Cześć ! Mam takie pytanko.Czy opłaca sie jeśc mleko w proszku i czy będą po tym jakieś rezultaty?? !! PROSZĘ O POMOC !!
...
Napisał(a)
Wśród osób początkujących często można spotkać się z różnego rodzaju opiniami odnośnie do spożywania pewnych produktów i ich wpływowi na naszą sylwetkę. Spotkać można kilka popularnych źródeł kalorii, które powszechnie uważane są za złe lub dobre, a spotykane jest często odwrotne podejście co do ich spożywania lub unikania. Można tutaj wymienić np.:
- ziemniaki,
- pieczywo,
- owoce,
- wieprzowinę,
- nabiał,
- odtłuszczone mleko w proszku.
W Twoim przypadku wątpliwością jest mleko w proszku. Dlatego też spójrzmy na skład tego produktu. To on już ukierunkuje nas odnośnie do tego, czy warto je spożywać w naszej diecie. Odtłuszczone mleko w proszku zawiera w 100 g:
- 351 kcal,
- 34 g białka,
- 51 g węglowodanów (w tym 51 g cukrów),
- 1,25 g tłuszczów,
- 1,2 g soli.
Wydawać by się mogło, że wręcz idealny skład posiłku. Wystarczy zaledwie 100 g produktu, aby dostarczyć sporo białka i węglowodanów. Niestety w rzeczywistości nie jest tak kolorowo. Całość cukrów w mleku w proszku to słabej jakości cukier pod postacią laktozy. Niewielkie ilości laktozy obecne np. w twarogu, czy mlecznych napojach fermentowanych nie stanowią dla nas problemu. Zarówno pod względem zdrowotnym, jak i sylwetkowym. Jednak spożycie dziennie 25-50 g tego cukru, to na tyle dużo, że zdecydowanie nie warto wydawać pieniędzy na mleko w proszku i go spożywać. W podobnej cenie kupić możesz dobrej jakości białko serwatkowe. Np. Allnutrition Whey Protein: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html.

- ziemniaki,
- pieczywo,
- owoce,
- wieprzowinę,
- nabiał,
- odtłuszczone mleko w proszku.
W Twoim przypadku wątpliwością jest mleko w proszku. Dlatego też spójrzmy na skład tego produktu. To on już ukierunkuje nas odnośnie do tego, czy warto je spożywać w naszej diecie. Odtłuszczone mleko w proszku zawiera w 100 g:
- 351 kcal,
- 34 g białka,
- 51 g węglowodanów (w tym 51 g cukrów),
- 1,25 g tłuszczów,
- 1,2 g soli.
Wydawać by się mogło, że wręcz idealny skład posiłku. Wystarczy zaledwie 100 g produktu, aby dostarczyć sporo białka i węglowodanów. Niestety w rzeczywistości nie jest tak kolorowo. Całość cukrów w mleku w proszku to słabej jakości cukier pod postacią laktozy. Niewielkie ilości laktozy obecne np. w twarogu, czy mlecznych napojach fermentowanych nie stanowią dla nas problemu. Zarówno pod względem zdrowotnym, jak i sylwetkowym. Jednak spożycie dziennie 25-50 g tego cukru, to na tyle dużo, że zdecydowanie nie warto wydawać pieniędzy na mleko w proszku i go spożywać. W podobnej cenie kupić możesz dobrej jakości białko serwatkowe. Np. Allnutrition Whey Protein: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Whey_Protein-opis33284.html.

Moderator działu Odżywianie
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź
...
Napisał(a)
Jeśli nie jesteś uczulony na laktoze to prosze bardzo, jedz, tylko pamietaj o umiarze. Moim zdaniem to lepszy byłby jakiś koktajl z dodatkiem bananów, albo najtańszy gainer.
1
...
Napisał(a)
nie jedz, jedyne co ci da to grubą dupe
ma sporo latkozy - cukier nie bardzo pożadany... a ma ło białka w koncu jak mleko

...
Napisał(a)
głupie pytanie z mojej strony.. --> a co lepsze ? mleczko normalne czy w proszku ?
i co waszym zdaniem ma mniej konserwantów ? któro zdrowsze ?

...
Napisał(a)
nie.. ma być na mase
dokładnie to tak poprostu żeby sobie popijać..
hrhrh wiedziałem że jak obiecam SOGa to Fakmasta odpowie
no to masz tego SOGa, dzięki !

hrhrh wiedziałem że jak obiecam SOGa to Fakmasta odpowie

...
Napisał(a)
A JA PRACUJE W MLECZARNI,GDZIE JEST PRODKOWANE MLEKO W PROSZKU(ODTŁUSZCZONE) ORAZ ZWYKŁE 2%.DO ŻADNEGO NIEDODAJE SIĘ KONSERWANTÓW.Z 1kg PROSZKU OTRZMUJESZ 11kg MLEKA.WYCHODZILO BY ZATEM OK 33% BIAŁKAA RESZTA TO WĘGLOWODANY(LAKTOZA)I JAKIEŚ SOLE MINERALNE.BIAŁKO TO GŁÓWNIE SŁABO PRZYSWAJALNA KAZEINA.
JAK DLAMNIE JEST ZA SŁODKIE(FASZRROWAŁEM SIE TYM).PRZYTYŁEM 4kg .
NIE POLECAM
JAK DLAMNIE JEST ZA SŁODKIE(FASZRROWAŁEM SIE TYM).PRZYTYŁEM 4kg .
NIE POLECAM

CHCE UMRZEĆ WE ŚNIE JAK MÓJ OJCIEC,A NIE W PANICE JAK JEGO PASAŻEROWIE.
...
Napisał(a)
Ludzie często mylą się faktem że laktoza ma niskie IG.
Dzieje się tak ponieważ w rzeczywistości składa się z glukozy i galaktozy.
A nikt nie sprawdzał poziomu galaktozy we krwi po spożyciu laktozy
I pewnie by się zdziwił 
Dzieje się tak ponieważ w rzeczywistości składa się z glukozy i galaktozy.
A nikt nie sprawdzał poziomu galaktozy we krwi po spożyciu laktozy

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!