Macie rację - na wspomnianym wcześniej Uniwersytecie Genewskim w Instytucie Biochemii dr Karpowič zakwalifikował czosnek jako najbardziej cenioną i znana roślinę mającą wpływ na poprawę zdrowia.
Współczesna nauka umożliwiła odkrycie mechanizmu działania czosnku i zrozumienie jego skuteczności. Odkryto główne substancje aktywne czosnku w tym najważniejszą jaką jest allicyna. Określono skuteczny poziom tych substancji umożliwiający aktywne oddziaływanie czosnku na organizm. Można nabyć już preparat czosnkowy o maksymalnej sile działania. Rezultat taki uzyskuje się standaryzując (zapewniając wysoki, stały i jednolity poziom) czterech fundamentalnych składników czosnku (lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, olejki eteryczne, błonnik, cukry, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina). Ponadto czosnek zawiera flawonoidy, flawony i witaminy z grupy B, związki śluzowe i sole mineralne, a wśród nich związki selenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu.
Typ budowy związków siarkowych zawartych w czosnku jest zbliżony się do kwasu liponowego (
ALA) i tauryny, w związku z czym aktywizują one insulinę – ułatwiając wnikanie glukozy, aminokwasów i kreatyny do komórek mięśniowych.
Zmieniony przez - Pankracy30 w dniu 2010-07-21 14:38:43