Właśnie kupiłem sobie kaszę gryczaną firmy Kupiec i zaniepokoił mnie pewien fakt. Otóż w 100g kaszy surowej są następujące wartości: - Wartość energetyczna 336 kcal - Białko 12,6g - Węglowodany 69,3g - Tłuszcz 3,1g Natomiast zaraz obok widnieje informacja na temat wartości odżywczych, które znajdują się w jednej porcji kaszy po ugotowaniu (jedna [...]
[...] najlepsze wczesnym wieczorem. Krok drugi: przygotuj się Nie jedz nic na przynajmniej dwie godziny przed jazdą. Czterdzieści minut przed testem wypij sportowy napój bogaty w węglowodany, aby odpowiednio się nawodnić. Krok trzeci: rozgrzej się Przez 10 do 20 minut jedź tak, aby się spocić, ale nie na maksimum swoich możliwości. Krok czwarty: [...]
[...] spożycia w taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Są to: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne. Obecnie przyjmuje się, że człowiekowi, a szczególnie dzieciom i młodzieży w okresie rozwoju, niezbędnych jest około 60 [...]
[...] Groch suchy 24% białka Wołowina 18% białka (oczywiście nalezy pamiętać że w/w produkty zawieraja równiez tłuszcz i węglowodany więc niekoniecznie są najlepszym źródłem białka) Białko składa się z aminokwasów.Jest ich w sumie 22. Tu następuje kolejny podział, który ma bardzo duży wpływ na [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] osób , zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gdzie „dba się o linie" nie znając podstawowych zasad odżywiania. Jak wiadomo tłuszcze są o wiele bardziej energetyczne niż węglowodany, jednak organizm nie chętnie z nich korzysta i tratuje je jako zapas który można spalić w późniejszym terminie. Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu [...]
[...] osób , zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych gdzie "dba się o linie" nie znając podstawowych zasad odżywiania. Jak wiadomo tłuszcze są o wiele bardziej energetyczne niż węglowodany, jednak organizm nie chętnie z nich korzysta i tratuje je jako zapas który można spalić w późniejszym terminie. Wynika z tego, że obecność tłuszczów w pożywieniu [...]
[...] być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodno¶ć opinii, że nasycone kwasy [...]
[...] być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodno¶ć opinii, że nasycone kwasy [...]
Artykuł tłumaczony z angielskiego. Myślę że przyda się, gdyż zbyt wiele się mówi o IG, a prawdę mówiąc nie wiele osób wie co to ŁG. Całość artykułu w języku angielskim znajduje się pod tym linkiem: http://www.mendosa.com/gilists.htm Tabeli nie było sensu tłumaczyć, ze względu na dużą ilość produktów. Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a [...]
[...] rozbieżność w podawanych danych (np. dla białka między 0,3g, a 3,0g na każdy kilogram masy ciała). Postanowiłem więc ustalić sobie normę na poziomie: - białko: ~1,8g /kg - węglowodany: ~5,5g /kg - tłuszcze: ~1,2g /kg Jeśli moje ciało da mi sygnał, że czegoś mu brakuje - zacznę eksperymentować z proporcjami. Do produktów spożywczych wymienionych [...]
[...] Warto ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. Obniży się wtedy poziom cholesterolu. - Na około godzinę przed treningiem dobrze jest zjeść posiłek bogaty w węglowodany i białka i wypić ok dwie szklanki wody.. I jeszcze moje małe pytanko do moderatorów: Z uwagi na to że sporo wiecie na temat treningów itd. jestem ciekaw czy [...]
[...] wpływają na szybkość opróżniania żołądka oraz tempo resyntezy glikogenu mięśniowego. Vitarade Carboloader Gel fueled by Vitargo zawiera opatentowane wielkocząsteczkowe węglowodany o niskiej osmolalności (tabela 2), które swoją strukturą przypominają cząsteczkę glikogenu (tabela 1), dzięki czemu bardzo korzystnie wpływają na tempo syntezy [...]
[...] wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie intensywnego wysiłku zwiększa wytrzymałość, czyli zdolność do kontynuowania wysiłku. Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok.2 godzin przed intensywnym wysiłkiem, takim jak np. bieg, aby mógł on opuścić żołądek i dotrzeć do jelita cienkiego Tam węglowodany zawarte w [...]
Artykul, ktory przytocze pochodzi z czasopisma SDW. Wklejam go z tego wzgledu iz nt superkompensacji na naszym forum informacji jest nie wiele. JAK SPRAWIC BY MIESNIE BYLY WIEKSZE, A EFEKTYWNOSC TRENINGOWA ROSLA? DO ZBUDOWANIA POZADANEJ MASY MIESNIOWEJ NIE WYSTARCZA INTENSYWNE TRENINGI I WLASCIWIE DOBRANA DIETA. NIEZWYKLE WAZNA JEST REGENERACJA [...]
[...] produkty zbożowe, owoce, makarony. - Warto ograniczyć spożywanie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych. - Na około godzinę przed treningiem dobrze jest zjeść posiłek bogaty w węglowodany i białka i wypić ok dwie szklanki wody Oczywiście to nie moje, a nie wiem kogo. Jak ktoś już to wysłał (bo przecież wszystkich postów tutaj nie czytałam) to [...]
[...] jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, takich jak m.in. białka zwierzęce, węglowodany rafinowane (Np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zdolności w grupie przyjmującej WP o 4,9kg, w grupie placebo o 2,3kg). Ubytek tkanki tłuszczowej oraz wyższy przyrost tkanki mięśniowej (w porównaniu z grupą przyjmującą węglowodany) zaobserwowano również w 12-tygodniowym badaniu Humi i wsp. opublikowanym w 2015. Niestety wyniki okazały się nie być istotne statystycznie, jednak różnicę [...]