[...] 0.3 0.1 0.3 57.0 24.0 19.0 Suma: 412 512.9 32.5 17.2 63.0 25.6 30.2 43.6 Jeśli chcesz ograniczyć podaż węglowodanów, wyrzuć z diety pewną część węglowodanów (pieczywo, miód, makarony, kasze itd.). Z kolei zwiększoną podaż protein mogą zapewnić dodatkowe porcje WPC, WPH, WPI (jednak należy pamiętać o negatywnym wpływie wielu rodzajów białka [...]
[...] i tłuszczów zwierzęcych. Na jakie produkty trzeba zwrócić uwagę? Niektóre chleby - błyszczący wierzch chleba może pochodzić z białka jajek, a niektóre wypieki zawierają miód. Przyprawy, dressingi, sosy - mogą zawierać śladowe ilości jaj, serów. Cukier rafinowany - proces wytwarzania rafinowanego cukru obejmuje bielenie zwęgleniem kostnym, a [...]
[...] i hochsztaplerów zbija majątek na „naturalnych witaminach leczących raka” czy „ziołach leczących wszystkie choroby”. Tak samo ludzie wierzą w to, iż miód jest zdrowy, gdyż jest naturalny, a syrop glukozowo-fruktozowy zły, bo syntetyczny. W rzeczywistości, w nadmiarze oba szkodzą porównywalnie. Kolejne przykłady – [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] B17, bo ona leczy raka”. Przykro mi, ale to bezsensowne argument, bo doskonale sprzedaje się … woda. Świetnie sprzedaje się węgiel, ropa naftowa, warzywa, owoce, drewno, miód… Wręcz rewelacyjnie sprzedają się leki antynowotworowe, pochodzenia roślinnego. Prawdopodobnie najbardziej znanym antyrakowym lekiem pochodzenia roślinnego jest [...]
[...] w przyrodzie są miliony trucizn, niektóre mogą zabić człowieka przy mikrodawce (np. toksyna botulinowa, jady węży, toksyny obecne w wielu gatunkach grzybów). Naturalny miód jest równie szkodliwy dla kompozycji sylwetki, jak syrop glukozowo-fruktozowy. W 100% naturalna dieta może utuczyć, spowodować raka, choroby układu krążenia, otyłość lub [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] jest, aby robić to stopniowo i skupiać się tylko na jednym związku z grupy high-FODMAP. Testowanie obejmuje następujące grupy i przykładowe składniki: Fruktoza – mango, miód Sorbitol (poliole) – morele, awokado, jagody Mannitol (poliole) – pieczarki, kalafior Laktoza (disacharydy) – mleko Fruktany ze zboża (oligosacharydy) – produkty zbożowe [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] czy suplementów diety i / lub preparatów farmakologicznych. Jednym z przykładowych środków pochodzenia naturalnego, który może ułatwić przejście przez przeziębienie jest miód. Czym jest przeziębienie? Przeziębienie to nazwa potoczna dla infekcji górnych dróg oddechowych, które najczęściej wywoływane są przez wirusy. Infekcjom tym towarzyszą [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
[...] wysokoprzetworzonych. Jeśli nie potrafisz ich zidentyfikować, popatrz na skład produktu. Nienaturalnie długa lista składników zawierająca różnego rodzaju cukry (np. miód, cukier - sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy), tłuszcze, dodatki, świadczy o tym, iż jest to produkt, który nie nadaje się dla ludzi, którzy cenią zdrowie. Istnieją [...]
[...] pomoże uzyskać szybkie zyski mięśniowe. 15. Istnieje wiele napojów białkowych możliwych do przyrządzenia za pomocą miksera czy wirówki - Szklanka mleka, cztery jaja, jogurt, miód, odzywka białkowa - 2 szklanki soku z pomarańczy, 3-4 żółtka, odżywka, miód - 2- 3 szklanki mleka, 3-4 jajka, odżywka, 1 banan, jogurt CZY ODŻYWKI SĄ POTRZEBNE Jest [...]
[...] chorobie. Miód wzmacnia pracę serca, rozgrzewa, działa korzystnie na płuca, regene-ruje organizm. Działanie miodu wzmacnia dodanie soku z ziół (ziołomiody). Na przykład miód aloesowy jest doskonałym środkiem regenerują-cym organizm. Zimą i wiosną warto pić wodę miodową - 1 szklanka wody + 1 łyżeczka miodu, zostawić na noc i rano wypić. [...]
[...] mineralno-witaminowy + cynku preparaty + gamma linolenowy kwas (patrz rozdz. IV i VI). 2. Dieta (patrz rozdz. IV 5). 3.Wody zdrojowe (patrz. rozdz. IV 9). 4. Apiterapia: miód propolisowy - 2 razy dz. po 2 łyżeczki lub miód z pyłkiem kwiatowym - 2 razy dz. po 2 łyżeczki); patrz także rozdz. IV 1. 5. Mieszanki ziołowe: Rp. 28. Mieszanka ziołowa [...]
[...] płatków owsianych i fasoli. Jednak posiłek potreningowy nie powinien być bogaty w błonnik, lecz w węglowodany proste ( kartofle, biały ryż, sok i białe pieczywo oraz miód). Powodują one większą regenerację aniżeli błonnik. 4. Amerykański żeń - szeń: Stosowany od tysięcy lat. Jeden gram połknięty na 40 minut przed [...]
[...] na pożywienie to istnienie, które jest najmniej rozwinięte, albo jest produktem wytworzonym przez inne istoty, czynimy najmniej szkody innym żyjącym istotom. W ten sposób miód i mleko jako produkty przeznaczone do spożywania znajdują swoją rację bytu. Również wszelkiego rodzaju owoce wszelkich roślin, tych oczywiście, które są jadalne. Owoc [...]
[...] na pożywienie to istnienie, które jest najmniej rozwinięte, albo jest produktem wytworzonym przez inne istoty, czynimy najmniej szkody innym żyjącym istotom. W ten sposób miód i mleko jako produkty przeznaczone do spożywania znajdują swoją rację bytu. Również wszelkiego rodzaju owoce wszelkich roślin, tych oczywiście, które są jadalne. Owoc [...]