Przeglądnąłem trochę postów na forum i zauważyłem, że początkującemu chcącemu nabrać masy odradzają spożywanie suplementów. Ja się z tym całkowicie nie zgadzam. Jem suplementy od samego początku. Jeżeli mam braki w diecie to dlaczego mam ich nie jeść? Ciężko jest mi zjeść obfity posiłek, a suplementy po prostu piję i mi łatwo wchodzą. Jestem zdania wręcz przeciwnego. Każdy, kto bawi się w siłownię, powinien w przypadku braków w diecie spożywać suplementy. Jeżeli nie dostarczymy organizmowi odpowiednich składników, to ćwiczenia na masę tracą sens. Powiem więcej: mam za sobą 4 miesiące treningu i za miesiąc będę rozpoczynał swój pierwszy cykl kreatynowy. I nie interesuje mnie, kto ma jakie o tym zdanie.
...
No właśnie, dlaczego?
Przeglądnąłem trochę postów na forum i zauważyłem, że początkującemu chcącemu nabrać masy odradzają spożywanie suplementów. Ja się z tym całkowicie nie zgadzam. Jem suplementy od samego początku. Jeżeli mam braki w diecie to dlaczego mam ich nie jeść? Ciężko jest mi zjeść obfity posiłek, a suplementy po prostu piję i mi łatwo wchodzą. Jestem zdania wręcz przeciwnego. Każdy, kto bawi się w siłownię, powinien w przypadku braków w diecie spożywać suplementy. Jeżeli nie dostarczymy organizmowi odpowiednich składników, to ćwiczenia na masę tracą sens. Powiem więcej: mam za sobą 4 miesiące treningu i za miesiąc będę rozpoczynał swój pierwszy cykl kreatynowy. I nie interesuje mnie, kto ma jakie o tym zdanie.
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
1. Mylisz pojęcia, odżywki - suplementy.
2. Zależy o jakich suplementach mówimy, czy to będą witaminy mające status suplementu diety czy też np. wspomniana kreatyna sprzedawana również pod tym samym 'statusem'.
3. Dlaczego nie warto brać kreatyny od początku?
Bo na początku jest wręcz różowo z przyrostami.
Bo nie umiesz poprawnie technicznie wykonywać ćwiczeń.
Bo (zazwyczaj) nie masz diety.
Bo nie znasz swojego organizmu.
Bo wydasz pieniądze niepotrzebnie.
Bo nie jest Ci do niczego potrzebna.
Bo nie wykorzystasz jej potencjału.
Przyjęło się aby kreatynę brać po okresie około półrocznych sumiennych treningów. Lecz jest to oczywiście okres jak najbardziej umowny. Jedna osoba mogłaby ją przyjmować po 4 miesiącach, kolejnej nie byłaby potrzebna i wskazana nawet przez 2 lata.
2. Zależy o jakich suplementach mówimy, czy to będą witaminy mające status suplementu diety czy też np. wspomniana kreatyna sprzedawana również pod tym samym 'statusem'.
3. Dlaczego nie warto brać kreatyny od początku?
Bo na początku jest wręcz różowo z przyrostami.
Bo nie umiesz poprawnie technicznie wykonywać ćwiczeń.
Bo (zazwyczaj) nie masz diety.
Bo nie znasz swojego organizmu.
Bo wydasz pieniądze niepotrzebnie.
Bo nie jest Ci do niczego potrzebna.
Bo nie wykorzystasz jej potencjału.
Przyjęło się aby kreatynę brać po okresie około półrocznych sumiennych treningów. Lecz jest to oczywiście okres jak najbardziej umowny. Jedna osoba mogłaby ją przyjmować po 4 miesiącach, kolejnej nie byłaby potrzebna i wskazana nawet przez 2 lata.
"That's not normal because we don't want to be normal.
Normality is what weak people call living. I call it death."
...
przykladowo po co jesc kreatyne na poczatku skoro na poczatku samo dobrze idzie do przodu?
...
super - powodzenia na cyklu
https://www.sfd.pl/Kreatyna_a_staż__czyli_dlaczego_nalezy_poczekać.-t392944.html
jak ma sie braki w diecie to białko/carbo owszem mozna brać od samego początku - byle nie pić 100g prochu dziennie samego białka
tak samo wit/min/omega3 mozna smialo od poczatku
https://www.sfd.pl/Kreatyna_a_staż__czyli_dlaczego_nalezy_poczekać.-t392944.html
jak ma sie braki w diecie to białko/carbo owszem mozna brać od samego początku - byle nie pić 100g prochu dziennie samego białka
tak samo wit/min/omega3 mozna smialo od poczatku
NAJCZĘŚCIEJ POLECANE SUPLE !!!
http://www.sfd.pl/***NAJCZĘŚCIEJ_POLECANE_w_OiS***-t963318.html
NIE WIESZ JAKI CYKL SOBIE UŁOŻYĆ? ZAJRZYJ
-http://www.sfd.pl/***Gotowe_zestawy_ze_znanych_produktów_sklepu_SFD***-t793565.html
...
chodzilo mi ze bez krety bardzo dobrze idzie (jesli sie ma diete i trening oczywiscie)
...
Remik7 - czytałem ten artykuł i go nie rozumiem.... lanie wody... nie zobaczyłem tam ani jednego konkretnego powodu, żeby nie brać kreatyny.
Zmieniony przez - tolszowka w dniu 2011-12-05 15:42:09
Zmieniony przez - tolszowka w dniu 2011-12-05 15:42:09
...
Praktycznie kreatynę można w każdej chwili wziąć, ba - nawet nie trzeba ćwiczyć. Chodzi o zmaksymalizowanie jej efektów kiedy dieta jest dopięta na ostatni guzik i jakiś już konkretny staż na siłowni
Jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki.
...
Mówisz o uzupełnieniu diety... imo do wagi 100kg spokojnie można dostarczać składniki odżywcze z pożywienia więc po co pchać kasę w proch?.
Nie siłą lecz odwagą zdobywaj!
...
Gwoli ścisłości, te suplementy o których piszesz to białko/gainer? To są odżywki. Suplementy są to natomiast kreatyny i inne. Skoro coraz słabsze masz efekty na diecie to szamaj kretke ;)
...
"...I nie interesuje mnie, kto ma jakie o tym zdanie..."
Bierz i jedz co chcesz, co nas to obchodzi :D. Tylko nie rozumiem tego , że jeżeli nie chcesz słuchać rad bardziej doświadczonych to po chol... zakładasz ten temat ????
Bierz i jedz co chcesz, co nas to obchodzi :D. Tylko nie rozumiem tego , że jeżeli nie chcesz słuchać rad bardziej doświadczonych to po chol... zakładasz ten temat ????
...
Najlepiej jak człowiek sam będzie wiedział co faktycznie potrzebuje i znał swoje granice
Jak kraść to miliony, jak kochać to księżniczki.
...
Trimax49do wagi 100kg spokojnie można dostarczać składniki odżywcze z pożywienia więc po co pchać kasę w proch?
Nie w moim przypadku. Po prostu nie mogę więcej zjeść. A odżywki mi wchodzą bez problemu.
starszy122Tylko nie rozumiem tego , że jeżeli nie chcesz słuchać rad bardziej doświadczonych to po chol... zakładasz ten temat ????
Chciałem wypowiedzieć twoje zdanie. Ostatnio ktoś z "doświadczonych" wyśmiał mnie, że wydaję 500 zł miesięcznie na odżywki przy 4 miesięcznym stażu.
Nugat
Tak, o to mi chodziło.
NugatGwoli ścisłości, te suplementy o których piszesz to białko/gainer? To są odżywki.
Wg wikipedii: Suplementy diety są to poszczególne składniki żywności, substancje dodatkowe, gotowe produkty spożywcze oraz tabletki, kapsułki, proszki lub płyny, których spożycie, w uzupełnieniu zwykłej diety, przynosi dodatkowe korzyści zdrowotne. (A więc także białka i gainery chyba.)
whimeNajlepiej jak człowiek sam będzie wiedział co faktycznie potrzebuje i znał swoje granice
To prawda. Każdy organizm ma swoje własne uwarunkowania.
Zmieniony przez - tolszowka w dniu 2011-12-05 16:20:18
Zmieniony przez - tolszowka w dniu 2011-12-05 16:21:28
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Krzysztof Piekarz