Autor: Jacek Poreda Zródło: http://www.wolfpunk.most.org.pl/lnat02.htm 1. Biada wam mordercy Współczesna nauka, a w jej części i medycyna, zabrnęła w śle-py zaułek. Zamiast leczyć - niszczy. Zamiast pomagać w cierpieniu zmusza przeciętnego człowieka do niszczenia swojego zdrowia, za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł [...]
Płatki owsiane Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
Masz jakis sposob na zrobienie dobrej owsianki, takiej co sie zje z przyjemnoscia ? Mam. I stać Cię (w sensie bilansu). Musisz tylko znaleźć coś co dobrze skleja i pochłania wodę. Ja używam otrąb pszenno-żytnich (takie znalazłem cudo) ale Ty i tak masz problem z objętością miski to możesz użyć mąki żytniej, gryczanej, owsianej itp. Polecam do [...]
Nom artykuly Ciekawe tylko zainteresowania brak :/ wkleje jeszcze troche info z mojego innego postu.... Hmm a moze przeniesc go do Suplementacji ? Substancje spozywcze wspomagajace prace mozgu ----------------------------------------------- Amid kwasu nikotynowego (niacyna, witamina B3) - odgrywa zasadniczą rolę w produkcji neuroprzekaźników [...]
Artykuł ten przeznaczony jest raczej dla osób które dopiero niedawno zainteresowały się odżywianiem i mają na jego temat niewielkie pojęcie Choć niewykluczone, że i Ty znajdziesz tu cos dla siebie;) W odpowiedziach do niektórych pytań pojawią się linki do dość obszernych artykułów. Proszę nie zniechęcać się ich długością, gdyż niestety nie [...]
Ile ważą płatki owsiane? Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
Głód się utrzymuje do 4dni od zaprzestania spożywania produktów mięsnych (puźniej systematycznie spada w dół) na dzień dzisiejszy ci powiem że dopuki masz obciążony przewód pokarmowy to i tak będziesz osłabiony choć bym nie wiem ile byś jadł (byłem kiedyś otyły jadłem masakrycznie dużo było mnie 138kg tłuszczu a i tak nic mi się nie chciało ciągle [...]
zwycięska (300zł) praca użytkownika Skalar. z majowego konkursu SFD.pl. -------------------------------------------------------------- Zacznijmy od najważniejszego czynnika wpływającego na efekty naszej pracy, na wygląd naszego ciała. Jest nim dieta. Odpowiednio rozłożone kalorie w ciągu dnia, odpowiednie proporcje między substancjami odżywczymi [...]
Choroby układu krążenia stanowić mogą poważne przeciwwskazanie do stosowania rozmaitych eksperymentów żywieniowych. Stosowanie forusemidu wpływa na gospodarkę elektrolitową, zwiększa straty potasu, sodu, magnezu i wapnia z moczem i powodować zwyżkę kwasu moczowego we krwi. Warto wziąć te kwestię pod uwagę przy komponowaniu jadłospisu. Wysoka [...]
pozytywne funkcje: * zwiększenie objętości i masy kału - błonnik posiada zdolności dużego wiązania wody i tworzy podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory a także posiada właściwości gazotwórcze. Ułatwia to szybsze usunięcie resztek pokarmowych z ustroju i zapobiega zaparciom * regulowanie perystaltyki jelit - frakcje rozpuszczalne tworząc żele [...]
Witaminy Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w [...]
Otręby to węglowodany niestrawne, więc nie liczysz tego do bilansu. Jeśli jadasz płatki owsiane, to nie musisz dawać otrębów. Chyba, że masz taką pojemność żołądka, że potrzebujesz wypełniacza, by się nie obżerać . Masz mało węglowodanów, więc nie olewaj warzyw strączkowych. Pomidory i ogórki są fajne, ale to prawie sama woda, a czymś musisz się [...]
Bry! Niech ją jakiś facet tenteges, przetenteguje - może wtedy przestanie się nad sobą użalać Walnąć jej można też jakąś ściemę - npo. o tym, że otręby mają termogeniczne właściwości i na zasadzie autosugestii wmówi sobie że to jest lepsze niż efka
Czytałem troche o chlesterolu no i znalazłem taki artykulik , mi sie podoba , moze i wam sie przyda , przegladajac forum nieznalazlem nic takiego no ale jesli to prosze o usuniecie Oczywiscie to niemoje wiec bez sogarni( no i bez bana:P) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Cholesterol i trójglicerydy AUTOR: [...]
OMLET DLA „PAKIERA” Na śniadanie, na dobry start polecam porządny omlet. Osobiście po spożyciu takiego omleta nie odczuwam głodu od 3 do 4 godzin. Ponadto można go również przygotować jako drugi posiłek, pokroić i zabrać ze sobą, kiedy wiemy, że będą trudności z przygotowaniem lub spożyciem wartościowego posiłku. Składniki: Bazą każdego omleta [...]
Ciekawostki CYNAMON Cynamon, znaną przyprawę kuchenną, uzyskuje się z kory drzewa cynamonowego. Charakterystyczny zapach pochodzi od olejku cynamonowego. Najbardziej aromatyczny uzyskiwany jest z najstarszej części drzewa, z pnia do wysokości 2m. Cynamon najczęściej wykorzystywany jest w produkcji słodkich wypieków i deserów. W kuchniach [...]
Wszystkie owoce, jakie możesz kupić w sklepie mają właściwości alkalizujące (odkwaszające). Sprawa rozchodzi się o zawartość poszczególnych minerałów, z których jedne mają właściwości zakwaszające (siarka, chlor, fosfor), a drugie odkwaszające (wapń, magnez, sód, potas, żelazo). Owoce i warzywa mają dużo potasu, mleczne przetwory zawierają sporo [...]
Witam chciałbym przedstawić artykuł o diecie dla grupi krwi 0. Wiem że już był taki artykuł ale na podstawie ksiązki Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi" a poniżsdze informacje zostały pobrane z ksiązki tych samych autorów ale wydane dwa lata później (Gotuj zgodnie ze swoją grupą krwi). Tysiące zaświadczeń [...]
Zaciekawiło mnie to zagadanienie i troche poszperałem w internecie. Witaminy są organicznymi związkami chemicznymi, są substancje egzogennymi - niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Biorą one udział w prawie wszystkich procesach [...]