[...] Scientist". Badania zostały przeprowadzone przez zespół z Medical School of South Carolina. Przez kilka tygodni żywiono szczury pokarmem, który ze względu na wysoką zawartość "złych" tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych typu trans i cholesterolu oraz niską cennych substancji odżywczych, można porównać do jedzenia z [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawartość białka w tkance mięśniowej u różnych gatunków waha się od 15% do 20%, zaś w mięsie poddanym obróbce termicznej, z uwagi na mniejszą zawartość wody, jest większa w przeliczeniu na masę produktu. Podroby zawierają znacznie mniej białka (11-17%), są jednakże bogatsze w witaminy i składniki mineralne, ale [...]
[...] mięsa zawierają witaminy i składniki mineralne w różnych proporcjach. Dlatego warto wybierać różne gatunki mięsa. 3/ Wybieranie chudego mięsa pomaga zmniejszyć w diecie zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a tym samym zmniejszyć zagrożenie miażdżycą. 4/ Wybieranie chudego mięsa i przygotowywanie go bez dodatku lub tylko z niewielkim [...]
[...] ale nie doda więcej mięsa do Twoich kości. Zazwyczaj stosuje się go w dawce l00 mg dziennie. 6. Pirogroniany. Uważa się, że poprawiają one skład ciała, zwiększają zawartość glikogenu w mięśniach i ich wytrzymałość, a także poprawiają profil lipidów krwi. Pirogroniany powstają w procesie rozpadu glukozy w celu produkcji ATP, cząsteczki [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
Artykuł z dzisiejszego super expresu. Na ten temat już się od dawna mówi: Jemy coraz więcej rtęci! Uważajcie na tuńczyki! Dorsze nie są wcale najgorsze. Dietetycy mówią - jedzmy ryby. Ale uwaga! Toksykolodzy przestrzegają: nie wolno z nimi przesadzać. Zawierają bowiem najwięcej rtęci! A ta może uszkodzić nerki, jelita, a nawet mózg! Kogo słuchać? [...]
[...] Całkowita wymiana wody następuje wtedy nie po 20 dniach (jak u nietrenujących), ale już po 6-8 dniach. Podczas normalnego, prawidłowego trybu życia, zawartość wody w organizmie jest w zasadzie stała, ilość wodydostarczonej jest w przybliżeniu równa ilości wydalonej. Utrata dużych ilości wody ma wpływ na [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. Do góry ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] przedłużyć ich wchłonięcie w układzie trawiennym. Na przyswajanie witamin z naturalnego pożywienia ma też wpływ wiele czynników: od składu posiłków,(jaka jest procentowa zawartość białka do węglowodanów i tłuszczu, jaka jest ilość błonnika zawartego w węglowodanach), poprzez rodzaj obróbki kulinarnej(smażenie, pieczenie, gotowanie - [...]
[...] w jajach cholesterol nie stanowi większego zagrożenia chorobami układu krążenia i nie przyczynia się do arteriosklerozy u osób z normalną funkcją metaboliczną. Wysoka zawartość cholesterolu w żółtku ulegała zmniejszaniu poprzez pracę hodowlaną, w wyniku której udało się ją obniżyć z 270 mg (w latach 70.) do 210 mg w jednym jaju (obecnie). [...]
[...] się do istnienia niedoborów jodu. Czynniki wolotwórcze zawarte są również w rzepie i brukwi. Dotyczy to przede wszystkim warzyw surowych. Gotowanie bowiem zmniejsza zawartość tych niekorzystnych substancji o ponad 30%, • jod jest dobrze wchłaniany przez przewód pokarmowy, błony śluzowe narządu oddechowego i przez skórę. Fluor Funkcje: [...]
[...] oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu, mleko pełne 3-3,5%, sery twarogowe 1-9%, sery podpuszczkowe [...]
[...] czyli zwiększają przemianę materii. Do ich syntezy niezbędny jest jod, który jest obecny w produktach żywnościowych ( głównie produkty morza, woda, jodowana sól ) Jego zawartość w wodzie i żywności niepochodzącej z morza jest stosunkowo mała i zależy od jego stężenia w glebie. Aż 80 % tego pierwiastka w organizmie znajduje się w tarczycy. [...]
[...] olejów roślinnych Dr Budwig naraziła się na wrogość ze strony decydentów zajmujących się gospodarką. OLEJE, KTÓRYCH POWINNO SIĘ UNIKAĆ Olej rzepakowy ze względu na wysoką zawartość mononienasyconych kwasów tłuszczowych jest zachwalany jako ten, który sprzyja zdrowiu. Zawiera jednak po ekstrakcji kwasy tłuszczowe trans i także szybko jełczeje. [...]
[...] W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych. Stanowią one około 4% masy ciała dorosłego człowieka. Biorąc pod uwagę zawartość w organizmie człowieka oraz dzienne zapotrzebowanie składniki mineralne dzielą się na: makroelementy (dzienne zapotrzebowanie przekracza 100 mg/osobę) i są to: Ca, [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] JEST WAŻNYM CZYNNIKIEM WPŁYWAJĄCYM NA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU PRZY OBCIĄŻENIACH KRÓTKIEGO CZASU. ..: ZAPASY KREATYNY W MIĘŚNIACH MOGĄ ZOSTAĆ ZWIĘKSZONE :.. Przeciętna zawartość kreatyny w komórkach mięśniowych wynosi, przy stosowaniu zróżnicowanej diety, około 300 mg / 100 g tkanki mięśniowej. Koncentracja ta może zostać zwiększona przez [...]
[...] i jego przetwory. Najbogatszym źródłem wit. A jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Na przykład w wątrobie kaszalota (gatunek wieloryba) zawartość retinolu dochodzi do 2 kg., co odpowiada zawartości tej witaminy w 100 tonach masła. Natomiast rekordowa dawka wit. A znajduje się w wątrobie niedźwiedzia [...]