Dla większości ludzi nie ma żadnych korzyści ze składowania nadmiaru zapasów energetycznych w postaci tłuszczu podskórnego. Wyjątek to zawodnicy zajmujący się np. długotrwałym pływaniem w zimnej wodzie, wtedy warstwa tłuszczu jest nie tylko źródłem energii, ale też pełni funkcję materiału izolującego. Dla innych utrzymywanie „tłuszczowych [...]
Od lat modne są rozmaite „diety cud”. Część z nich bazuje na tanich chwytach, wykorzystuje niewiedzę, łatwowierność oraz zwyczajne kłamstwa. Inni autorzy podobnych wynalazków wykorzystują mechanizmy psychologiczne, np. niechęć ludzi do pracy, skłonność do szukania skrótów, łatwiejszych rozwiązań. Odbiorcom sugeruje się, że możliwe jest osiąganie [...]
Stres oksydacyjny jest przyczyną wielu chorób. Niektórzy naukowcy twierdzą, że oddychanie powietrzem sprzyja starzeniu się wszystkich tkanek w ustroju. W takich okolicznościach powstaje dużo reaktywnych form tlenu. W szerokim znaczeniu przeciwutleniacz jest definiowany, jako „każda substancja, która opóźnia, zapobiega lub usuwa uszkodzenie [...]
Pomidory Jedzenie pomidorów to doskonały sposób, aby zapewnić organizmowi witaminy A, B, C, PP oraz minerały, a tym magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo oraz kwasy: foliowy, pantotenowy i szczawiowy. Co ciekawe, gdy dotarły z Ameryki Południowej do Europy, zostały najpierw uznane za rośliny trujące i hodowano je wyłącznie w celach dekoracyjnych. [...]
Najstarszymi dowodami rozwoju agrokultury są nadpalone ziarna zboża odnalezione w Syrii, w pobliżu Abu Hureyr’a przez Profesora Gordon’a Hillman’a. Odnalezisko to Marek Konarzewski w swej książce pt. „Na początku był głód" uznaje jako początek rozwinięcia się gospodarki rolnej, które datuje się na 9,5 tysiąca lat p.n.e. Wraz z rozpoczęciem siewu [...]
W Meksyku . W aptekach w można kupić preparat Myalgan ma śladowe ilości amigdaliny jest drogi , lepsze pechy .Amigdalina charakteryzuje się wysoką biodostępnością, oznacza to, że łatwo przenika przez błonę komórkową, osiągając w wysokie stężenie w komórkach naszego ciała. Kontrowersje wywołał właśnie rodnik cyjanku obecny w cząsteczce tej [...]
Ostopest plamisty występuje w stanie naturalnym w całym basenie Morza Śródziemnego, aż po Iran. Obecnie ostropest wskutek stale zwiększającego się zapotrzebowania do celów leczniczych jest uprawiany w wielu krajach, także w Polsce. Surowcem dla wyizolowania aktywnych związków z ostropestu są dojrzałe owoce wymłócone z koszyczków kwiatowych rośliny [...]
Witamina A (Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol): Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931, a od 1947 witaminę A wytwarza się syntetycznie. Witamina A i jej różne chemiczne formy (aldehydowe, estrowe, kwasowe) występuje tylko w produktach zwierzęcych [...]
Bredzisz chłopie... Mogę tutaj podać dziesiątki NATURALNYCH trucizn np. grzyby, trujące rośliny i inne. Czy struktura taka czy inna, czy pochodzenie naturalne czy chemiczne to nie ma większego znaczenia obecnie. Człowiek to też mała fabryka bio-chemiczna. Co do odczuwania na własnej skórze - to nigdy, nigdzie nie zaobserwowałem u siebie [...]
Ze wszystkich pierwiastków alkalicznych zawartych w ludzkim ciele najważniejszy jest sód. Uważam, że wątroba stanowi zbiornik substancji alkalicznych, niezbędnych dla zachowania równowagi kwasowo - zasadowej organizmu. Sód jest obecny we wszystkich komórkach, natura przewidziała też ośrodki tworzące jego zapasy, wykorzystywane w razie [...]
DODAM JESZCZE PARĘ ART CZYLI JAK SPRAWDZIĆ STAN ORGANIZMU NA SKÓRZE TWARZY Jaką rolę w wydalaniu toksyn z naszego organizmu pełni skóra? Na powierzchni skóry widać całą kondycję naszego organizmu Negatywne procesy które w nim zachodzą uwidaczniają się szczególnie na twarzy. A że większość chorób skóry pochodzi z wnętrza organizmu, sygnalizują to [...]
Wielu ćwiczących wie jak wielka role odgrywają witaminy i minerały w codziennej diecie. W niniejszym artykule chciałbym wam przybliżyć nieco role witamin w diecie. WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w [...]
napisałem ten post choć wiem że jest ich tu pare ale żaden(przynajmniej ja nieznalazłem)nie jest tak dokładnie opisany jak ten WITAMINY A I B1 WITAMINA A Inne nazwy: retinol, beta-karoten, prowitamina A, akseroftol Witamina A, rozpuszczalna w tłuszczach została odkryta i rozszyfrowano jej strukturę chemiczna w roku 1931 a od 1947 witaminę A [...]
znalazlem w archiwum ten artykol ktory dawno temu ktos zamiesci,interesuje mnie autor,kto to napisal.jesli ktos z was juz to widzial i zna zrodlo bede wdzieczny jak napisze Pochodzenie słowa "doping" jest przedmiotem wielu kontrowersyjnych poglądów i ma interesującą historię. Wieki temu używanie słowa ,,dop" w dialekcie południowo-afrykańskiego [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
Pomidor to owoc ! " Owoc jednorocznej rośliny - pomidora zwyczajnego z rodziny psiankowatych, pochodzącej ze Środkowej lub Południowej Ameryki, skąd zostały przywiezione do Europy i rozprzestrzeniły się dość szybko na inne kontynenty. Ciekawostką jest, że początkowo były uważane za trujące i hodowano je w ogrodach dla celów dekoracyjnych. [...]
Jeść smacznie, niskokalorycznie i zdrowo. Któżby tego nie chciał. Niestety czasami to, co apetycznie wygląda na talerzu i na dodatek jest dietetyczne, nie zawsze bywa dobrym połączeniem dla naszego organizmu. Dlaczego tak jest? Cały sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA Makaron + warzywa Warzywa mają [...]
jesli chodzi o bieluń dzieńdziezawą /datura stromonium/ to jest to to samo co trzymaja babcie w ogrodach... /mialem to na zajeciach. jako rosliny trujace/ jak kwiaty przekwitna to pojawia sie cos na ksztalt łupiny od kasztana / troche wieksze i miekkie / w srodku sa nasiona,ktore zawieraja silne alkaloidy.. sam nie jadlem i bym nie zjadl , ale [...]