[...] Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm organizmu, jak przyczynia się do regeneracji mięśni zmęczonych po treningu, w jakich ilości i porach powinno się je spożywać, ile ma kalorii czy ile wynosi dziennie zapotrzebowanie na ten makroskładnik. Poradnik jest przeznaczony przede wszystkim do [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] diety i treningów. Nowy rok - nowa ja. Jeśli podejdziesz do tematu z rozsądkiem, nie będzie w tego typu zmianach nic obciążającego, wręcz przeciwnie. Podpowiadamy, jakich błędów nie popełniać zaczynając dietę i treningi. Unikanie węglowodanów Z drugiej strony mamy kobiety, które całkowicie eliminują węglowodany. To również nie jest [...]
To naturalne, że sposób odżywiania społeczeństwa zmienia się na przestrzeni lat. Wpływa na to wiele aspektów m.in. dostępność pożywienia, zawartość portfeli, metody produkcji danych produktów i świadomość ludzka na temat zdrowia. Podsumowanie Jedzenie, które jemy obecnie, wygląda zupełnie inaczej niż to, co jedli kiedyś nasi dziadkowie. Pomiędzy [...]
[...] Ponadto pragę przeprosić za ewentualne błędy redakcyjne ale coś szfankuje słownik w moim wordie. Na zakończenie chce umyć ręce od odpowiedzialności za wszelkie szkódy jakich ktoś może sobie narobić przez niewłaściwe stosowanie przedstawionego systemu. Miłej lektury Pozdrawiam Szafrani WSTĘP Sztuka i wiedza kulturystyczna uczyniła w [...]
[...] rekreacyjnie, często w celu poprawy wyglądu, choć nie koniecznie. Tak ma jeść. Koniec. Kropka. Mleko nie – bo laktoza,z reszta po mleku rosną kopyta i rogi. Nie ważne w jakich ilościach, jest zła i koniec gadania. Owoce tylko po śniadaniu bo jak wiadomo owoce = fruktoza,a fruktoza to zło jeszcze gorsze niż laktoza. Nie ważne w jakich [...]
[...] jak i masowej niezwykle ważnym jest aby dobierac takie produkty, które są jak najblizsze swojej postaci naturalnej, czyli nie przetworzone. Dla wielu jest oczywistym o jakich produktach mowa, ale dla pewności zaznacze ze z diety powinny zostac wykluczone: Kupne wędliny, pasztety inne mielonki, w których nie wiadomo co jest. Wszystkie [...]
[...] ich źródłem są właśnie produkty w naturalnym, nieprzetworzonym stanie: - Otręby - Kiełki pszeniczne - Jęczmień - Kukurydza - Gryka - Mąka kukurydziana - Owsianka W jakich produktach, które spożywamy codziennie można znaleźć dużo węglowodanów złożonych: - Makarony - Spaghetti - Ryż brązowy - Ziemniaki - Pozostałe warzywa korzeniowe - [...]
[...] gdyż właśnie to niewiedza bywa najczęstszą przyczyną przerostu drożdży, jak powszechniej nazywana jest grupa grzybów zamieszkujących nasze organizmy. Warunki w jakich żyjemy obecnie stwarzają wiele czynników sprzyjających rozwojowi grzybów w naszych organizmach. Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport, z którego wynika, że [...]
[...] że warto przyjrzeć się dokładniej tej substancji przez pryzmat najnowszych badań naukowych i odpowiedzieć sobie na pytanie: czy kofeina jest bezpieczna? Jeśli tak, to w jakich ilościach? W artykule rozwiejemy również wątpliwości dotyczące picia kawy przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią oraz poruszymy temat wpływu popularnych dodatków [...]
[...] wyższego zapotrzebowania na tłuszcze. Nie jest to jednak takie proste ,gdyż o tym jaki wpływ na nasze zdrowie będą miały owe lipidy decyduje ich skład, a dokładniej jakich kwasów tłuszczowych są źródłem. Zatem: Kwasy tłuszczowe nasycone : występują zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Wokół tych kwasów jest [...]
[...] się niezdrowy dla organizmu. Organizm rozkłada cukier na cukier prosty(glukozę), który znajduje sie we krwi. Cukierj est nazywany pustym skladnikiem ze wzgledu na posiadanie jakich kolwiek witamin oraz minerałów. Dlatego, jesli chcesz stracić na wadze musisz wyeliminować/ograniczyć cukier w swojej diecie. Przy okazji, kolor cukru, biały czy [...]
[...] cytrusowe, pomidory i czekolada. Naukowcy, którzy przeanalizowali DNA ludzi żyjących w neolicie znaleźli dowód na to, iż ludzie ewoluują dostosowując się do warunków, w jakich przyszło im żyć. Okazuje się, że jeszcze 7000 lat temu dorosły mieszkaniec Europy nie był zdolny do trawienia mleka. Obecnie trawi je 90% populacji Europy. W pewnych [...]
Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać. Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są [...]
[...] zapobiega hipoglikemii, stanowi profilaktykę chorób układu krążenia. Dobrze opracowana może stanowić źródło wszystkich przyjemności i towarzyskich korzyści, jakich każdy oczekuje od sztuki kulinarnej. Dieta chorego na cukrzycę powinna zapewniać dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych odpowiadających potrzebom [...]
[...] nie zawsze odpowiadają potrzebom organizmu. Najczęściej jemy szybko i byle jak. Nie zwracamy uwagi na wartości odżywcze, jakie są nam potrzebne do prawidłowego rozwoju, a jakich dane produkty nam dostarczają. Jemy po prostu to, co lubimy. Ale czy to jest zdrowe? Zdaniem żywieniowców powinniśmy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Powinniśmy [...]