Szacuny
0
Napisanych postów
877
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9309
Witam chciałbym zacząć ćwiczyc judo ale niewiem czy się nadaje ponieważ mam dawna kontuzje lewej nogi (kolano) które czasem daje o sobie przypomnieć oraz otyłość przy 179cm waze 97kg.
Jak myślicie dam rade z tą kontuzją moze jakiś sciągacz na kolano?
Ćwicze równierz na siłowni od jakiś 18miesiecy i niezamieżam rezygnować.
Szacuny
41
Napisanych postów
10832
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
38587
Otyłość to mniejszy problem, orłem raczej nie będziesz, ale dałbyś radę. Natomiast co do kolana, to tylko specjalista lekarz sportowy może ci pomóc. W judo jednak na nogi idzie sporo obciążeń - np w parterze, ale także przy upadkach po rzucie zdarza się nogami amortyzować uderzenie w matę.
Wszystko zalezy od rodzaju i rozmiarów kontuzji, tu ci raczej nikt nic mądrzejszego nie powie.
Szacuny
14
Napisanych postów
2914
Na forum
22 lat
Przeczytanych tematów
39362
wielu judoków ma zniszczone kolana, co swiadczy o tym że są one w tym sporcie narażone na kontuzje (idą łękotki, więzadła krzyżowe itp). Moja rada- skonsultuj z trenerem ew. lekarzem sportowym. Zależy też jaka to kontuzja, moze masz poprostu stłuczenie, a może uszkodzoną rzepkę, albo naderwane ścięgno. Mnie kiedyś przez pół roku napieprzało kolano, trenowałem z usztywniaczem, ale nie poszedłem do lekarza bo tam od razu tną i kroją i wkońcu przestało. Ale tobie radze się skonsultować
Zmieniony przez - natolin w dniu 2005-03-24 23:14:00
Szacuny
0
Napisanych postów
877
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
9309
Jezei chodzi o kontuzje to mialem naderwane sciegna i zerwany miesien czworoglowy kolano tylko przy prostowaniu czasem lekko strzela i przy gwaltownych ruchach jak sie wiazadla napinaja daja znac.