SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kiełki pszenicy właściwości

  • Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1956 Data: 2020-01-23 21:47:14
  • 5 powodów, dla których potrzebujesz więcej cynku w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5161 Data: 2018-10-25 12:50:39
  • Witaminy suplementować czy nie??

    Temat
    Odchudzanie i forma po męsku

    [...] powstają tzw. hormony szczęścia – serotonina działająca kojąco i uspokajająco oraz noradrenalina, która daje energię w ciągu dnia. Główne źródła: drożdże, wątróbka, kiełki, szpinak, żółtko jajka, sałata, szparagi, brokuły, pełne ziarno zbóż. Dzienne zapotrzebowanie pokryje np. porcja szpinaku doprawionego jajkiem i posypanego kiełkami [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 4257 Data: 2017-12-25 08:54:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Bardzo duże ilości owoców i błonnika w diecie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] dla wątroby i w takich przypadkach najlepiej podawać je w postaci gotowanej na parze. Ale to są przypadki szczególne, które trzeba rozpatrywać indywidualnie. Również kiełki rzodkiewki wykazują bardzo korzystne działanie na wątrobę. Hodowla kiełków jest banalnie prosta. Wystarczy duży słoik gaza/jakaś drobna siatka + gumka do przytrzymania [...]

    Odpowiedzi: 47 Ilość wyświetleń: 15056 Data: 2017-10-25 05:29:21 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3399 Data: 2017-08-05 15:18:24
  • Niebakteryjne zapalenie prostaty - dieta

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (witamina A, C, E) szczególnie polecane są: brukselka, pomidory, kapusta, zielona i czerwona papryka, szpinak, szparagi, truskawki. Produkty bogate w cynk to: fasola, kiełki pszenicy, groch, orzechy, cebula, drożdże. Witaminy B6, B12, C, kwas foliowy oraz żelazo powinny być dostarczane organizmowi wraz z żywnością, ponieważ zapobiegają [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 4357 Data: 2014-08-08 20:20:42 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] w tym i ziemniakami, owocami oraz produktami skrobiowymi kaszami i mąkami. Natomiast źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy E, są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, orzechy oraz ryby morskie. Szczególną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywają tzw. witaminy antyoksydacyjne, czyli beta karoten, będący prowitaminą [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2014-03-02 22:57:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta antyestrogenowa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] sterole roślinne szybko jełczeją gdy reagują z tlenem, światłem i ciepłem. Dlatego poleca się aby spożywać sterole zawarte w surowych pokarmach takich jak awokado, oliwki, kiełki, owies czy oleje tłoczone na zimno. zielenina, owoce, przyprawy i zioła - dostarczają składników odżywczych, które pomagają w detoksyfikacji wątroby, tym samym [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-05-13 01:17:38 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] dynia, endywia, fasola, fasola czerwona, grejpfrut, groch, groszek zielony, grzyby, imbir korzeń, indyk, jabłka, jagnięcina, jajka, jeżyny, kapusta kiszona, karczochy, kiełki fasoli, kiełki lucerny, kiełki pszenicy, kiwi, kraby, krewetki, kukurydza, kurczak, limonki, łosoś, łupacz, makrele, maliny, mandarynki, mango, masło, mąka gryczana, [...]

    Odpowiedzi: 621 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-02-01 21:38:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • KULINARIA 35+

    Post
    Po 35 roku życia

    [...] tych, które mamy akurat. Najlepiej sprawdza się mieszanka otrąb żytnich i owsianych. Powyższą bazę omleta możemy również wzbogacić np. o: płatki owsiane górskie – 1 łyżka kiełki pszenicy – 1 łyżka Inne dodatki wraz z proponowaną ilością: siemie lniane (polecam szczególnie jako stały dodatek) – 1 łyżka pestki dyni – 1 łyżka migdały w płatkach [...]

    Odpowiedzi: 116 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-10-24 20:15:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witamina E

    Temat
    Encyklopedia Suplementów

    [...] związków chemicznych, w których skład wchodzą 4 tokoferole i 4 tokotrienole. Za najbogatsze źródła tej witaminy uważa się: tłuszcze roślinne (olej słonecznikowy, rzepakowy), kiełki pszenicy. Naturalnie występująca witamina E jest wrażliwa na wysoką temperaturę, łatwo ulega utlenieniu – zwłaszcza w obecności metali ciężkich. Witamina E posiada [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 5184 Data: 2011-11-16 23:11:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] chleb z kiełków pszenicy, żytni, sojowy, wafle ryżowe, makaron ryżowy, żytni i orkiszowy. Warzywa: brokuły, buraki, bakłażan, kalafior, kapusta włoska, jarmuż, kiełki lucerny, ogórki, pasternak, słodkie ziemniaki, gorczyca, pietruszka, seler . Owoce: ananas, figi suszone i świeże, śliwki, cytryna, grejpfruty, winogrona, wiśnie, [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-10-06 12:36:27 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] i mineralizację kości, pobudza wchłanianie wapnia i fosforu, a także zapobiega nadmiernemu wydalaniu tych pierwiastków z moczem. Witamina E (tokoferol, tokotrienole) Źródła: kiełki pszenicy, olej słonecznikowy, ziarna zbóż, migdały, orzechy włoskie, pieczywo razowe, soja, pestki słonecznika, warzywa oleiste, jaja, mleko, mąka pełnoziarnista [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 8313 Data: 2010-01-03 14:25:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Tłuszcze , ukryty zabójca!

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] (łososie, makrele, śledzie, pstrągi, orzechy włoskie, olej rzepakowy; soja i len oraz oleje z tych produktów; typu omega-6: ziarna słonecznika, sezam, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, soja, kukurydza oraz oleje z tych produktów, niektóre margaryny (sprawdzaj etykiety)) utwardzone (uwodornione) kwasy tłuszczowe lub utwardzone [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11855 Data: 2009-10-26 10:26:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dieta a potencja

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] się komórki nerwowe. Jej wysoki poziom w mózgu i układzie nerwowym zapewnia odpowiednia podaż choliny, której najbogatszym źródłem w pożywieniu są:wątroba, żółtko jaja i kiełki pszenicy.Dzienne zapotrzebowanie na acetylocholinę wynosi ok. 300-400 mg, jednak w wyniku stresu, jaki często towarzyszy nam w codziennym życiu, podaż tego składnika [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 19797 Data: 2009-08-05 19:43:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] wątroba, nerki wieprzowe, ryby, sałata, groszek zielony, niektóre przyprawy i zioła brokuły, sok winogronowy, mięso indycze i owoce morza, wątroba cielęca, kurczaki, olej, kiełki pszenicy. Dzienne zapotrzebowanie: Na ogół zawartość w diecie i paszach pokrywa zapotrzebowanie. Zalecane dawki spożycia dziennego chromu wynoszą: - niemowlęta do 6 [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 14513 Data: 2009-06-19 14:36:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób. Witamina C (Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy): Witamina C należy [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-01-29 14:20:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o witaminach.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2008-05-31 10:08:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • witaminy ich nadmiar,działanie i niedobór

    Temat
    Odżywki i suplementy
    PRO

    [...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-03-02 10:17:32 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Dieta redukcyjna dla siostry :D

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] szparagowa, buraki, cebula, szpinak, brukselka, kapusta, kalafior, por, dynia, cukinia, seler, bakłażan, pieczarki, sałata, ogórek, rzodkiewki, koperek, czosnek, czosnek, kiełki, dymka, cykoria), owoc awokado, otręby, miód, wędliny, zioła. Przykład: Śniadanie: Duża kiść winogron. Obiad: Makaron z sosem z oliwy z oliwek, czosnku, bazylii, [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 9462 Data: 2007-04-09 15:58:19 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)