SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[DT] MatiiHardPhysique - 120procent zawsze

temat działu:

Dzienniki Juniorów

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 14303

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 513 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 12954
Witam wszystkich

Dane:
Wiek: 20 lat ( 94 rocznik )
Wzrost: 178 cm
Waga: 85kg na czczo
Student dietetyki

Jedzenie :
1: 80g kuskus + 250g twarogu
2: 60g płatków owsianych, 5g kakao, 5g kawy, 3 slodziki, 250g bialka jaj (omlet) +15g dżemu malinowego 100%
3,4,5: 150g kury + 66g ryzu + 10g oliwy + warzywa
6: Albo białka jaj zrobione na ptasie mleczko z odzywka białkowa lub 200-250g twarogu

Trening :
6-7 razy w tygodniu
-Bic / tric
-Klatka
-Barki
-Plecy
-Klatka
-Nogi ( niekiedy dziele osobno 4 i 2 )

Cardio:
30-45 min na czczo i około tyle samo po treningu oprócz nóg

Suple:
-kreatyna mix, białko, daa, aminokwasy, flavon protect i green




















Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 513 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 12954
Kolejne zdjęcia posiłków i nie tylko













...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 611 Napisanych postów 36399 Wiek 22 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 297123
Powodzenia, będę zaglądał

Dziennik treningowy - http://www.sfd.pl/[DT]_Ozzy__Get_big_or_die_trying-t1037943.html

I don't miss workouts, i don't miss meals, because this is what i love to do :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 513 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 12954
Dzisiaj byly plecy jednak i mega spompowane !!
Wioslowanie sztanga wąsko 5x12-10
Podciaganie szeroko 5x max
Maszyna hammer 5x10
Wioslowanie hantlami 4x12-10
Brzuch 4 serie max
Po treningu 45 min cardio
I lekkie przypięcie :P





Zmieniony przez - szczota28282 w dniu 2015-02-26 20:48:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 7556 Napisanych postów 147905 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1177167
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 513 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 12954
Dzisiaj na czczo wpadło 40 min rowerka ! :)
Po cardio:
80g ryżu + 250g twarogu chudego + troszkę słodzika.
Wyrzuciłem już kuskus z diety.


Aktualne jedzenie :
300g ryżu
50-60g płatków owsianych
500g twarogu chudego
500g piersi z kurczaka
250g białek jaj
40-50g oliwy z oliwek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 611 Napisanych postów 36399 Wiek 22 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 297123
Dlaczego do omleta dodajesz same białka? Przecież to działa jak zapychacz, dopiero z żółtkiem tworzy dobre źródło białka

Dziennik treningowy - http://www.sfd.pl/[DT]_Ozzy__Get_big_or_die_trying-t1037943.html

I don't miss workouts, i don't miss meals, because this is what i love to do :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10764 Napisanych postów 46861 Wiek 26 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 57816
Na pewno warto dać te kilka żółtek kosztem oliwy z oliwek, która wcale nie jest najlepszym źródłem tłuszczy w diecie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 513 Wiek 24 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 12954
Nie jadam żółtek od dawien dawna. Odzwyczaiłem się i nie jestem od nich w ogóle przekonany. A oliwa z oliwek jest dla mnie mega źródłem tłuszczy ma duzo witamin A, K , D , E i kwasy omega :) osobiście wole tą oliwe dolewać do ryżu wtedy jest taki bardziej "mokry" a żółtka konsumuje mój pies :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Szacuny 7556 Napisanych postów 147905 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1177167
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 10764 Napisanych postów 46861 Wiek 26 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 57816
Jestem na tel, ale specjalnie wygrzebalem wypowiedz solarosa:

solaros
jem orzechy - to zdrowe tłuszcze
pije olej rybi - to zdrowe tłuszcze
jem tłuste mięsa/nabiał

tak więc np.

orzech ziemny:
Total Fat49.7g
Saturated Fat6.9g
Monounsaturated Fat24.6g
Polyunsaturated Fat15.7g
Total Omega-3 fatty acids 30mg
Total Omega-6 fatty acids 15691mg

orzech nerkowca:
Total Fat 46.3g
Saturated Fat 9.2g
Monounsaturated Fat 27.3g
Polyunsaturated Fat 7.8g
Total Omega-3 fatty acids 161mg
Total Omega-6 fatty acids 7661mg

olej rzepakowy:
Total Fat 100g
Saturated Fat 7.4g
Monounsaturated Fat 63.3g
Polyunsaturated Fat 28.1g
Total Omega-3 fatty acids 9138mg
Total Omega-6 fatty acids 18645mg

czekolada gorzka, 70-85%:
Total Fat 42.7g
Saturated Fat 24.5g
Monounsaturated Fat 12.8g
Total Omega-3 fatty acids 34.0mg
Total Omega-6 fatty acids 1,218mg

kurze,całe jajko:
Total Fat 9.9g
Saturated Fat 3.1g
Monounsaturated Fat 3.8g
Polyunsaturated Fat 1.4g
Total Omega-3 fatty acids 74.0mg
Total Omega-6 fatty acids 1,148mg

ser, edam
Total Fat 27.8g
Saturated Fat 17.6g
Monounsaturated Fat 8.1g
Polyunsaturated Fat 0.7g
Total Omega-3 fatty acids 247mg
Total Omega-6 fatty acids 418mg

parówka wieprzowa:,
Total Fat 26.5g
Saturated Fat 8.8g
Monounsaturated Fat 11.8g
Polyunsaturated Fat 3.6g
Total Omega-3 fatty acids 134mg
Total Omega-6 fatty acids 3,338mg


kiedy pita zawsze i wszedzie
oliwa z oliwek:
Total Fat 100g
Saturated Fat13.8g
Monounsaturated Fat 73.0g
Polyunsaturated Fat 10.5g
Total Omega-3 fatty acids 761mg
Total Omega-6 fatty acids 9763mg


nie wydaje mi sie abym musiał specjalnie dopijac oliwę
oliwa ma ~75% MUFA
tego mam pod dostatkiem


lniany?
w jakim celu?
braki 03?
kiedy mowa o 03 to działa epa/dha a nie ALA
lniany ma duzo 03 ale to ALA
ALA konwertuje do epa/dha z tym że według róznych źródeł ta konwersja waha sie od 1-10% [zalezy od wielu czynników]


z pozywienia mam braki 03 [kazdy ma kto nie jada ryb] wiec ten rodzaj oleju pije

nie mam idealnego ratio 1:1:1,ale na pewno nie dostarczam jednego rodzaju tłuszczy w 80% [wersja ryż + kurak z oliwą]

nasycony z tłustych mięs i nabiału
jednonienasycony z nasion [a jak jest fat w jakims produkcie to praktycznie zawsze jest jakis % mufa - w takim jajku 40% to mufa!]
wielonienasycony z nasion i oleju rybiego



jem wszystko starając się spozywac każdy rodzaj tłuszczy

czy skuteczne?

jakby to było wyznacznikiem to dla pewności moge wkleic moje wyniki badań dot. cholesterolu,hdl,ldl,wszelakie ratia
ideał

Zmieniony przez - solaros w dniu 2015-01-12 18:03:05


I jeszcze jedna

solaros
pilkaPN
Przy parówkach, jajkach i czekoladzie przy wskaźniku o6 przecinek jest na pewno w dobrym miejscu?

nie do konca
nie do konca
nie ma przecinka - ale nie zdarzyłem edytować

dla ciekawostki często popijany
olej z pestek winogron:
Total Fat 100g
Saturated Fat 9.6g
Monounsaturated Fat 16.1g
Polyunsaturated Fat 69.9g
Total Omega-3 fatty acids 100mg
Total Omega-6 fatty acids 69591mg

czy podjadany

slonecznik,nasiona:
Total Fat 49.8g
Saturated Fat 5.2g
Monounsaturated Fat 9.5g
Polyunsaturated Fat 32.9g
Total Omega-3 fatty acids 690mg
Total Omega-6 fatty acids 32785mg

czego mamy w nadmiarze w diecie to 06
te dwa produkty często widziane w menu niekoniecznie są najlepszą opcję na podbicie tłuszczu w diecie!

mógłbym rzecz że w większości przypadków bardzo złą!

ratio 03:06 idealna jest róże według rożnych źródeł:

'Skład kwasów tłuszczowych w typowej diecie człowieka zmieniał się na przestrzeni dziejów. Dieta żyjących w paleolicie przodków zawierała nie tylko znacznie mniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, w porównaniu z dietą obecną, ale zawartości WNKT z rodzin n-6 i n-3 były prawie równoważne (n-6 : n-3 ~1-2 :1).
W ciągu ostatnich 100 - 150 lat nastąpiło znaczne zwiększenie spożycia WNKT z rodziny n-6.
"Zachodnia" dieta jest niezwykle bogata w kwasy z rodziny n-6, a stosunek n-6 do n-3 wynosi około 20-30:1. Jest to również związane z ograniczeniem spożycia ryb w diecie oraz z przemysłową produkcją pasz zwierzęcych bogatych w ziarna zawierające kwasy n-6. Prowadzi to do uzyskania mięsa, w którym przeważają kwasy z rodziny n-6, a n-3 WNKT występują w niewielkich ilościach. Ta zmiana proporcji między n-6 i n-3 WNKT jest wiązana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu chorób m.in. nowotworów.'

dajmy na to że ktoś je standardowe menu kulturysty i zamiennie pije oliwe z olej z pestek winogrona

jakie ma ratio 06:03?

LA [06] i ALA [03] trzeba spozywać bo tych kwasów sam organizm sobie nie zrobi.

Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).
Obydwa kwasy są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, są też substratem dla wytwarzania innych kwasów tłuszczowych (np. kwas arachidonowy (AA) powstaje z LA). Jednak ich konwersja do takich kwasów linii omega-3, jak kwas eikozapentoinowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), przebiega w sposób ograniczony.


Kwasy linolowy i linolenowy dają początek rodzinom kwasów odpowiednio n-6 i n-3. Są one bowiem przekształcane w wielonienasycone kwasy tłuszczowe WNKT (ang. polyunsaturated fatty acids, PUFA) w wyniku zachodzących w retikulum plazmatycznym procesów desaturacji i elongacji łańcucha.

Jest to ważne dla zdrowia, ponieważ zbyt wysoka podaż LA zmniejsza ilość delta6-desaturazy dostępnej dla metabolizmu ALA, co z kolei może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Koncepcje te wspierają wyniki badań epidemiologicznych, które wskazują, że przez ostatnie 150 lat podaż kwasów omega-6 wzrastała, podczas gdy podaż kwasów omega-3 zmniejszyła się, a równolegle doszło do wzrostu częstości występowania choroby niedokrwiennej serca.



Zmieniony przez - MaksymS w dniu 2015-02-28 12:55:31
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

[blog] Masa ciagła masa Petarda czyli masa z Kamilem

Następny temat

Nutrend Carnitine Liquid 500Ml

Zestaw 1