dokładnie o to chodziło Biniu
"Cynamonowiec (Cinnamomum), ok. 50 gatunków drzew z rodziny wawrzynowatych, występujących w południowo-wschodniej Azji i Australii. Kilka cennych roślin użytkowych. Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) dostarcza kory, z której otrzymuje się przyprawę kuchenną cynamon. Zapach cynamonu pochodzi od olejku cynamonowego, którego ilość w surowcu waha się od 1 do 4%. Podobne zastosowanie ma kora cynamonowca wonnego (Cinnamomum aromaticum), pochodzącego z Chin, jest jednak niższej jakości. Kora wielu innych gatunków cynamonowców zawiera pewne ilości olejku cynamonowego lub podobnych substancji i jest używana do ekstrakcji olejku dla celów przemysłowych. Z cynamonowca kamforowego (Cinnamomum camphora), rosnącego dziko w Chinach i Japonii, otrzymuje się przez destylację drewna kamforę. Roślina ma także zastosowanie lecznicze, a drewno używane jest w wykwintnym meblarstwie. Wiecznie zielone drzewo cynamonowe osiąga wysokość do 10 metrów. Rośnie na suchych tropikalnych obszarach leśnych. Jego duże, podłużne, skórzaste i mocno żyłkowane młode liście są często czerwone, lśniące. Kwiaty i małe owoce są niepozorne. Wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną woń cynamonu. W hodowli w celu pozyskania kory cynamonowej ścina się rózgi długości laski. Ściąga się z nich korę, która ususzona trafia do międzynarodowego handlu. Z liści i gałęzi destyluje się gęsty, płynny, ostro pachnący olejek cynamonowy, stosowany w przemyśle perfumeryjnym. Cynamon jest także znanym lekiem ludowym przeciwko przeziębieniom. Cynamon od dawien dawna używano jako afrodyzjaka. W celu pobudzenia erotycznego stosowano również olejek cynamonowy, którym smarowano genitalia.
CYNAMON ZMNIEJSZA POZIOM CUKRU WE KRWI
Cynamon zapobiega, a przynajmniej opóźnia rozwój cukrzycy typu II - twierdzą amerykańscy naukowcy
Choć pierwsze kliniczne badania nad przeciwcukrzycowym działaniem tej przyprawy rozpoczną się dopiero za rok, specjaliści ds. żywienia już dziś zalecają diabetykom, by codziennie zjadali od 1/4 do 1 łyżeczki cynamonu, np. w soku pomarańczowym, kawie lub porannej porcji płatków śniadaniowych. W badaniach prowadzonych przez laboratoria żywieniowe US Agricultural Research Services w Beltsville w stanie Maryland stwierdzono bowiem, że pod działaniem cynamonu komórki tłuszczowe odzyskiwały wrażliwość na insulinę, a tempo przemian glukozy wzrastało w nich 20-krotnie - doniósł "New Scientist" (nr 2251). Uczonym udało się wyizolować substancję odpowiedzialną za tę "cudowną" przemianę. Jest nią polifenol o nazwie MHCP (polimer metylohydroksychalkonu). Nie zastępuje on insuliny, lecz "przypomina" komórkom o konieczności usuwania nadmiaru glukozy z krwi.
CYNAMON KONTROLUJE PRACĘ INSULINY
Jeden z najlepiej poznanych hormonów i jedna z najczęstszych chorób nękająca mieszkańców zamożniejszych państw. Insulina cały czas jest w centrum zainteresowania wielu naukowców, a lekarze czekają na nowy lek, który pozwoli im wygrać z cukrzycą
Insulina jest białkowym hormonem produkowanym przez trzustkę, a konkretnie przez tzw. komórki beta wysepek trzustkowych. Kiedy we krwi jest dużo cukru zwanego glukozą, trzustka uwalnia zmagazynowany zapas insuliny. Hormon ten pozwala komórkom pobierać glukozę niezbędną do prawidłowego ich funkcjonowania, a zarazem sprawia, iż glukoza przekształca się w złożony cukier zwany glikogenem i w tej postaci jest przechowywana w komórkach wątroby i mięśni. Z kolei kiedy glukozy we krwi jest mało, spada poziom insuliny, a pojawia się jej przeciwieństwo - hormon zwany glukagonem, który uruchamia zapasy glikogenu.
Jeżeli insuliny zabraknie lub nie może ona skutecznie działać, komórki zaczynają głodować, a niewykorzystana glukoza gromadzi się we krwi. To mechanizm prowadzący do powstania cukrzycy.
Ta pozornie niegroźna przypadłość prowadzi do poważnych powikłań. Pacjenci zapadają kilkakrotnie częściej na chorobę wieńcową, mają nadciśnienie i chorują na nerki. Cukrzyca jest też głównym powodem utraty wzroku i amputacji nóg. Zbyt wysoki poziom glukozy może doprowadzić do śpiączki, a ta - do śmierci.
Lekarze wyróżniają dwie podstawowe odmiany cukrzycy:
* Typ I dotyczy przede wszystkim ludzi młodych. Chorzy mają uszkodzoną trzustkę i organizm cierpi na brak insuliny. Od samego początku do leczenia niezbędne są regularne zastrzyki tego hormonu.
* Znacznie powszechniejsza jest cukrzyca typu II. Najczęściej zdarza się ona u otyłych osób w średnim wieku i starszych. Ich trzustka - przynajmniej na początku choroby - jest sprawna i produkuje insulinę, ale komórki organizmu bardzo słabo reagują na ten hormon, więc stężenie glukozy we krwi jest za wysokie. Takie zjawisko nazywamy insulinoopornością. Można z nim walczyć za pomocą leków, które łyka się w formie tabletek. Jednak po pewnym czasie trzustka "wyczerpuje się", ulega uszkodzeniu i nie jest już w stanie produkować insuliny. Wtedy konieczne stają się zastrzyki z tego hormonu.
Na cukrzycę cierpi 157 mln ludzi na całym świecie, w tym 32 mln Europejczyków i 1,5 mln Polaków. Lekarze szacują, że drugie tyle naszych rodaków choruje na nią, ale nawet o tym nie wie. Co roku z powodu tej choroby na całym świecie umiera przedwcześnie 100 mln ludzi.
Naukowcy od dawna szukali czegoś, co mogłoby pomóc diabetykom. Na początku XX wieku próbowali podawać im insulinę uzyskaną z trzustek krów i świń. W 1979 r. udało się im uzyskać syntetyczną ludzką insulinę - wyprodukowała ją bakteria Escherichia coli, wzbogacona o ludzkie geny. Niedoskonałością pierwszych insulin było to, że zbyt wolno się wchłaniały i zbyt długo utrzymywały we krwi. Tych wad nie ma wprowadzony w latach 90. Humalog, tzw. szybko działający analog insuliny ludzkiej (dostępny w Polsce od 1996 r.).
WYKORZYSTANIE CYNAMONO W CYKLACH KREATYNOWYCH
Cynamon zwiększa wchłanianie kreatyny oraz zmniejsza poziom cukru we krwi o około 20%, jest bardzo dobrym dodatkiem do każdej diety, ze względu na wszechtronność i cenę. Proponuje się zażywanie 2-3 gram cynamonu dziennie."
Zmieniony przez - emenems w dniu 2006-01-10 15:41:14