W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] zoltko było półpłynne, gdyż wtedy zoltko jaj nie traci swoich dobroczynnych wartości. 334mcg kwasu foliowego wjeżdża u mnie na śniadanie z samych zoltek jaj co drugi dzień, gdzie dzienny RWS to 200mcg. Wątróbka drobiowa ma 590mcg/100g i też dlatego ją jem w ilości 1kg miesięcznie. Jeżeli chodzi o minerały. Miedź - jem tą wątróbkę drobiową 1kg [...]
[...] na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy początkujący adept sportów siłowych i sylwetkowych. Odpowiedź brzmi: w mniejszym lub większym [...]
[...] już jest zawarty w tych produktach. Ostatecznie smalec nie jest bezpośrednio szkodliwy, ale przy dużej podaży pożywienia, po prostu warto organizm odciążać trawiennie tam, gdzie można. ► Spotkałem się ze skrajnymi opiniami na temat nasyconych/nienasyconych. Jedni radzą te pierwsze ograniczać do minimum (głównie artykuły kulturystyczne) inni je [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
[...] materii była najniższa z możliwych, aby stawy, ścięgna, mięśnie, kości były sprężyste, silne i wytrzymałe? Białko powinno cechować się najwyższą wartością biologiczną, gdzie wykorzystanie białka do celów budulcowych kształtuje się na wysokim poziomie (NPU- Netto Protein Utilization). Na podstawie bilansu azotowego ustalono, że [...]
[...] iż węglowodanów mamy na przykład 3. g w porcji (odpowiednio 8,5g w 100g produktu) i tłuszczy 2g (odpowiednio 5,5g w 100g produktu). Stąd też możemy ponownie się zastanowić gdzie się podziało po odjęciu tych wartości od całości pozostałe 20% . Może być to woda związana, oraz wolna(*8) (czyli wilgoć), minerały, dodatki witaminowe, hydrokoloidy, [...]
gdzie jest najwięcej błonnika,gdzie występuje i co najlepiej jeść.ile musimy zjadac błonnika dziennie aby nie przedawkować.czy to jest specjalna dieta.czy przedawkowanie nie szkodzi na zdrowiu.ile można więcj przeżyć ,jedząc duzo błonnika.
[...] unikać kuchni góralskiej. Zatem co jeść podczas górskich wypadów? Po raz kolejny można sięgnąć po potrawy grillowane, są one dostępne także w barach szybkiej obsługi, gdzie można znaleźć kanapki z kawałkami grillowanej piersi kurczaka, podane ze świeżymi warzywami i oliwą z oliwek, czy naturalnym jogurtem. Można także skosztować [...]
W tym tygodniu małe podsumowanie dziennika Kończę niestety ćwiczyć, pozostają mi tylko spacery i rozciąganie Mam unikać zarówno hiperglikemii jak i hipoglikemi. Generalnie mam 2 tygodnie na dietę cukrzycową i ustabilizowanie cukru a jak się nie uda to insulina Dzisiaj małe podsumowanie na temat odżywiania w ciąży. Może jakiejś ciężarnej się przyda [...]
[...] pamiętać, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Ma ono tylko jedną zaletę: nalewka alkoho-lowa może stać długo i jest zawsze gotowa do użycia. Ma to istotne znaczenie tam, gdzie szybkość leczenia jest ważna, a nie zawsze mamy pod ręką środek bezalkoholowy. Niektóre środki lecznicze wymagają dłuższego przygotowania i wtedy nalewka alkoholowa [...]
[...] Straty największe są w gospodarstwach domowych, gdy warzywa czy owoce są nadmiernie rozdrabniane i gotowane w dużej ilości wody, nie wspominając o restauracjach gdzie produkty leżą podgrzewane nawet cały dzień. Co więc robić? Najkorzystniej było by używać do rozmrażania kuchenki mikrofalowej, ogrzewanie żywności mrożonej i pakowanej [...]
[...] - glukozy, fruktozy i złożonych dwucukrów - sacharozy, czyli zwyczajnego cukru i wsadu owocowego. Na naszym rynku powszechna jest sprzedaż jogurtów, kefirów, serków, gdzie w 1/4 - 1/3 objętości jest cukier otrzymywany z celulozy (błonnika) o nazwie karboksymetyloceluloza, dwukarboksymetyloceluloza, hydroksymetyloceluloza. W celu [...]
[...] do niemowlat zdrowych rodziców. Jeśli obydwoje z rodziców są atopowi to ryzyko wzrasta od czterech do sześciu razy. W przypadku gdy dziecko jest urodzone w rodzinie gdzie bliscy krewni cierpią na alergię, odstawiamy karmienie pierdsią od 4-6 miesiecy dla bezpieczeństwa dziecka. Co to jest wstrząs anafilaktyczny? Wstrząs [...]
[...] we krwi. Tłuszcz, który jest zmagazynowany w ciele, zostaje wówczas pobudzony do akcji. Jego kwasy tłuszczowe zostają "wyciągnięte" z magazynu i przekazane do mięśni, gdzie zostają spalone na energię. Ta działalność tłuszczu, który oszczędza glikogen, występuje szczególnie w sportach o charakterze wytrzymałościowym. Nie jest to jednak [...]
[...] jeść kilka razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie mięsa tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu daniem z nasion roślin strączkowych. W krajach, gdzie występuje mało chorób na tle miażdżycy, jak choroba niedokrwienna serca i zawały serca, mięso przygotowuje się na olejach roślinnych, dzięki czemu unika się dużego [...]
1. Co to jest trądzik? Trądzik jest chorobą skóry, której często towarzyszy stan zapalny. Dotyczy prawie wszystkich począwszy od 12-13, aż do 20-25 roku życia. Powstają wtedy zmiany zapalne - "pryszcze" (zaczerwienione i bolesne przy dotyku) oraz niezapalne (zaskórniki) - "wągry" (niebolesne, jasne bądź ciemne punkty). Trądzik może występować nie [...]
[...] jeść kilka razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie mięsa tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu daniem z nasion roślin strączkowych. W krajach, gdzie występuje mało chorób na tle miażdżycy, jak choroba niedokrwienna serca i zawały serca, mięso przygotowuje się na olejach roślinnych, dzięki czemu unika się dużego [...]