Szacuny
1
Napisanych postów
23
Na forum
10 lat
Przeczytanych tematów
127
Cześć od kilku miesięcy ćwicze kickboxing i coraz bardziej mam ochotę nauczyć się szpagatu . Wiem że szpagat nie jest wymagany w kickboxing,
ale zawsze miałem ochotę się go nauczyć. Planowałem się go nauczyć z YouTube ale ledwo wykonywałem rozgrzewkę.Miałem wrażenie że zaraz mi coś strzeli . Moglibyście powiedzieć czy w moim wieku jest to wykonalne , a jeśli tak to prosił bym o jakieś ćwiczenia które mi w tym pomogą.
Szacuny
1019
Napisanych postów
5449
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
137575
Ćwiczysz kicka i rozgrzewka do szpagatu Cię zabija... Tak, w wieku 17 lat możesz nauczyć się szpagatu, jak nie męskiego to przynajmniej babskiego. O ile nie masz jakichś drastycznych wad postawy. Jak u Ciebie z mobilnością stawu biodrowego i rozciągnięciem mięśni dolnej połowy ciała? Dasz rady na bosaka zrobić siad dupą do łydek?
,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".
Szacuny
38
Napisanych postów
247
Na forum
9 lat
Przeczytanych tematów
1388
Ja szpagatu nie robie, ale mój ojciec jak zaczął trenować karate to po trzech latach doszedł do szpagatu w wieku 19-20 lat. Tylko jest taki problem szpagat nie jest czymś naturalnym dla człowieka teraz może szpagat zrobisz, ale na starość to bardzo odbije ci się na biodrach w azji np. w korei oni rozciągają dzieci od małego np noszą ich w takiej pozycji rozciągniętych do szpagatu. Naprawdę tam to rozciaganie katują od małego. Nie ma co się oszukiwać my europejczycy nigdy tak gibcy nie będziemy. Możesz się rozciagać i rób to, ale to i tal nie będzie to samo.
Szacuny
138
Napisanych postów
4979
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
35920
Jeśli trening jest prowadzony sensownie i konsekwentnie to szpagat można wypracować w przeciągu kilku miesięcy. Oczywiście wszystko zależy od etapu jakiego się zaczyna.