Łysienie androgenowe, nazywane również łysieniem typu męskiego, jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzującą się postępującym wypadaniem włosów skóry głowy. Wprawdzie najczęściej występuje u mężczyzny, niemniej dotyczy również kobiet. Statystycznie dotyka przynajmniej 50% mężczyzn w wieku 50 lat i 40% kobiet w wieku lat 70. Suplementacja [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Dieta, która zakłada, że w przeciągu ustalonej liczby godzin zjadamy posiłki tak, aby zapewnić sobie zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, nosi nazwę Intermittent Fasting (IF). Ten system żywieniowy stał się bardzo modny, spore grono osób przeszło na tak zwane „okno żywieniowe”. Czy dieta ta jest rzeczywiście bezpieczna? Jakie niesie za [...]
Seks jest nieodłączną częścią naszego życia. Ludzie od tysięcy lat szukali sposobów na poprawę swoich doznań seksualnych, a w przypadku problemów z erekcją próbowali różnych produktów, aby sobie pomóc. Posiadanie zdrowego popędu seksualnego wiąże się ze zdrowiem fizycznym i psychicznym, więc nie jest niespodzianką, że jedzenie odgrywa znaczącą [...]
[...] białek oraz rozmnażanie komórek w tym gruczole i sprzyja utrzymaniu właściwej masy prostaty przy fizjologicznych stężeniach hormonu, lecz jednocześnie indukuje nadmierny jej rozrost i przerost, gdy w starszym wieku poziom wytwarzania DHT jest przez 5alfa-reduktazę nieprawidłowo podwyższony. Dlatego też BPH może pojawiać się jako efekt [...]
[...] wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na insulinooporność, hashimoto, problemy kardiologiczne czy zaburzenia widzenia. Stąd też pojawia się kłopot podczas jej diagnozowania. Przykładowy jadłospis Posiłek 1: Omlet z masą z awokado oraz sałatka z grejpfruta Z 3 jaj robimy omlet, który smażymy z obu stron na bardzo małej ilości [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]
Niestety w życiu naszym bywa tak, że wraz z wiekiem coraz trudniej jest nie tylko zmienić naszą sylwetkę na lepszą pod względem jakości, czy zachować dobre samopoczucie, ale przede wszystkim być zdrowym i cieszyć się z tego do późnej starości. Z czym łączyć palmę sabałową? W zasadzie nie ma suplementów, których nie należy stosować równocześnie z [...]
Rynek sportowych przekąsek obecnie się rozrasta, a jedną z opcji, jakie wykorzystać może osoba trenująca są fit ciastka. Są to zazwyczaj odpowiedniki rynkowych słodyczy, które zostały wyprodukowane zgodnie z fit normami, jak i przy użyciu dodatków wzbogacających ich wartość odżywczą, co sprawia, że są korzystniejszą opcją dla naszego zdrowia [...]
Nie do przecenienia są właściwości magnezu względem pracy mięśnia sercowego, w tym jej rytmu. Niedobory tego pierwiastka mogą powodować niepokojące skutki uboczne, a w skrajnych przypadkach nawet mieć tragiczne konsekwencje. Uniknąć tego można, dostosowując dzienne spożycie do pewnych norm oraz własnych obserwacji samopoczucia i ewentualnych [...]
[...] wielu społeczeństw zaobserwowano, że im więcej ludzi spożywało dużo ryb, owoców morza i innych źródeł Omega-3, tym mniejszy ich odsetek cierpiał na depresję i jej odmiany. Im więcej Omega-3 w diecie, tym mniejsze ryzyko depresji. Ponadto wydawałoby się, że niski poziom EPA i DHA jest związany z większym ryzykiem samobójstw i chorób [...]
[...] do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. [...]
[...] przygotować samemu. Z powodzeniem wykorzystywać możemy ją do przyrządzenia naleśników, placków, ciasteczek, wypieków, czy zagęstnika do zup i sosów. Jest ogólnodostępna jej cena to około 6zł za kilogram. WARTOŚCI ODŻYWCZE W 100G białko – 6g węglowodany – ok 77,6g (w zależności, czy producent ujmuje błonnik) tłuszcze – 1,4g kalorie – 347 [...]
[...] zmianę przez 7 dni. Uwaga! Jako środek profilaktyczny przeciw epidemii grypy należy codziennie od października do kwietnia stosować „odżywkę" przeciwgrypową. Oto przepis na jej przygotowanie: 2 cytryny zetrzeć na tarce, usuwając uprzednio pestki, rozdrobnić 4 główki obranego czosnku, wszystko wymieszać i zalać 1,5 l gotowanej wody. Odstawić na 3 [...]
[...] godzinach. Systematyczność uczy żołądek regulowania przemiany materii, a co za tym idzie nie odkładania energii/kalorii w postaci tkanki tłuszczowej, tylko wykorzystywanie jej do funkcjonowania organizmu. 4. Polecane techniki kulinarne to gotowanie, gotowanie na parze/krótko w wodzie (ponieważ wszystkie cenne skł. odżywcze zostają w [...]
[...] do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. [...]
[...] do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. [...]
[...] do otyłości i cukrzycy. Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. [...]
[...] żeby spróbować ją na inne sposoby. http://imgx.doz.pl/image/artykuly_naglowek/690 Komosa ryżowa należy do „superfoods” – pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i [...]