[...] na zimno, niestety pod wpływem wysokiej temperatury traci on sporą część omega3, ma on bardzo niską wytrzymałość termiczną, ulega on utlenianiu i tym samym traci swoje cenne właściwości, a nawet możne być toksyczny. smalec /SFD/2016/12/12/c4fbf943eb9a4a2ab7a660655f7f60a9.jpg smalec był zawsze demonizowany, przez całe lata. Jest zdrowy, [...]
[...] nasycone to palmitynowy, stearynowy i masłowy. Okazało się, że kwasy nasycone, po wydzieleniu z zasobnego w nie produktu spożywczego, są substancjami stałymi i takich też właściwości nabiera tłuszcz, w którym tych kwasów jest dużo. Stosunkowo dużo kwasów nasyconych zawierają tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, np. smalec, masło, śmietana, ale [...]
[...] w postaci utraty 2-3 kg. Traci się jednak płyny, nie tłuszcz, więc efekt jest krótkotrwały. Niektórzy dietetycy polecają ją w pierwszym etapie leczenia otyłości (ponieważ ma właściwości oczyszczające), jako znakomity wstęp do zrównoważonej diety niskokalorycznej. Przykładowy jadłospis Śniadanie: Szklanka odtłuszczonego mleka (100 kcal) Obiad: [...]
[...] głód między posiłkami to najlepiej jeść: marchewkę surową, jabłka (koniecznie ze skórka), grejpfruty (z białą skórką, która znajduje się pod skórą główną, ponieważ ma ona właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej), ogórek zielony, arbuza. Z kolei jeśli będzie Pan czuł niedosyt w trakcie posiłku to wtedy lepiej zwiększyć ilość warzyw [...]
[...] pochodzenia zwierzęcego – mięso, masło, mleko. Najgorsze tłuszcze – trans. Tworzone są przy utwardzaniu ( podgrzaniu i słodzeniu) tłuszczów roślinnych. Zmieniają całkowicie właściwości naturalnych tłuszczów roślinnych i są najgorszym rodzajem tłuszczu dla naszego organizmu. Źródła – margaryna, olej, ciasta, słodycze itp. To dlatego potrawy [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie [...]
Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie Jaką role pełni tłuszcz i jakie są jego właściwości? To dobre pytanie....Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz potencjał rozwojowy dieta musi być bogata w różne produktu spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: [...]
[...] boczny we wszystkich tokoferolach jest taki sam (R=C15H31). Jego obecność jest niezbędna dla ich działania biologicznego. Właściwości tokoferoli Tokoferole to związki o właściwościach antyoksydacyjnych (tzw. przeciwutleniacze). Są oleistymi cieczami rozpuszczalnymi w tłuszczach i rozpuszczalnikach tłuszczowych ale nie rozpuszczalnymi w [...]
[...] winogron, grejpfrutów, z czarnej jagody i aronii). Soki owocowe dostarczają ok. 25% flawonoidów spożywanych przez człowieka. Flawonoidy wykazują wiele cennych dla zdrowia właściwości farmakologicznych i biologicznych. Są silnymi przeciwutleniaczami i ich przeciwutleniającym właściwościom przypisuje się działanie przeciwmiażdżycowe. Wykazują [...]
[...] wymagania. Kryteria, jakie ma ona spełniać określa International Olive Oil Council, której członkami są wszystkie kraje produkujące oliwę, z wyjątkiem USA. Najlepsze właściwości oliwy ujawniają się, kiedy ma ona temp. 28-30°C, dlatego też dobrze jest rozgrzać naczynie, w którym będzie znajdować się testowana oliwa. Gdy ją wąchamy, [...]
[...] w zielonej herbacie przyspieszają metabolizm organizmu, pobudzając tym samym procesy spalania tkanki tłuszczowej. Substancja ta jest też mocnym antyoksydantem - posiada właściwości antyutleniające. Mr.Big L-Carnitin Extreme Liquid (carnipure) http://atleta.pl/sklep/images/MR.BIG/L-Carnitin_Extreme_1000ml.jpg Opis produktu -> [...]
[...] łagodzi objawy zmęczenia * ulega przemianie do glutationu (antyoksydant) Czym jest Kaizen Xtreme NAG: Glutamina jest podstawowym aminokwasem, posiadającym sillne właściwości antykataboliczne i anaboliczne. Stanowi ona ponad 50 % całej puli aminokwasów, budujących ludzki mięsień. Glutamina zapoczątkowuje syntezę większości aminokwasów [...]
[...] ile go spożywamy. Raczej nie będzie problemu ze znalezieniem tabel uwzględniających błonnik pokarmowy. Warzywa. Źródło owego błonnika, masy Witamin i minerałów. Wykazują właściwości alkalizujące. Nie wolno pomijać tej kwestii, gdyż powszechnie obecne produkty w dietach ludzi aktywnych fizycznie wykazują przewagę pierwiastków kwasotwórczych ( [...]
[...] który sprawia, że są kwasotwórcze. Dlatego należy je jeść często ale w umiarze. Wysokie dawki mogą powodować również wzdęcia i bóle brzucha. Jak dla mnie prozdrowotne właściwości owsa są niezaprzeczalne! Dlatego też warto jest stosować w diecie i nie omijajcie w sklepie półki z takimi produktami. Dość Teorii - czas na magiczne potrawy :) [...]
[...] orzechami i warzywami strączkowymi, które są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego. Ponadto potrawy są często przyprawiane dużą ilością czosnku i cebuli, znanych ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i obniżających ciśnienie krwi. Wszystkie te składniki są pełnowartościowe, dostarczają odpowiedniej ilości i wartości węglowodanów, białek i [...]
[...] dla zdrowych ludzi. Najlepiej gdy jest to kawa rozpuszczalna z dodatkiem mleka. Można ją w takiej postaci pić nawet przy niewielkim nadciśnieniu. Opisywanie wszystkich właściwości napojów jak i pokarmów mija się z celem, gdyż obecnie dostęp do tego typu informacji jest bardzo łatwy choćby na SFD Jeżeli chodzi o produkty żywieniowe to [...]
[...] Pokarm Eskimosów stanowią głównie ryby, bogate w n-3. Są one odpowiedzialne za wytwarzanie w naszym ustroju związków działających antyzakrzepowo, czyli ich krew nie posiada właściwości krzepnięcia (trombocytemia). (Devon) " nadmierne spożycie n-3 powoduje: krwawienia (wewnętrzne), infekcje, cukrzyce, chorobę nowotworową, [...]
[...] wspomagające trawienie i elementy bioaktywne. Świeże kiełki zawierają wystarczająco dużo witamin i minerałów, aby zlikwidować wszelkie ich niedobory w organizmie. Cenne właściwości kiełek odkryli przed kilkoma tysiącami lat chińscy żeglarze, którzy podczas przedłużającego się rejsu zmuszeni byli jeść kiełkującą od wilgoci fasolę. Żeglarze [...]
Poniżej pragnę wam zaprezentować większość najbardziej przydatnych oleji i oliw przydatnych w kuchni każdego kulturysty i nie tylko ze względu na swe prozdrowotne właściwości. Mam nadzieje, ze ułatwi to co poniektórym osobom dobór źródła tłuszczy w swojej diecie OLEJ Z PESTEK DYNI Wyróżnia się on spośród wszystkich olejów charakterystyczną [...]