[...] miliardów dolarów do roku 2030. Badanie ważne dla oceny zdrowia: stężenie insuliny na czczo stężenie glukozy na czczo glikemia w ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze peptyd C test tolerancji glukozy (OGTT) Jeśli: stężenie glukozy na czczo wynosi 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l) = (IFG) [...]
Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
Wcześniej na łamach potreningu.pl wielokrotnie publikowałem artykuły z serii „archiwum X”, gdzie opisywałem przypadki niewyjaśnionych powikłań zdrowotnych u kulturystów. O ile informacje prasowe należy traktować z przymrużeniem oka lub, co najmniej, z wielkim dystansem, to w przypadku badań naukowych poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy [...]
Pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest utrapieniem dla wielu osób. Środki, które mają „zapewnić sukces”, sprzedają się w dziesiątkach tysięcy opakowań. Najciekawsze jest w tym, iż wiele osób wcale nie szuka zwykłych suplementów diety. Wolą trucizny w rodzaju DNP (który zabił dziesiątki osób), środki, które mogą doprowadzić do hospitalizacji z [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Nadciśnienie tętnicze jest jedną z poważniejszych chorób współczesnego świata, która nagminnie jest ignorowana. Większość ludzi nie wie nawet, jak poważne może mieć konsekwencje zdrowotne. Ogólnie ok. 25% populacji ma ciśnienie wyższe niż 140/90, jednak trzeba pamiętać o tym, iż osoby narażone na szczególne ryzyko (np. diabetycy) powinny [...]
Niedokrwistość opisuje się jako zmniejszenie proporcji czerwonych krwinek w stosunku do reszty elementów morfotycznych krwi. Niedokrwistość nie jest diagnozą, ale objawem choroby podstawowej. To, czy u pacjenta wystąpią objawy, zależy od etiologii (źródła) niedokrwistości, ostrości jej początku i obecności innych chorób współistniejących, [...]
[...] jakości badań klinicznych dotyczących suplementacji magnezem. Wyniki Przy dawce 500 mg magnezu dziennie stężenie HbA1c zmniejszyło się o 0,73% (Komentarz: glikozylowana hemoglobina obrazuje stężenie cukru w ostatnich 2-3 miesiącach. Może być stosowana pomocniczo do kontroli glikemii, np. pozwala ocenić, czy pacjent stosuje się do wytycznych [...]
mam prośbę do Was! potrzebuję coś co w miarę bezpieczny sposób podniesie mi hemoglobinę w ciągu miesiąca. jestem pływaczką i miałam robioną morfologię i nie mam dużą za niską hemoglobinę, a jedzenie wątróbki odpada. macie jakieś pomysły??
WIEK:21 2. WAGA: 76 3. WZROST: 176 4. WYMIARY: -biceps: 43 -klatka: 115 -talia: 84 5. STAŻ NA SIŁOWNI: +/- 43 lata 6. DIETA: -białko: 250 -węglowodany: 30 -tłuszcz: 53 7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: W trakcie pierwszego cyklu 8. TRENING: push&pull 4x/week 9. CEL CYKLU: redukcja 10. OSTATNI CYKL I ODSTĘP CZASOWY OD JEGO ZAKOŃCZENIA: [...]
witam znajomy czesto oddaje krew. jest akurat na cyklu prop z winem i na badaniach przed pobraniem mial za malo hemoglobiny. czy to przez saa czy zalezy to od czegos zupelnie innego?? pozdro
Witam, mam problem, chciałem oddać krew, lecz podczas badania wyszło, że mam za niski poziom hemoglobiny. Nie powiedziano ile dokładnie mam. W związku z tym mam pytanie co jeść, czego nie jeść i co mogę robić, a czego unikać? z góry dzięki!
[...] (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, [...]
[...] i złożonych. Białkiem prostym jest miogen, należący do albumin, miozyna będąca globuliną oraz kolagen i elastyna, przedstawiciele skleroprotein. Białkiem złożonym jest hemoglobina - barwnik krwi i mioglobina - barwnik mięśni. Tłuszcz w mięsie występuje w ilości 0,5% - 50% zależnie od rodzaju, wieku, utuczenia zwierzęcia i części tuszy. [...]
[...] (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, [...]
Czy ktoś z was tutaj próbował Żywienia Optymalnego? Zdajcie jakieś relacje odnośnie tego żywienia. Dzięki! "KULTURYSTA OPTYMALNY A "ZŁOTA PROPORCJA" W internecie i nie tylko dominują głosy mówiące, że diety tłuszczowe nie sprawdzają się w budowaniu masy mięśniowej oraz siły. Jednak doświadczenia guru kulturystycznego i dietetycznego Vinca Girondy [...]
DLACZEGO STERYDY I CO JEST MOŻLIWE?? Ciało znajduje się w nieustannym stanie "obrotu białkiem". Są dwa terminy, z którymi czytelnik powinien być zaznajomiony: kataboliczny (katabolizm) i anaboliczny (anabolizm). Katabolizm to stan, w którym niszczona jest tkanka, a anabolizm to stan jej odbudowy tudzież wzrostu. ‘Obrót białkiem’ jest stanem [...]
[...] (żółtka jaj, wątroba, mięso, płucka, cynadry oraz kaszanka, czarny salceson i czernina) około 40% żelaza występuje w łatwo przyswajalnej postaci hemowej (mioglobina, hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, [...]