...
Napisał(a)
Ciekawi mnie jak to jest, oglądając dziennieki żywnościowe od innych to czym bardziej zaawansowany user i fitbuilder to wydawałoby sie że ma co do grama zbilansowaną diete i tak jest. A w dziale zdjęcia naszej szamy ludzie pokazują właściwie normalne posiłki. Tzn smaczne i na pewno zdrowe bez przetworów, ale jak dbać tu o gramature przy gulaszach i potrawach na dwa dni.
...
Napisał(a)
Bardziej zaawansowani zawodnicy mogą sobie na więcej pozwolić.
Niemniej jednak tłuste mięsach to wartościowy składnik diety.
Niemniej jednak tłuste mięsach to wartościowy składnik diety.
1
...
Napisał(a)
No ale skoro zrobię sobie gulasz z kilograma mięsa (i jest mój, tylko mój ) i zjem go w ciągu dwóch dni, to gdzie problem? Dziennie wychodzi 500 g. Poza tym, można rozliczać dietę w okresie tygodniowym, np jednego dnia mam mniej tłuszczu, drugiego wiecej. I tak jak Dudee napisał, im większe doświdczenie i masa mięśniowa, tym na wiecej można sobie pozwolić.
Zmieniony przez - deja vu w dniu 2017-07-27 21:38:16
Zmieniony przez - deja vu w dniu 2017-07-27 21:39:11
Zmieniony przez - deja vu w dniu 2017-07-27 21:38:16
Zmieniony przez - deja vu w dniu 2017-07-27 21:39:11
Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840
"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.
...
Napisał(a)
mnie cały czas te moje pieczywo gryzie czy te 4 kromki po 90 gram wydawałoby sie super bo zytnie pełnowartościowe pieczywo aż tak źle wpłyną. Po prostu po za obiadem nie lubie i nie wygodnie dla mnie do śniadania i kolacji jeść kasze makaron albo ryż
...
Napisał(a)
Jest wiele możliwości (pieczywo z dobrym składem jest ok, ale bazowanie na nim już nie, jest wiele wartościowych węgli, nie tylko pieczywo).
Możesz zrobić placki jaglane/ owsiane z dodatkiem bakalii, możesz zrobić batony proteinowe, babki na słodki z jabłkami, czy innym owocem, albo babki na słono z mozzarellą np.
Kwestia wymieszania składników, wrzucenia do piekarnika (a w tym czasie ubieranie się itd).
Trzeba chcieć, odwiedzaj dział kuchnia, można zaczerpnąć wiele ciekawych inspiracji.
Możesz zrobić placki jaglane/ owsiane z dodatkiem bakalii, możesz zrobić batony proteinowe, babki na słodki z jabłkami, czy innym owocem, albo babki na słono z mozzarellą np.
Kwestia wymieszania składników, wrzucenia do piekarnika (a w tym czasie ubieranie się itd).
Trzeba chcieć, odwiedzaj dział kuchnia, można zaczerpnąć wiele ciekawych inspiracji.
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Jednego dnia zjesz więcej pieczywa a innego ziemniaków. Przecież nie będziesz jadał codziennie pieczywa. Nie na tym polega dobrze zbilansowana dieta.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Dobra mam trzy ważne pytanka:
1. Jak to jest z tłuszczami w nabiale. Chodzi mi o jogurt, serek wiejski, mleko i twaróg. Zaraz każdy powe że stosować jaki sie chce żeby bilans sie zgadzał, ale skoro tłuszczu w diecie ma byc sporo to nie lepiej kupować wszystko gdzie najwięcej tłuszczu? mleko 3.2%...itp
2. Poleciliście mi wieczorem już zamiast kurczaka do kanapki upiec sobie świnke czyli schabik. Wcześniej myślałem że najlepiej bazować na piersi z kurczaka, a tu nagle może być oczywiście wołowe wiadomo ale i świnka. Więc skoro jeszcze zamiennie zamiast piersi mam wprowadzać bardziej tłuste mięso jak choćby udźce z kurczaka to tak samo moge sobie co drugi dzień zjeść karczek a nawet golonko (przecież to też prosiak tylko bardziej tłusty) więc w te dni ujme makrele i oliwy.
3. Jak to jest z białkiem roślinnym nie pełnowartościowym. Wiem że ma inne aminokwasy i jest gorsze ale czy też jest budulcem mięśnia i możns je uwzględniać w diecie?
Zmieniony przez - leloman w dniu 2017-08-04 14:21:39
1. Jak to jest z tłuszczami w nabiale. Chodzi mi o jogurt, serek wiejski, mleko i twaróg. Zaraz każdy powe że stosować jaki sie chce żeby bilans sie zgadzał, ale skoro tłuszczu w diecie ma byc sporo to nie lepiej kupować wszystko gdzie najwięcej tłuszczu? mleko 3.2%...itp
2. Poleciliście mi wieczorem już zamiast kurczaka do kanapki upiec sobie świnke czyli schabik. Wcześniej myślałem że najlepiej bazować na piersi z kurczaka, a tu nagle może być oczywiście wołowe wiadomo ale i świnka. Więc skoro jeszcze zamiennie zamiast piersi mam wprowadzać bardziej tłuste mięso jak choćby udźce z kurczaka to tak samo moge sobie co drugi dzień zjeść karczek a nawet golonko (przecież to też prosiak tylko bardziej tłusty) więc w te dni ujme makrele i oliwy.
3. Jak to jest z białkiem roślinnym nie pełnowartościowym. Wiem że ma inne aminokwasy i jest gorsze ale czy też jest budulcem mięśnia i możns je uwzględniać w diecie?
Zmieniony przez - leloman w dniu 2017-08-04 14:21:39
...
Napisał(a)
lelomanDobra mam trzy ważne pytanka:
1. Jak to jest z tłuszczami w nabiale. Chodzi mi o jogurt, serek wiejski, mleko i twaróg. Zaraz każdy powe że stosować jaki sie chce żeby bilans sie zgadzał, ale skoro tłuszczu w diecie ma byc sporo to nie lepiej kupować wszystko gdzie najwięcej tłuszczu? mleko 3.2%...itp
Ja uważam, że dobrze mieć tłuste, bądź półtłuste produkty nabiałowe, są zdecydowanie mniej przetworzone, a jak wspomniałeś wyżej nie ma sensu kupić twarogu chudego i np. zjeść do tego oliwe. Chyba, że mamy przewagę o6 w diecie, to warto się zastanowić, by tłuszcze podbić z o3
2. Poleciliście mi wieczorem już zamiast kurczaka do kanapki upiec sobie świnke czyli schabik. Wcześniej myślałem że najlepiej bazować na piersi z kurczaka, a tu nagle może być oczywiście wołowe wiadomo ale i świnka. Więc skoro jeszcze zamiennie zamiast piersi mam wprowadzać bardziej tłuste mięso jak choćby udźce z kurczaka to tak samo moge sobie co drugi dzień zjeść karczek a nawet golonko (przecież to też prosiak tylko bardziej tłusty) więc w te dni ujme makrele i oliwy.
To, że warto jadać od czasu do czasu tłustsze kawałkik mięs, nie znaczy, że należy co drugi dzień jadać golono uważam, że umiar jest we wszystkim
3. Jak to jest z białkiem roślinnym nie pełnowartościowym. Wiem że ma inne aminokwasy i jest gorsze ale czy też jest budulcem mięśnia i możns je uwzględniać w diecie?
Tak uwzględniamy każdy rodzaj białka, białko roślinne nie jest gorsze tutaj do poczytania http://potreningu.pl/articles/139/czy-bialko-roslinne--nalezy-wliczac-do-diety
Zmieniony przez - leloman w dniu 2017-08-04 14:21:39
1
W kuchni hamuje Cię Twoja własna wyobraźnia...
http://www.sfd.pl/[BLOG]_Agnieszka_w_kuchni__czyli_coś_z_niczego_;_-t1096225.html
...
Napisał(a)
Częsć. Zadam kolejne dwa pytanka, bo nie chce zakładać nowych topiców.
1. Mam problem z pełnym żołądkiem na treningu. Tzn. Gdy na drugich zmianach robię trening o 7.30 to jem płatki z jajkami o 6.20, ale każdy wie że namoczone 100gr płatków to dużo i nawet przy sniadaniu przed 10 rano dalej czuje je na żołądku ( żadnych bóli brzucha ani wzdęć nie mam jedynie pełny brzuch). Tak samo gdy trening robie o 16 jem 1.5 h wcześniej i nie jest to mega porcja jednak przy przykładowo martwym czy przysiadzie po prostu aż mi sie do buzi ulało pare razy.
2. Kiedy organizm spala tłuszcz. Skoro trzymamy diete i przez całą dobe organizmowi są dostarczane odpowiednie składniki, przed treningiem jemy węgle żeby mieć energie na trening i od razu po treningu węgle żeby uzupełnić te które spaliliśmy plus białko do regeneracji zniszczonych włókien. Wiec kiedy organizm bierze od nas energie z zasobów tłuszcz (szpyry) skoro na bieżąco ma dostarczany. Nie ma przecież takiej sytuacji że nawet przy ostrym 2h treningu mamy pusty żołądek do 0 i wtedy niby organizm bierze energie ze smalcu, bo przecież skoro trzeba przejesć 3tyś kcal w paru posiłkach to zawsze na siłce bedzie coś w brzuchu...a umnie nawet płatki 4 godziny sie trzymają.
Zmieniony przez - leloman w dniu 2017-08-09 10:35:32
1. Mam problem z pełnym żołądkiem na treningu. Tzn. Gdy na drugich zmianach robię trening o 7.30 to jem płatki z jajkami o 6.20, ale każdy wie że namoczone 100gr płatków to dużo i nawet przy sniadaniu przed 10 rano dalej czuje je na żołądku ( żadnych bóli brzucha ani wzdęć nie mam jedynie pełny brzuch). Tak samo gdy trening robie o 16 jem 1.5 h wcześniej i nie jest to mega porcja jednak przy przykładowo martwym czy przysiadzie po prostu aż mi sie do buzi ulało pare razy.
2. Kiedy organizm spala tłuszcz. Skoro trzymamy diete i przez całą dobe organizmowi są dostarczane odpowiednie składniki, przed treningiem jemy węgle żeby mieć energie na trening i od razu po treningu węgle żeby uzupełnić te które spaliliśmy plus białko do regeneracji zniszczonych włókien. Wiec kiedy organizm bierze od nas energie z zasobów tłuszcz (szpyry) skoro na bieżąco ma dostarczany. Nie ma przecież takiej sytuacji że nawet przy ostrym 2h treningu mamy pusty żołądek do 0 i wtedy niby organizm bierze energie ze smalcu, bo przecież skoro trzeba przejesć 3tyś kcal w paru posiłkach to zawsze na siłce bedzie coś w brzuchu...a umnie nawet płatki 4 godziny sie trzymają.
Zmieniony przez - leloman w dniu 2017-08-09 10:35:32
Poprzedni temat
Cardio po treningu - kiedy zaczyna się spalanie tłuszczu
Następny temat
Dieta redukcyjna do oceny, 103kg
Polecane artykuły