Wyczytalem, ze dluzsze gotowanie makaronu podnosi IG, a smazenie juz nie? W takim razie, dlaczego wszyscy odradzaja podsmazanie na duzej ilosci oleju? Tylko ze wzgledow zdrowotnych? Mam kolezke, ktory jest b. dobrze zbudowany. Jak zjada kebaba, to absolutnie bez sosw. Same mieso i bulka. Wydawalo mi sie, ze taki sos, ma w sobie cukier, co powoduje [...]
nie chce zakladac nowego tematu, to podkleje sie pod ten.. mam pytanie, przeczytalem diete R. Slodkiewicza, i na sniadanie wcina on zmixowane jaja, platki, rodzynki orzechy i potem smazy to na patelni z dodatkiej oleju.. czy takie cos dla osoby poczatkujacej tez bedzie dobry? czy raczej omijac smazenie szerokim lukiem? dziex i pozdr
Chyba nie do końca wiesz, o czym chciałbyś napisać;-) Tłuszcz jest równorzędnym makroskładnikiem dla białka i węglowodanów. Musisz zróżnicować i zbilansować jego źródła w diecie. Nie ma dobrej diety bez tych 3 składników. Z pewnością należy unikać tłuszczów trans i niepotrzebnych zapychaczy w tłustej odsłonie typu: omasty, smażenie w litrach [...]
Tzn. najlepiej to polać olejem patelnię i przejechać chusteczką, czy ręcznikiem kuchennym i rozprowadzić po całej patelni i zabrać nadmierną ilość tłuszczu. Masło to też wg mnie nie najlepsze źródło tłuszczy. Poza tym samo smażenie jest nie za zdrowe, ale tj mówię, odrobina oleju tylko do usmażenia, a tłuszcze pozyskuj np. z dodawania odpowiedniej [...]
Na pieerwszy rzut oka nie za dużo tego smażenia na tym oleju kokosowym (smażenie jest m.in. ciężkostrawne czy drażniące przewód pokarmowy)? Kupne sosy też bym sobie darował bo to produkt wysokoprzetworzony i naszpikowany syfem. Podobnie jak mające niezbyt dobrą opinię masło orzechowe... Zmieniony przez - SzeA w dniu 2017-05-19 06:36:45
Nigdy do końca nie wiesz co tam tak naprawdę jest. Sam kurczak i warzywa są ok, ale uważaj na dodatki, bo smażenie w panierce, zapewne nie zawsze na świeżym oleju + sosy z majonezu, śmietany, mąki itp. na pewno nie przysłużą się zdrowej diecie. No ale wszystko dla ludzi, więc czasem zjedz jak masz ochotę, ale nie rób z tego typu dań podstawy menu.
Są worki, ale ja zawijam brokuły, marchewkę, kalafior, rybkę (przyprawioną) skraplam cytryną nieco do folii aluminiowej (tej srebrnej) ;-) i na parze gotuje. Smażenie nie jest złe, ważne to czego się używa do smażenia - oleju, patrlni, jak długo się smaży etc.
Nie mówie ze zawsze popijam białkiem :) Ziki chodzilo mi o to ze Fuc.kmaster napisal ze student nie ma kasy na odzywki dlatego je tam obiady. Ja na szczescie mam troche tych supli i tez tam jem , wiec to nie jest tak jak mysli ****master. Ziki a jakie masz gwarancje ze w innych lokalach nie podają nie wiadomo czego... Z tego by wynikało ze tylko [...]
Zakrzes a co do oleju, to czy smazenie kurczaka nie zaburza jego zawartosci bialka? I czy w diecie na mase powinienem uzupelniac zapotrzebowanie na olej?
Zdecydowanie należy wliczać w bilans kaloryczny tłuszcze, które używamy do smażenia. Nie ulegają one odparowaniu, a wsiąkają w smażony produkt. W niektórych rozpiskach diety i poszczególnych posiłkach nie ma tłuszczów do smażenia, a jest np. mięso, czy ryba z prostego powodu. Smażenie nie jest jedynym możliwym sposobem obróbki. Nie chce mi się [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Ok, liczyłem tak mniej więcej ile tego wychodzi - 4 wafle plus dwie kanapki do szkoły, tak to obiad o 16 dołożyłbym może jakąś sałatkę, kurczak to tak chodzi mi o smażenie go na patelni z gotowymi przyprawami ( papirus - takie, gdzie do tego wkłada się pierś i wrzuca na patelnie bez oleju, masła itp. ) http://i.imgur.com/M1iabty.jpg
Tak, praktycznie wszystko jedno smażenie czy pieczenie - liczy się wysokość temperatury i czas, jaki jest potrzebny. Do pieczenia mięsa olej rzepakowy już nie bardzo się nadaje, bo to jest długotrwała obróbka i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Znaczy te smażenie w panierce miało być z przyprawami po prostu. Co do posiłku 5 jest na zapchanie i nie mam innego pomysłu a kurczaka nie będę walił znowu. Kurczaka wątpię abym zamienił bo wyjdzie drożej ( nie mam po prostu na co) Zdrowe tłuszcze mogę coś pomieszać z orzechami ziemnymi, oliwa z oliwek Czemu mało warzyw :D Zmieniony przez - [...]
a ja powiem tak...jeżeli to jest delikatne smażenie to czemu miałby nie smazyc na oliwie? Wiadomo, ze do smażenia powinno wybierac sie oleje o niskiej zawartosci podatnych na utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i wysokiej zawartości witaminy E(naturalnego antyutleniacza) a oliwa własnie, zawiera niewielka ilosc tych kwasów i jest [...]
Okej, wszystko zamówione. Co do oleju kokosowego to zamówiłem NIERAFINOWANY na razie 500g na spróbowanie bo nigdy nie stosowałem go w kuchni a powiem szczerze, że zaintrygowało mnie to smażenie mięsa przez TomQ-MAG na nim :-) Dzięki wszystkim za odpowiedzi!
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Odnośnie smalcu ciekawy art znalazłem.. Teraz się zastanawiam czy nie warto odstawić masła i całkiem przejsc na samalec nawet do smarowania kromek Jakie zalety ma smalec? Po pierwsze – jest łatwo dostępny. Każdy może zrobić go samodzielnie albo kupić w sklepie. Żeby zrobić smalec, wystarczy stopić słoninę lub dowolny tłuszcz zwierzęcy (gęsi, [...]
Sugeruję zainwestować w dobrej jakości patelnię. W takiej sytuacji zdecydowanie nie będzie to musiało pływać w oliwie z oliwek. Polecam wydać te 150 złotych i na rok na pewno wystarczy. Ja używam Zwieger Obsidian 28cm za około 150 złotych. Bardzo dobra jakość. Poza tym, zamiast używać oliwę z oliwek, zawsze możesz smażyć na cooking spray. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Ja przepraszam, że się wtrącę, ale... Nie każdy posiłek musi obfitować w kilkadziesiąt gramów pięknego, czystego białka. Tym samym kurczak to jest białko, a szynka - też - choć w nie tak wielkiej ilości jakby tego chcieć. Posiłek ostatni (kolacja) nie tyle może, co powinien mieć węglowodany - czyli z powodzeniem może być podobny do każdego innego [...]
Jezelichodzi o smazenie to uzywa tylko oleju ze slonecznika,a olej z orzechow wloskich trzyma w lodowce. to robi duży bład poczytaj o tłuszczach wilonienasyconych i czy powinno sie na nich smażyć
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Co do ceny migdałów, czy przewyższa ona mocno orzechy ziemne ? tak samo włoskie Co mam zrobić z 5 posiłkiem zależy mi aby nie było w nim mięsa (dużo kcal + węgle) + ile ml oliwy z oliwek np się nalewa na patelnie (chodzi abym to wliczył w kcal itp) 10ml/20, aby patelnia nie była jakoś mocno zalana tylko połówka. @EDIT poprawiona dieta z 10ml oleju [...]