 24 Napisanych postów 9408 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85038
...
Napisał(a)
Usunięty przez Marcin4_ za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 111 Napisanych postów 11936 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 90986

Ciągły terror w dążeniu do chwały, życie jest za krótkie, żeby być małym!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191506
Jak możecie pisać komentarze / pytanie w SPAM poście :)
Tutaj niech będzie porządek , jak ktoś będzie później chciał zobaczyć przepis itp to nie będzie czytał wypowiedzi tylko przepisy!:)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 441 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11278
Kurczak w winie.

1kg pałek z kurczaka
Szklanka wina
Kilka plastrów ananasa
2 łyżeczki miodu

Kurczaka myjemy i obieramy ze skórki


rozpuszczamy w winie 2 łyżki miodu i 2 łyżki soku z ananasa


zalewamy kurczaka marynatą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki

Wkładamy mięso woreczka w którym będziemy go piekli wraz z całą winną marynatą i kilkoma plastrami ananasa.

Woreczek umieszczamy na blasze i pieczemy około 45 min
Po tym czasie wyjmujemy całą zawartość woreczka na blachę i pieczemy jeszcze 15-20 min
Dzięki temu zarumieni się nam i przypiecze delikatnie



Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami




Zmieniony przez - liszka2000 w dniu 2012-11-14 00:24:48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 441 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11278
Łosoś pieczony z miętą i cytryną
Łosoś 250g
cytryna,
liście mięty,
czosnek,
ziele angielskie,
sól



Łososia myjemy obieramy ze skóry i przyprawiamy solą.
Kładziemy na folii do pieczenia i wciskamy w niego kilka ziaren ziela angielskiego, układamy na niego liście mięty, pokrojony w plasterki czosnek i 2-3 plasterki cytryny. Szczelnie zawijamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki. (na zdjęciu jest trochę za mało mięty ale mój krzaczek jest już bardzo obskubany).

następnie wkładamy go do piekarnika na mniej więcej 30 min

w międzyczasie można zrobić dodatki jak ryż, kasza, ziemniaki i surówki
Ja polecam z ryżem basmati i kukurydzą



A tak wygląda gotowy produkt



Zmieniony przez - liszka2000 w dniu 2012-11-14 00:27:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 441 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 11278
Zapiekanka na tortilli

3 tortille(najlepiej razowe)
mięso ok.400g
cebula
papryka
3 pomidory
koncentrat pomidorowy
kilka plastrów ananasa
świeża bazylia
czosnek
przyprawy(zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, papryka)

Mięso (dałem pierś z indyka i schab wieprzowy) kroimy w kostkę, przyprawiamy i podgrzewamy na patelni




kroimy cebulę i paprykę w kosteczkę i dodajemy do mięsa



to samo robimy z pomidorami


gdy wszystko się będzie podsmażać robimy sos z koncentratu, wody, czosnku i świeżych liści bazylii


tortillę wycinamy na wymiar naczynia w którym będziemy piec zapiekankę, ścieramy ser i kroimy ananasa




na spód naczynia nakładamy 1 tortillę i smarujemy ją sosem, następnie nakładamy mięso i ser żółty

Powtarzamy tak z resztą placków aby wyszły 3 warstwy ale nie dajemy sera, na ostatnią nakładamy ananasa (ja dodałem także salami ale to niekonieczne) i dopiero wszystko przykrywamy serem.


wkładamy wszystko do uprzednio nagrzanego piekarnika na około 30 min



Zmieniony przez - liszka2000 w dniu 2012-11-14 00:31:35
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

L-arginina

Następny temat

KONKURS GOTUJ Z IRON HORSE SERIES !!!!!!! Deser dietetyczny :-)

WHEY premium