[...] specyfików, by utrzymać wilgoć placków, przydatność oraz smak i konsystencję. Najczęściej spotykane dodatki to: tłuszcze, stabilizatory, substancje spulchniające, cukier, glukoza, substancje konserwujące, polepszacze smaku i mnóstwo innych ciekawych rzeczy. Nie wszystkie są zagrażające naszemu zdrowiu, ale np. obecność sorbinianu potasu (E202) [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Ludzie zachowują się, jakbyśmy nie byli w XXI tylko gdzieś w XIII wieku. Najlepsze diety, najlepsze treningi oraz najskuteczniejsze sposoby na schudnięcie już dawno zostały wymyślone. Ba, nawet dokładnie sprawdzone w badaniach naukowych. Tymczasem ludzie zachowują się tak, jakby chcieli od nowa wymyślać koło lub kolejny raz szukać „św Graala [...]
[...] lat tracą zdolność regeneracji. Trzustka osób starszych, przekarmianych węglowodanami, zawiera jedynie 30% stanu należnego komórek wytwarzających insulinę. W tej sytuacji glukoza staje się wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Organizm przestaje ją tolerować, zespół nietolerancji glukozy, to nic innego, jak cukrzyca. ŹRÓDŁO: [...]
[...] glukozę? Jeśli tak to ile? Na to pytanie częściowo znalazłem odpowiedź z seri nie trzeba ale nie zaszkodzi. 4. Czy mono dodawać do shocka 30 min przed treningiem a do tego glukoza? Czy bezpośrednio po treningu razem z glukozą? Tylko ile zrobic odstępu miedzy białkiem? Dzięki! obowiązkowa fotografia sylwetki ( przód lub tył): Wiek: 26 [...]
[...] wziasc mono + Cell pump tak: dni treningowe: rano 5g mono przed treningiem porcje CP po mono 5g dni nietreningowe: rano CP wieczorem 5g mono Moze tak byc czy w treningowe zmniejszyc dawki mono? oczywiscie do mono bedzie carbo albo glukoza (jeszcze zobacze) do tego dokupie: 2gk bialka WPC ZMA a wiec czekam na ocene i ewentualne korekty. pozdr.
[...] wiem czy Mono brac rano na czczo o 7 czy po treningu o 16:30.Noi wieczorem ZMA 3filomag B3 i 1 tab Zincas forte.Noi jeszcze jakis transportet do mono nie wiem moze carbo lub glukoza w szczegolnosci mi chodzi jak dawkowanie rano czy po treningu jak doradzicie.A w nietreningowe mono na czczo i nie wime czy brac Cp po poludniu czy w nietreningowe [...]
[...] po południu - 4 kaps CrESTER I jeszcze kilka pytanek: 1. Czy przy takim cyklu bez mono też powinno ssię wypijać ok 3-4 l wody dziennie? 2. Czy potrzebna jest tauryna i glukoza do każdej porcji kreatyny estru i jabłczanu? 3. Czy dobrze rozplanowałem dawkowanie? Może jeszcze gdzieś dorzucić jabłczan (bo zostanie mi go troche) 4. Może [...]
siema wsyztskim.po dlugiej przerwie powróciłem do treingów..ćwicze dokładnie 4 miesięce i przyszedł czas na kreatyne mono 1250 300tab. z olimpu.no i pierwsze pytanie..sama glukoza do tego wystarczy czy koniecznie lepsze efekty bedą w połaczeniu z dextrozą.no i kolejne pytanie..siłownie mam na strychu:) a że tam jest spokojnie 40 st. i strasznie [...]
[...] ma sie dłuzszą stagnacje(zastój),a zmiana treningu nie pomaga.oczywiscie mozna brac kreatyne równiez gdy nie ma sie stagnacji,dla poprawienia osiągów DODATKI: 1.dextroza,glukoza - węglowodany proste zwiekszające wydzielanie sie insuliny.przyspieszają wchłanianie kreatyny.dawki 30-50g do porcji kreatyny 2.carbo - węglowodany proste i [...]
[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]
[...] impulsów nerwowych wzdłuż tych włókien. 2.3. Glikolipidy. Glikolipidy są to związki utworzone z części lipidowej i cukrowej; tę ostatnią stanowią monosacharydy ( glukoza, galaktoza ) lub oligosacharydy. Stałym składnikiem glikolipidów błony komórek zwierzęcych i ludzkich jest kwas sjalowy, którego połączenia biorą udział w budowie [...]
[...] zjemy lub wypijemy trafia przez przełyk do żołądka, gdzie już czekają kwasy trawienne mające na celu rozłożenie pokarmu na składniki odżywcze. I tak: węglowodany proste (glukoza, fruktoza) - przechodzą przez żołądek nienaruszone; węglowodany złożone (np. skrobia) znajdujące się w ryżu, płatkach i chlebie są rozbijane na cukry proste tzn. [...]
1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób zażywających [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] po treningu zazwyczaj oscyluje w granicach 30/50 gram np. carbo. Na runku znajdziecie wiele produktów takich jak Waxy Mize (skrobia kukurydziana)/Vitargo/carbo/dextroza (glukoza). W mojej ocenie stosowanie jakiejkolwiek z nich nie ma wielkiego sensu przy odpowiedniej diecie (tak tak podstawą wszystkiego jest jadłospis). ODŻYWKI [...]
Poniżej przedstawiam najważniejsze suplementy stosowane w treningu siłowym. 1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych [...]
[...] pod względem jakościowym i ilościowym systematyczne dostarczanie energii w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego. Nie zawiera sacharozy. Wśród węglowodanów znajduje się glukoza. Glukoza jest monocukrem wchłanianym bardzo szybko i dostarcza energii bezpośrednio po spożyciu. Natomiast maltodekstryny (polisacharydy), dostarczają energię [...]
[...] roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. [...]