Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] że brakuje jednego lub więcej z tych niezbędnych aminokwasów. Dlatego weganie oraz wegetarianie powinni swoje posiłki planować z wyprzedzeniem, żeby dobrać odpowiednie produkty. Kluczem jest tutaj różnorodność. Jak zadbać o różnorodność przy jedzeniu samych strączków? Otóż właśnie o to chodzi, żeby nie zjadać jednego źródła białka. Jeżeli [...]
Składniki mineralne to liczna grupa związków chemicznych o wielu funkcjach, a jednym z najważniejszych pierwiastków dla ludzi jest cynk. Należy obok żelaza, chromu, miedzi czy sodu i potasu do podgrupy metali alkalicznych i podobnie jak one odgrywa specyficzną rolę w organizmie. Wybór suplementu z cynkiem Branża związana z suplementami diety [...]
[...] zdrowie, a także chcących utrzymać sprawność seniorów lub osób wracających do zdrowia po operacjach. Produkty roślinne, z reguły, zawierają mniej białka niż odpowiednie produkty zwierzęce. Producenci suplementów diety rozwiązali ten problem, wykorzystując silnie skoncentrowane formy wytwarzane wyłącznie ze źródeł roślinnych. Stosuje się [...]
[...] pieczywo żytnie i makarony (niska poposiłkowa odpowiedź insulinowa) Przed interwencją u 19 osób oznaczono poposiłkową odpowiedź glikemiczną i insulinową na poszczególne produkty. Okazało się, że dieta oparta o pieczywo żytnie i makarony o 40% zmniejszyła genetyczną ekspresję IL-1β (mRNA), o 25% zwiększyła ekspresję IL-10, nie zmieniła [...]
[...] odporność na ból i zmęczenie. Kakao jest tak powszechne i wszystkim znane, że raczej nikogo nie trzeba zachęcać do jego jedzenia, jednak warto w szczególności spożywać produkty z surowego kakao. Produkty przetworzone, takie jak mleczna czekolada czy kakao w proszku z dodatkiem cukru nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem. Quinoa Inaczej [...]
[...] suszonych owocach: ostatnio wciagam troche moreli, fig i sliwek, ze wzgledu na duze ilosci zelaza. Obawiam sie jednak o zbyt duza ilosc ww prostych. Czy znacie jeszcze inne produkty z duza zawartoscia zelaza (oprocz kaszy gryczanej, buraczkow i watrobki) dobre dla pakerow? Czy suszone daktyle oprocz walorow smakowych maja inne wartosci? no pain, [...]
Witam Planuje zakupić tran i olej lniany... 1. Jaki polecacie. 2. Jak przechowywac 3. Ile tego spozywac, w jakich proporcjach. 4. Produkty z duża iloscia żelaza, ale niska zawartoscia sodu i fosforu (nie dla mnie). jak to wyglada: 1. Posilek Platki owsiane, orzechy wloskie 10g, rodzynki, WPC, Banan 2. Posilek Jw. tylko zamiast orzechow łyżeczka [...]
[...] skóry. powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresja Źródła witaminy A Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Zawartość witaminy A w 100g [...]
[...] jadłospisu. Uważam, że mąka może znaleźć się w naszej diecie, jeśli wybierzemy taką, która jest dobra gatunkowo, poza tym, jeśli będziemy urozmaicać naszą dietę w inne produkty węglowodanowe, nie widzę problemu, by znalazła się w naszych potrawach. Zatem, którą mąkę używać? Z której mąki zrobię fit ciasto, a z której naleśniki? Jakie [...]
[...] spożywania znacznych ilości owoców i warzyw, których włókno ułatwia funkcjonowanie przewodu po-karmowego, a przy tym dostarczają one niewiele kalorii. Diety bogate w produkty roślinne, rozsądnie połączone z pożywieniem komplementarnym (produkty mleczne, niezbyt tłuste mięsa), mają ponadto tę przewagę, że zapewniają organizmowi odpowiednią [...]
[...] skóry. powiększenie wątroby i śledziony, wypadanie włosów, świąd skory, suchość skóry depresja Źródła witaminy A Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Zawartość witaminy A w 100g [...]
[...] się smażenia jako metody kulinarnej. Zdecydowanie lepsze jest gotowanie, duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii. • W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne. • Ograniczyć warto cukier i słodycze ze względu na występującą u [...]
[...] jednoczesnej wysokiej dawki wapnia i fosforu lub w przypadku niewydolności nerek. Źródła: Głównym jego źródłem w naszym pożywieniu są rośliny strączkowe, grubo mielone produkty zbożowe, warzywa zielone, podroby, migdały, orzechy, morele, figi, banany oraz kakao. Mangan: Mangan jest pierwiastkiem śladowym wchodzącym w skład wielu tkanek i [...]
[...] i katabolicznych, bierze udział w spalaniu glukozy. Źródła: Produkty mleczne, mięso, ryby, wątroba, jaja, sery żółte, groch, pestki dyni, fasola, ziemniaki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew. Zapotrzebowanie: Fosfor wyraża się w tabelach żywieniowych w miligramach . Zalecane normy dietetyczne na Fosfor dla różnych grup ludności* [...]
[...] napojami zapomną o jakiejkolwiek redukcji ilości tkanki tłuszczowej. Należy również zwrócić uwagę, że pewne niemieckie oraz amerykańskie firmy wytwarzające produkty o wysokiej jakości w standardach farmaceutycznych, nie posiadają HCA w swoim arsenale środków przyśpieszających redukcję tkanki tłuszczowej. Powyższe postępowanie [...]
[...] pożywienia, ale także innych substancji pokarmowych, np. wapnia, który w znacznych ilościach obecny jest w mleku i wszelkiego rodzaju przetworach mlecznych. Jak się okazuje, produkty bogate w wapń, mogą wchodzić z niektórymi lekami w reakcje z wytwarzaniem soli wapniowych i w efekcie zmniejszać proces wchłaniania danego medykamentu, lub [...]
[...] Kontrowersje wokół diet www.endokrynologia.viamedica.pl • tak zwana dieta życia, która do południa zaleca tylko soki i owoce; • dieta Montignaca, która dzieli produkty pod kątem indeksu glikemicznego i zaleca jego liczenie, które jest bardziej kłopotliwe niż liczenie kalorii. Ponadto eliminuje cukier, ziemniaki, białe pieczywo, a [...]
[...] złożonych, natomiast zwiększyło się spożycie cukru. Dawniej spożywano żywność naturalną z dużą ilością błonnika. Obecnie dominuje żywność przetworzona. Na rynku mamy półprodukty i zamrożone gotowe dania, które mają skondensowaną energię, tzn. w małej objętości jest dużo kalorii. Dodajmy do tego brak czasu powodujący, że jemy nieregularnie, [...]