pilkaPNPrzy parówkach, jajkach i czekoladzie przy wskaźniku o6 przecinek jest na pewno w dobrym miejscu?
nie do konca
nie do konca
nie ma przecinka - ale nie zdarzyłem edytować
dla ciekawostki często popijany
olej z pestek winogron:
Total Fat 100g
Saturated Fat 9.6g
Monounsaturated Fat 16.1g
Polyunsaturated Fat 69.9g
Total Omega-3 fatty acids 100mg
Total Omega-6 fatty acids 69591mg
czy podjadany
slonecznik,nasiona:
Total Fat 49.8g
Saturated Fat 5.2g
Monounsaturated Fat 9.5g
Polyunsaturated Fat 32.9g
Total Omega-3 fatty acids 690mg
Total Omega-6 fatty acids 32785mg
czego mamy w nadmiarze w diecie to 06
te dwa produkty często widziane w menu niekoniecznie są najlepszą opcję na podbicie tłuszczu w diecie!
mógłbym rzecz że w większości przypadków bardzo złą!
ratio 03:06 idealna jest róże według rożnych źródeł:
'Skład kwasów tłuszczowych w typowej diecie człowieka zmieniał się na przestrzeni dziejów. Dieta żyjących w paleolicie przodków zawierała nie tylko znacznie mniejsze ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, w porównaniu z dietą obecną, ale zawartości WNKT z rodzin n-6 i n-3 były prawie równoważne (n-6 : n-3 ~1-2 :1).
W ciągu ostatnich 100 - 150 lat nastąpiło znaczne zwiększenie spożycia WNKT z rodziny n-6.
"Zachodnia" dieta jest niezwykle bogata w kwasy z rodziny n-6, a stosunek n-6 do n-3 wynosi około 20-30:1. Jest to również związane z ograniczeniem spożycia ryb w diecie oraz z przemysłową produkcją pasz zwierzęcych bogatych w ziarna zawierające kwasy n-6. Prowadzi to do uzyskania mięsa, w którym przeważają kwasy z rodziny n-6, a n-3 WNKT występują w niewielkich ilościach. Ta zmiana proporcji między n-6 i n-3 WNKT jest wiązana ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu chorób m.in. nowotworów.'
dajmy na to że ktoś je standardowe menu kulturysty i zamiennie pije oliwe z olej z pestek winogrona
jakie ma ratio 06:03?
LA [06] i ALA [03] trzeba spozywać bo tych kwasów sam organizm sobie nie zrobi.
Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).
Obydwa kwasy są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, są też substratem dla wytwarzania innych kwasów tłuszczowych (np.
kwas arachidonowy (AA) powstaje z LA). Jednak ich konwersja do takich kwasów linii omega-3, jak kwas eikozapentoinowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), przebiega w sposób ograniczony.
Kwasy linolowy i linolenowy dają początek rodzinom kwasów odpowiednio n-6 i n-3. Są one bowiem przekształcane w wielonienasycone kwasy tłuszczowe WNKT (ang. polyunsaturated fatty acids, PUFA) w wyniku zachodzących w retikulum plazmatycznym procesów desaturacji i elongacji łańcucha.
Jest to ważne dla zdrowia, ponieważ zbyt wysoka podaż LA zmniejsza ilość delta6-desaturazy dostępnej dla metabolizmu ALA, co z kolei może zwiększyć ryzyko chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Koncepcje te wspierają wyniki badań epidemiologicznych, które wskazują, że przez ostatnie 150 lat podaż kwasów omega-6 wzrastała, podczas gdy podaż kwasów omega-3 zmniejszyła się, a równolegle doszło do wzrostu częstości występowania choroby niedokrwiennej serca.