Liczysz? Liczyłes? Znasz kogoś kto liczy? Ale zanim zaczą liczyć ciągle był zdrowy? Nie wiem , nie miał żadnych problemów z lipid ami, cholesterolem , układem krążenia itp. Unikać lub minimalizować - bo uniknąć się nie da - tłuszczy utwardzanych. Ratio idealne też nie istnieje. Ja nie liczę. Kiedyś starałem się mieć 1:1:1. Nasycone / mufa / pufa [...]
Powiedzcie mi jeszcze, jak to jest z tym olejem rzepakowym (Kujawski)? Można na nim smażyć, używać do sałatek czy lepiej do tych celów używać innych tłuszczy i unikać rzepakowego? W końcu ten olej rzepakowy jest zdrowy czy nie?
[...] migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze [...]
[...] mają nikłą wiedzę i wierzą jedynie w ulotki marketingowe. Ale tacy też muszą być. To jest temat Oliwa vs Olej rzepakowy, dałem już wystarczającą ilość argumentów na korzyść oleju rzepakowego, wystarczy być przeciętnie inteligentnym żeby to dostrzec. I tu pojawia się chęć edukacji vs przyklaskiwanie popularnym (czytaj marketingowym) tezom. [...]
[...] mniej więcej wielkości dłoni), węglowodany złożone (kasze, ziemniaki), kilka porcji urozmaiconych owoców i warzyw - porcja to mniej więcej garść, zdrowe tłuszcze (masło, olej rzepakowy, olej lniany - masło do pieczywa a oleje roślinne 2 łyżki na dzień, lnianego 1-2 łyżeczki). Dwa razy w tygodniu tłusta ryba... No i możliwie starałam się [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/2071/piec-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-awokado orzechy http://www.sfd.pl/Orzechy_i_ich_cenne_w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci_-t1130750.html olej kokosowy /SFD/2016/12/12/a5f4bbe1c4ae458ba28f25e07205a0ed.jpg Olej kokosowy dzielimy na dwa rodzaje rafinowany i nierafinowany. Rafinowany pozbawiony jest nieco cennych [...]
[...] ale czuje sie juz w pelni zdrowy!wkoncu to bylo 2 miesiace temu) Przeprowadze maly test, zastosuje apteczny magnez Maglek ktory mam w domu w dawce 150, nastepnie przez kolejne dni sprawdze pol ampulki chela mag b6, zobaczymy co z tego wyjdzie, ////////////// Co sadzisz o takim rozlozeniu kalorii jezeli chodzi o czas budowania masy [...]
Moge zamienić olej rzepakowy rafinowany na oliwe z oliwek rafinowany, jednakże gdy założyłem tematy czy rzepakowy jest zdrowy to pisali że to dobry olej http://www.sfd.pl/Olej_rzepakowy_czy_zdrowy_-t1166526.html A co myślicie o tym /SFD/2018/5/21/a9ac7f733abb4c94962fffe098566190.jpg Zmieniony przez - xssdfd57 w dniu 2018-05-21 21:58:29
[...] zmieniają- raz tłuszcz, raz węgle, raz diety białkowe. Bądź tu człowieku mądry. Chociażby informacje na czym można smażyć pokazują jak to się zmienia. Raz najlepszy smalec, olej kokosowy i masło klarowane. We wszystkich poradnikach zdrowia w telewizji czy sieci- oliwa i olej rzepakowy- niby też dietetycy kliniczni i Ci zwykli magistrzy się [...]
[...] Z tym mitem rozprawiła się ostatnio profesor Karin Michels z Uniwersytetu Harvarda. Wideo z jej wykładem wyświetliło w ciągu 1,5 miesiąca ponad 800 tys. osób. Według niej olej kokosowy to "czysta trucizna". 50-minutowy wykład w języku niemieckim hitem YouTube'a - brzmi nieprawdopodobnie. A jednak wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu [...]
[...] fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych tłuszczów i olejów, włączając w to masło i inne tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tego kwasu na powstawanie groźnej choroby zwanej przerzilicą). Smalec ma go zaledwie 3-10% swojej wagi, natomiast oliwa z oliwek może mieć od 3 do 20% wagi. Dla porównania, olej słonecznikowy ma go aż 48-74%! Z uwagi na niską zawartość kwasów Omega-6, smalec – w przeciwieństwie do olejów roślinnych (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, [...]
myślę art warty przeczytania Drzewa oliwne, gaje oliwne - zachwycają swą urodą, a olej wytłaczany z ich owoców ma bardzo pozytywne, wszechstronne i skuteczne działanie na nasz organizm. Drzewa oliwne uprawiano już w czasach starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, a później rozprzestrzeniły się na [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
Musiałbyś chyba odwiedzić dział odżywianie , bo słabiutko jest . Dla ciebie pożądane będą kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, których źródłem są ryby morskie, tran, olej lniany wysokolinolenowy i w pewnym zakresie też olej rzepakowy i orzechy włoskie. Warto wręcz na wyrost starać się uwzględnić w/w produkty żywnościowe w jadłospisie, ponieważ [...]
[...] wystarczającą wiedzą z zakresu tego życiowo ważnego tematu. Prawdopodobnie za brak tej wiedzy przyjdzie nam zapłacić wysoką cenę. Zawarte w naszym pożywieniu tłuszcze i oleje zaopatrują nas nie tylko w ważne, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K lecz również tworzą podstawy do tworzenia błon komórkowych, hormonów i prostaglandyn, [...]
[...] się jeść przynajmniej jedną konkretną porcję surówki warzywnej na dzień. To bardzo wiele dla zaopatrzenia w witaminy... Zawsze dodawaj troszkę tłuszczu - zimnotłoczony olej lniany, względnie rzepakowy. Radziłabym Ci kupić lniany tzw. "budwigowy", o dużej zawartości omega3 i włączyć go jako codzienny punkt programu. Poza tym tłuste ryby - [...]
[...] migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze [...]
[...] odżywczy & Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz [...]