Szacuny
0
Napisanych postów
19
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
253
Witam tak jak w temacie, chce uniknoc pewnego problemu ktory czesto sie zdarza. Trenuje juz okolo 6 miesiecy na silowni, podnosze ciezary okolo 40kg na maszynach (nie pisze o sztandze poniewaz robie ja sporadycznie, powiem nawet ze rzadko). I chce zapytac sie was czy mozliwe jest ze juz nie urosne? Mam 15 lat, 165cm wzrostu okolo waga to okolo 100kg (zzucilem juz okolo 10kg). I czy mam sie juz czym przejmowac? Czy jeszcze nie jest zapozno i zmienic trening? Z gory dziekuje!
Szacuny
0
Napisanych postów
19
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
253
Bo wiecie za kazdym treningiem robie to samo choc moge juz spokojnie brac po 50kg to biore 40kg z obawy wlasnie o to ze moge nie urosnoc, ktos mi to kiedys powiedzial i wziolem do siebie. Moze wiecej osob sie wypowie? Ale i tak wasze wypowiedzi mi pomogly, dzieki sog ;]
Szacuny
58
Napisanych postów
6529
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
36902
"siłownia nei hamuje wzrostu"
Nie do końca. W młodym wieku, kiedy kości i w ogóle organizm jeszcze rosnie, siłownia może się do tego przyczynić. Zwłaszcza ćwiczenia z ciężką sztangą na karku (i nie tylko na karku, chodzi po prostu o kierunek obciążenia kręgosłupa - pionowo wzdłuż) typu przysiady, jako efekt długofalowy mogą właśnie spowodować lekkie zahamowanie wzrostu. Nie wiem czy jest to potwierdzone naukowo, słyszałem dużo takich opinii i po przemyśleniach zgadzam się z nimi.
Ulubieńcy - Wikibokser, ten od Yiu-Tubitsu, Sensei(99999), Jarzyn, Jaguar, Frosti
Szacuny
0
Napisanych postów
19
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
253
Jadam rzeczy normalne, tylko że mało ruchu miałem dotychczas, teraz się to zmienia chodzę na siłownię ile mogę i do tego codziennie jestem na dworze, zmniejszam częściowo jedzenie ;]
Szacuny
2343
Napisanych postów
30730
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
271512
wiesz tu nie chodzi nawet o drastyczne zmniejszanie. Po prostu trzeba popatrzeć na to co się je i w jakich ilosciach no i tak jak pisali koledzy wyzej, maszyny są tylko dodatkiem. Najważniejszy i najbardziej skuteczny jest trening na wolnych ciężarach
"Będąc na diecie najważniejsze jest, by wieczorem zasnąć, zanim się zechce żreć"