SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ziarna jeczmienia

Czy chodziło Ci o: "ziarna jęczmienia"?

  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy makaron, ale różnego rodzaju kasze. Jest ich ogromny wybór? Kasza kukurydziana Jest wytwarzana w ziarna kukurydzy i sprzedawana w formach małych ziarenek. Jest to kasza bezglutenowa, odpowiednia dla osób chorujących na celiakię czy zmagających się z nietolerancją [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4332 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2821 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • [...] się do procesów oddzielenia otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się pieczywo, herbatniki, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2923 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • Białko serwatkowe i oporna skrobia: odchudzanie i zdrowie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1577 Data: 2023-01-02 07:32:20
  • [...] czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje  uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 900 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • Jednym z najbardziej widocznych problemów XXI wieku jest żywność o wysokim stopniu przetworzenia. Wiele osób pisze oburzone komentarze i zadaje pytania, jak to możliwe, iż np. napoje energetyczne, produkty bogate w sól, cukier (lub syrop glukozowo-fruktozowy) czy tłuszcze trans są nadal w sprzedaży? Gdzie instytucje, które na to zezwalają? Cóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1934 Data: 2022-11-05 16:15:33
  • [...] mięso, jako produkt nasilający objawy RZS. Z kolei diety eliminujące mięso czerwone znacznie poprawiały efekt leczenia.  3. Gluten Gluten to grupa białek, które występują w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta i jego krzyżówek. Istnieje wiele badań, które potwierdzają, że produkty glutenowe nasilają stany zapalne w naszym ciele. O ile gluten stał [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1276 Data: 2021-09-10 12:47:11
  • Dieta zgodna z grupą krwi - podstawowe informacje

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z [...]

    Odpowiedzi: 65 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2003-03-09 11:57:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalorie!!!!!!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] podczas procesu technologicznego, aby straty tych cennych składników były jak najmniejsze. ęWartość odżywcza kasz Kasze są produktami, które otrzymuje się z przemiału ziarna zbóż: a) z pszenicy - manna, b) z owsa - płatki owsiane, c) z gryki - gryczana cała prażona, nieprażona, łamana, kasza krakowska, d) z prosa - jaglana, e) z kukurydzy [...]

    Odpowiedzi: 31 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-05 15:03:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywianie a grupa krwi

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 17644 Data: 2006-04-29 19:14:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta a grupa krwi.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąkimacowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 6864 Data: 2005-04-25 00:13:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Diety dla poszczególnych grup krwi

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Unikać: Białej mąki pszennej, makaronu grysikoewgo, soba, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 9173 Data: 2005-08-02 23:46:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] antyoksydacyjne i antymutagenne. Zawiera duże ilości polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników. Zarodki pszenne Zarodek jest najcenniejszą częścią ziarna, z której wyrastają kiełki. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną role w przemianach cholesterolu. Zarodki [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-03-22 15:11:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • AMARANTUS - Konkurent otrębów przennych. ART.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Szarłat) charakteryzują się bardzo cennymi właściwościami(np zawierają dwukrotnie wiecej błonnika niz otreby pszenne!!!) tj.: * wysoki współczynnik strawności gotowanego ziarna (90%) * wysoka zawartość białka (13-21%, czyli najwyższa spośród wszystkich roślin zbożowych), które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (m.in. lizynę, [...]

    Odpowiedzi: 24 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-16 20:21:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • chleb w codziennej diecie [art]

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] wywołanej zakwasem powstaje kwas mlekowy, dzięki czemu chleb ma lekko kwaskowy smak i wolniej czerstwieje. Gluten to substancja złożona głównie z białek, znajdująca się w ziarnach pszenicy. U niektórych ludzi wywołuje zaburzenia wchłaniania jelitowego - celiakię. Muszą być na diecie bezglutenowej. Pieczywo bezglutenowe wypieka się z mąki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7401 Data: 2009-04-21 17:40:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] czy kukurydzy. Waxy Maize Starch (WMS) - jest to skrobia z kukurydzy woskowej. Skrobia z kukurydzy woskowej różni się od zwykłej kukurydzy tym, że jej ziarna zbudowane są głównie (niemal w 100%) z amylopektyny. Amylopektyna to długi łańcuch cząsteczki glukozy (zwanej też dekstrozą), od którego odchodzą łańcuchy poboczne. [...]

    Odpowiedzi: 57 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-02-24 03:37:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Początek rolnictwa

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Najstarszymi dowodami rozwoju agrokultury są nadpalone ziarna zboża odnalezione w Syrii, w pobliżu Abu Hureyr’a przez Profesora Gordon’a Hillman’a. Odnalezisko to Marek Konarzewski w swej książce pt. „Na początku był głód" uznaje jako początek rozwinięcia się gospodarki rolnej, które datuje się na 9,5 tysiąca lat p.n.e. Wraz z rozpoczęciem siewu [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 2903 Data: 2011-09-28 21:21:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • KIEŁKI

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] - 23 PLN). Nasiona w kiełkownicy układamy (wysiewamy ) na 3 ‘piętrach’ wlewając do najwyższego 2 szkl. wody, która powoli spływając będzie nawilżać równomiernie wszystkie ziarna. Kiedy spłynie już na sam dół - do pojemnika na wodę - natychmiast należy ja wylać, żeby nie parowała.Podobno woda „po kiełkach" jest super do podlewania kwiatów - [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-14 20:54:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gainer = najczęściej strata kasy!!!

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]

    Odpowiedzi: 48 Ilość wyświetleń: 11059 Data: 2006-12-03 13:37:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Lu go

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] we krwi. Po zjedzeniu zbilansowanego posiłku, którego elementem są zbożowe ciasteczka LU GO!, węglowodany są stopniowo uwalniane do organizmu aż przez 4 h. Z pełnego ziarna Lu GO! wypiekane są z pełnego ziarna i różnorodnych zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa), które są niezbędne w codziennej diecie. Pełne ziarno ma wiele wartości [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 4144 Data: 2008-05-30 18:52:04 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)