W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] tłuste nie są tolerowane tak dobrze jak u osób młodych. Dlatego normy zalecają, aby dieta osób po 60. roku życia dostarczała mniej niż 25% energii z tłuszczu. Najważniejsze zasady diety • Zaleca się, aby kobiety po 60. roku życia zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg. • Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło witaminy D. Ludzie [...]
[...] zajmie się spalaniem węglowodanów w pierwszej kolejności, w tym czasie tluszcz pozostanie bez opieki i zacznie rozbudowywać twoją tkankę tluszczową. Przestrzeganie tej zasady zwolni cię z liczenia kalorii, jesz tyle ile potrzebujesz by poczuć sytość. Niżej opisalam odstępy między posilkami - są konieczne, ponieważ nim wprowadzimy tluszcze [...]
Witam, po kolejnej porcji przeczytanych artykułów i postów coraz bardziej rozjaśniają mi się zasady układania "początkującej" diety ale nasuwają się także kolejne pytania: jedno z nich dotyczy przyżądzania posiłków. Wszędzie napisane jest że smażenie ma być ostatnią formą przyżądzania mięsa. Niestety na stancji poniewaz jestem studentem [...]
[...] ludzi będzie dużo bardziej narażona na "pokusy" niż przy sensownie zaprojektowanej diecie. Dodatkowo, uproszczenia dzięki którym łatwiej ludziom zrozumieć jej zasady są jej słabością, bo jednak modyfikacja niektórych faz z punktu widzenia zaspokojenia potrzeb organizmu byłaby tylko z korzyścią. Ale ... życie jest życiem, większość [...]
[...] wielokrotnie na tym samym tłuszczu. Po usmażeniu np. frytek tłuszcz nie nadaje się do powtórnego użytku, ponieważ zaszły w nim zmiany szkodliwe dla zdrowia (polimeryzacja). Te same zasady odnoszą się do odsmażania gotowych potraw. Gdy jest to tylko możliwe, należy korzystać z patelni z teflonu dostosowanych do smażenia bez użycia tłuszczu.
[...] triglicerydy MCT). Są one najlepiej trawione i wchłaniane przez organizm ludzki. Można je kupić w postaci tłuszczów spożywczych lub specjalnych preparatów. Najważniejsze zasady diety * Produkty zbożowe - zaleca się białe pieczywo (chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (typu nitki), kaszę pszenną, ryż. Przeciwwskazane jest pieczywo [...]
był u lekarza co powiedział? jeśłi to choroba jelit proszę wskazówki Najważniejsze zasady diety * Produkty zbożowe - zaleca się białe pieczywo (chleb, bułki pszenne), sucharki, makaron drobny (typu nitki), kaszę pszenną, ryż. Przeciwwskazane jest pieczywo razowe, grube makarony, grube kasze. * Mleko i przetwory mleczne - w większości [...]