Ogólnie jestem bardzo sceptycznie nastawiony do wszelkich tego rodzaju nowinek, gdyż droga od prób na zwierzętach czy liniach komórkowych aż do zastosowania środka u człowieka jest niezwykle długa i skomplikowana. Bardzo często okazuje się, że rewelacyjnie działające u zwierząt środki, nie dają żadnych rezultatów u człowieka (np. inhibitory [...]
[...] być tłuszczów nasyconych, które kiedyś uważano za głównego wroga układu krążenia. Tego rodzaju tłuszczów dostarczają głównie: masło, olej kokosowy, olej palmowy, smalec, słonina, olej arachidowy i np. (mniej, ale jednak) oliwa z oliwek, olej sojowy, olej z zarodków pszenicy, olej sezamowy i kukurydziany. Proteiny: w diecie DASH zaleca się [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Czy restrykcje kaloryczne przedłużają życie? Tak. Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem [...]
[...] jest zapas. Węgle: jaglana, pęczak, ryż, makaron durum, ziemniaki, owsiane, czasem grahamka jakaś albo żytni razowy. Tłuszcze - oliwa, orzechy różne, olej kokosowy, boczek, słonina, jajka, tłuste mięsa. Najczęściej robiłem sobie jakiś gulasz albo sos z mięsem na cały dzień, żeby nie tracić czasu na gotowanie różnych posiłków. Monotonia mi nie [...]
[...] są tłuszcze zwierzęce. Pod względem wartości odżywczej (biologicznej), najwartościowsze tłuszcze znajdują się w: żółtku szpiku kostnym maśle śmietan(k)a tłuszcz gęsi sadło słonina smalec, to w nich znajduje się białko, energia (ATP), ciała czynne, witaminy, minerały, enzymy niezbędne do wykorzystania tłuszczy do celów energetycznych przez [...]
No to tak, aktualnie jak juz pisalem BTW wynosi B:120, T;285, W:100 i mam zamiar co jakis czas dodawac 20g tłuszczu 180 kcal jak masa bedzie stała w miejscu. A pytania mam nastepujące: 1. Jak z warzywami? Mozna jeść czy nie powinno się, wliczać do bilansu czy nie wliczać? 2. Napoje słodzone odpadaja, ale czy moge wypić sobie cole zero i inne [...]
-rzadziej jesz, 2-4posilki dziennie, nie odczuwasz glodu, tylko "pusty zoladek", powiększone narządy wracają do pierwotnych rozmiarów - zmieniają się wielkości narządów %-)? Jakich? Wątroby? Nerek? Serca? -żyjesz dłużej średnio o ok 30% - tak, zwłaszcza jedząc głownie produkty smażone %-) Istnieją badania naukowe, któe to powteirdzają, czy też [...]
[...] dostarczaniu wysokotłuszczowych produktów z jak najwyższa proporcja tłuszczu do białek. Przykłady najlepszych produktów: mascarpone, orzechy macadamia, śmietana 36%, smalec, słonina, tłusty boczek. Często w praktyce oznacza to dodanie w/w produktów do dodatkowego posiłku lub do podziału na posiłki w skali całego dnia. Kiedy robimy REFEED? - [...]
FAQ dla tych którzy wypytują mnie o moją nową dietę tluszczową. Pytania zamieszczajcie pod postem -rzadziej jesz, 2-4posilki dziennie, nie odczuwasz glodu, tylko "pusty zoladek", powiększone narządy wracają do pierwotnych rozmiarów -przygotowanie posilkow zajmuje bardzo krotko, jedzenie niewielkich gabarytowo ale "sytych" posilkow też, a [...]
FAQ dla tych którzy wypytują mnie o moją nową dietę tluszczową. Pytania zamieszczajcie pod postem -rzadziej jesz, 2-4posilki dziennie, nie odczuwasz glodu, tylko "pusty zoladek", powiększone narządy wracają do pierwotnych rozmiarów -przygotowanie posilkow zajmuje bardzo krotko, jedzenie niewielkich gabarytowo ale "sytych" posilkow też, a [...]
[...] ja bym na twoim miejscu tutaj szukał przyczyny nieprawidłowego cholesterolu No i też kwestia jakości tłuszczów. Zwierzęce są ok, ale świeże, np. podgardle, łopatka, boczek, słonina - spoko. Smalec jest ok (ja tylko smalcu w kuchni używam, masło drogi i kiepskie do smażenia, a chleba nie jem, a to się zazwyczaj masłem smaruje), ale wiadomo smalec [...]
MaGor - walnąłem bardzo podobne śniadanie. Zamiast cykorii szpinak i pomidorki, dodatkowo z 80g cheddara (otwarty już kilka dni był). Z tym LCHF - zgadzam się w pełni. Zapycha mnie czasem w trakcie posiłku i biorę np ze sobą do pracy by zjeść później. Powoli jem mniej i mniej. Kalorie spadają. Ale jak wspomniałem nie ma to przełożenia na spadek [...]
[...] diecie T źródła białka to: żółtka jaj i czasem całe jaja, tłuste mięsa, tłusty drób i tłuste ryby, pełnotłuste sery i twarogi, tłuszcze: łój, szpik, masło, śmietana, smalec, słonina, węglowodany: warzywa, ziemniaki, owoce jagodowe. Wszelkie diety mieszane, gdzie nie ma miażdżącej przewagi jednego źródła energii nad drugim(T vs W)są mocno [...]
Na starcie zawsze bij się masy , gdyż pod tą skórą i słoniną są tylko kości . Przy pierwszych krokach i tak palimy i budujemy jednocześnie , sytuacja taka nie ma już miejsca w przyszłości . popraw żywienie a będzie OK. pozdrawiam .
Niezmiernie mnie ciesza Twoje slowa :) Wrzucam obiecany zrzut z tego co jadlem. To jest z srody (dzien treningowy). Pozostalych dni nie robie zrzutu z dziennika- jest to zbyt czasochlonne. Ja sobie to licze na szybko w Excelu. Wiekszosc posilkow wygladala podobnie, jedynie obiad domowy (wieczorny / po treningowy posilek) sie zmienial. W czwartek [...]
slonina wziela sie z nadwyzki kalorii, ktora jest niezbedna podczas nabieraniu masy... Ja bym sie nie przejmowal tym, zawsze na wiosne mozna zrobic redukcje i sie tluszcz zrzuci...
[...] -owoce, -słodycze(z umiarem panowie;D). Tłuszcze - stanowią ok. 10% masy ciała, -są głównym składnikiem energetycznym organizmu spalane dają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka, -dzielą się na tłuszcze zwierzęce i roślinne. Głównymi źródłami tłuszczów są: -smalec, -słonina, -boczek, -masło, -śmietana; dalej nie czytam pzdr.
[...] organizmu spalane dają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka, -dzielą się na tłuszcze zwierzęce i roślinne. Głównymi źródłami tłuszczów są: -smalec, -słonina, -boczek, -masło, -śmietana; Regulujące Są to witaminy oraz sole mineralne.(Nie są one źródłem energii). Sole mineralne: -mikroskładniki(żelazo, miedź, mangan, cynk, [...]