[...] bazie serwatki. A co osobami, które nie jedzą mleka, nabiału ani jaj? Jak zadbać o białko na diecie wegańskiej? Z pomocą przychodzą rośliny, przede wszystkim komosa ryżowa i soja, które powinny być spożywane przez wegan w dużych ilościach, jako podstawowy element jadłospisu. Wynika to z faktu, że komosa ryżowa zawiera kompletny aminogram i ma w [...]
„What the health” jest filmem umieszczonym w serwisie YouTube przez portal odmladzanienasurowo.com. Nie miałbym żadnych zastrzeżeń do promowania wegetarianizmu, gdyby nie jednoczesne sprzedawanie szamańskich metod leczenia wzroku, zabijających ludzi sposobów „leczenia raka”, o czym szeroko można przeczytać w literaturze fachowej (terapia Gersona), [...]
[...] warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można oczekiwać, iż jest ciągle odnawiany, a jego zasoby rosną, a nie [...]
[...] wydłużało życie średnio o 3,2 roku. Ciśnienie krwi pozwala regulować np. potas, a większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Do dobrych źródeł potasu należą: soja, kakao, mleko w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, [...]
[...] Działanie estrogenowe (soi oraz siemienia lnianego) u zwierząt powodowało zmniejszenie libido, zmniejszenie stężenia plemników oraz stężenia testosteronu. W ciągu 12 tygodni soja (izoflawony) zmniejszyła stężenie testosteronu o 24.2% , z kolei lignany z siemienia lnianego zmniejszyły stężenie testosteronu o 41.1%. U ludzi efekt jest możliwy, [...]
[...] uśrednić, że wchłanialność ta stanowi około 2,5%, czyli biorąc pod uwagę np. orzechy włoskie, które zawierają żelaza 3,5 mg na 100 g, zatem wchłonie się 0,08 mg, z kolei soja, która żelaza ma równie sporo co wątróbka, bo aż 15,7 mg, a to daje prawie 0,4 mg wchłoniętego żelaza. Zatem jeśli dieta będzie poprawnie zbilansowana i urozmaicona, to [...]
[...] przez dłuższy czas, o tyle fitoestrogeny dość szybko są wydalane, a ich skutki nie zostają rozciągnięte w czasie. Najbardziej znanym przykładem działania fitoestrogenów jest soja. Młodzi sportowcy, spożywając około 40 g odżywki białkowej na bazie izolatu białka sojowego, doznali znacznego spadku poziomu testosteronu, co spowodowane było zawartym [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
[...] dobrym wyborem dla wegana pragnącego stosować dietę ketogeniczną, o tyle odżywka wysokobiałkowa pochodząca z grochu, już do tej kategorii będzie się zaliczać. Podobnie jak soja także to białko jest wolne od wady ograniczającego aminokwasu. Ten rodzaj białka może być szczególnie przydatny w przypadku stosowania diety redukcyjnej, gdyż wykazuje [...]
[...] Amino Acid Score”. Wg tej publikacji przyswajalność (strawność) poszczególnych źródeł protein wygląda następująco: jajko 98%, wołowina 98%, mleko 95%, soja 95%, pszenica 91%. Czyli białka roślinne znacząco ustępują tym pochodzenia zwierzęcego. Ale to wcale nie wszystko. Bardzo często w białkach pochodzenia roślinnego [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] jednak jest to dużo trudniejsze. Bardzo dużą ilość białka zawierają m.in. rośliny strączkowe, jednak nie dostarczają one pełnego aminogramu. Świetnym źródłem białka, jest soja, jednakże jest to dość kontrowersyjny produkt ze względu, chociażby fitoestrogeny. Mimo że nie jest to zbyt pożądany składnik naszej diety, warto o niej wspomnieć ze [...]
[...] i wydajność umysłową. Arnold kładł duży nacisk na spożywanie odpowiednich ilości tłuszczów, szczególnie ryb. Polecał pstrągi, makrele i łososia. Błędnie uważał, iż tylko soja zawiera wielonienasycony kwas linolenowy. Tymczasem bogatym źródłem tego związku jest olej rzepakowy i olej z zarodków pszennych (mniejsze ilości zawiera oliwa z oliwek, [...]
[...] jest chude mięso, ryby, chudy nabiał, jajka, a także bardzo często wykorzystuje się odżywki białkowe. Dodatkowo proteiny dostarczają produkty roślinne np. soczewica, soja, tofu, fasola czy orzechy. Dzieje się tak, ponieważ zapotrzebowanie na ten makroskładnik jest stosunkowo wysokie, dlatego poziom białka w diecie u osób aktywnych sięga [...]
Zbyt wysoki poziom estrogenów może sabotować twoje działania. W efekcie ciężko jest ci zbudować mięśnie i stracić tłuszcz mimo tego, że przestrzegasz diety i regularnie trenujesz. Jak obniżyć poziom estrogenu, by osiągać lepsze efekty diety i treningu? JEDZ: Cytrusy, warzywa, pij zieloną herbatę Produkty te to bogate źródła flawonoidów. W dużym [...]