Kalorie nie znikają. Poprostu jak ugotujesz np. ryż to wciąga dużo wody i zwiększa się jego waga. 100g ryżu waży po ugotowaniu ok. 300g i ma tyle samo kalorii co te 100 gram suchego
[...] dnia. Wklej najlepiej zrzut ekranu z pru dni tego co jadłeś, to cos prowadzimy :) Z mysl zasady jak nie „tyjesz” to jesz, za mało. Ale może błąd tkwi w liczeniu np. na takiej zasadzie, ze wstukujesz sobie w kalkulator 100g ryzu(a jest to waga przed obróbka), a ty odmierzasz sobie taki ryż juz po ugotowaniu bez ustalenia sobie proporcji np. :p
[...] zawsze są podawane dla produktów przed obróbką. Kaloryczność się nie zmienia. Zmienia się masa (np przez wchłanianie wody). Zmienia się również indeks glikemiczny. Np ryż im bardziej rozgotowany szybciej się wchłonie. Co do kalorii to np jeśli woreczek ryżu (100g) ma ok. 350kalorii, to po ugotowaniu ma on nadal te około 350kalorii z tym, [...]
Mnie dużo łatwiej nabić kalorie makaronem niż ryżem czy kaszą. Możliwy powód to zawartośc błonnika albo chociażby to, że - makaron zwiększa wagę dwukrotnie po ugotowaniu - kasza, ryż zwiększa wagę trzykrotnie (czyli trudniej to wcisnąć niż makaron) (sprawdzałem i w zasadzie niemal równo tak wychodzi, np. z 75 g makaronu robi mi się 155 g)
[...] ale po ugotowaniu już tak nie jest... zjedzenie tego przed i po treningu... nie wiem czy się nie porzygam... W DNT robię też interwały i nie wyobrażam sobie zjedzenia 75g ryżu przed treningiem... kolka po 5min gwarantowana. Mimo, że mięso i ryż może się dla wielu wydawać monotonne, mi osobiście taka szama pasuje. Robię raz i nie muszę stać [...]
[...] z piątku, którą chcę powtarzać częściej o ile jest ok. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/3078dc523a6044679505641755b83726.jpg /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/03dc852e1eeb4340840b9fd36897a871.jpg Jeszcze mam pytanie z serii oczywistości - produkty typu ryż czy makaron mam ważyć przed czy po ugotowaniu? Zmieniony przez - czarne.mysli w dniu 2013-04-15 18:38:22
Kalorie pozostają bez zmian, pierś traci tylko wodę, i masę, ze 100g robi się około 70 ale ma te same kalorie bo traci tylko bezkaloryczną wodę, w przypadku ryżu jest odwrotnie, 100g ryżu ma ok 80g węgli, po ugotowaniu wazy ok 250g ale nadal ma 80g wegli bo to jest 100g ryzu i 150g wody która wsiąkła w ryż.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] to za mało. Mimo wszystko nie jestem głodny...co wrzucić do posiłków? Może jeść więcej kurczaka, indyka? Bo rozumiem, że węgli jak najmniej ma być no to unikam pieczywa ale ryż ma trochę tych węgli...PS. ryż to odważać sobie po ugotowaniu czy przed? Bo wiadomo, że po gotowaniu jest napęczniały i więcej waży. Np ważyć 50 g suchego czy 50 g [...]
[...] kolo 1,5g/kgMC Licze na opinie specjalistów. Dodatkowe pytanie może troche głupie ale musze je zadać: Czy do obliczania makroskładników brać wagę paszy (typu: kasza, ryż, strączkowe itp.) przed ugotowaniem czy po ugotowaniu? wszystko liczysz przed obrobka termiczna Bo ze 100gr ryżu z paczki po ugotowaniu robi mi się np. 200gr gotowego. [...]
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jeszcze jedna sprawa która przed chwilą wyszła. Wiem że produkty powinno się ważyć przed gotowaniem (np ryż). Z tym, że chciałem sobie ugotować za jednym razem większą ilość na kilka razy. I jak mam to teraz policzyć? Wiadomo że ugotowany jest cięższy wiec nie wiem, odjąć przykładowo 20% od wagi po ugotowaniu? np po [...]
Witam :) Dziś wróciłam do diety. Nie za bardzo wiem jak ją ułożyć.... jak na razie zrobiłam tak - wszystko się mieści w 1000 kcal (chyba ;) ). Ilości ryżu i piersi są identyczne w każdym posiłku, w którym występują. Ś: pierś (100g), ryż (1/4 torebki, bo więcej nie zjem), brokuły (3/4 szklanki) II Ś: pierś, ryż pomidorki O: pierś, ryż, brokuły P: [...]
[...] Porcja Węglowodanów : - 1 owoc z cienka skorka wielkości piłki tenisowej lub kubek owoców jagodowych - 1/4 kubka suszonych owoców - kromka chleba razowego, 1/4 kubka ryżu, kaszy, owsianki, porcja makaronu pełnoziarnistego po ugotowaniu wielkości naszej pieści (nie więcej niz 2x dziennie) - warzywa strączkowe wielkości pieści po [...]
[...] w 300g piersi z kurczaka, gdyż na dłuższą metę mogłoby się okazać, że z deficytu nici... Szczególnie, jeśli je się pierś z kurczaka lub czasem inne mięso codziennie. Z ryżem to akurat nie problem, bo można ugotować 100g, które ma "x" kalorii i makroskładników i tyle. A ile to wsiąknie wody to już bez znaczenia - może ważyć po gotowaniu [...]
Proszę sprawdzic moja diete: mam 18 lat 60 kg 176 cm dieta na mase: I 6.00 platki owasiane 80 g mleko 2% 350g oliwa z oliwek 10ml Białko 21 Tłuszcze 23 WW 67 II (szkoła) 9.00 chleb pelnoziarnisty zytni mieszany 50g (jedna kromka) szynka z drobiu 20g oliwa z oliwek 5 ml ogórek 20g jablko (1) Białko 8 Tłuszcze 7 WW 38 III (szkoła) 9.00 chleb [...]
Witam, A co sądzisz o ryży parabolicznym ( parboiled rice ) ? Sam już nie wiem co myśleć ;) Na jednej stronie wczytałem : Całe ziarno nawilża się parą wodną pod wysokim ciśnieniem, dzięki czemu wszystkie najcenniejsze składniki znajdujące się w okrywie przechodzą do wnętrza ziarna. Nie jest biały, jego ziarna mają złoty kolor. Po ugotowaniu jest [...]