[...] jak aktywne w ustroju są szlaki, kompleksy aromatazy i 5-alfa-reduktazy, a nie samo stężenie. Podsumowanie Nie istnieją przekonujące badania, potwierdzające korzystny wpływ diety ketogenicznej na stężenie testosteronu. Wskutek stosowania diety wysokotłuszczowej odnotowuje się wzrost testosteronu całkowitego (w większości nieaktywnego [...]
We współczesnym świecie powszechna jest dezinformacja. Część autorów posługuje się nią celowo, inni nie znają się na danym zagadnieniu, więc nieświadomie powielają mity i półprawdy. W tym wszystkim najgorsze są informacje częściowo prawdziwe, potrzeba ogromnego nakładu czasu, aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli [...]
[...] Nowe strategie prewencji i terapii Dbanie o mikrobiotę jelitową jest nieodłącznym elementem prewencji i terapii nadciśnienia. Po ustabilizowaniu higieny stylu życia i diety, rozważyć można zastosowanie probiotyków i prebiotyków, a coraz częściej też postbiotyków. Probiotyki zasiedlające jelita i działające na korzyść gospodarza to głównie [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Istnieje wiele badań, w których ograniczenie podaży tłuszczów w diecie prowadziło do zmian w stężeniach hormonów, miało to wpływ na długość cyklu miesiączkowego itd. Jak powiedział pewien znany dietetyk, nie są mu znane badania, w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na [...]
[...] folikularnej (jak było w cytowanym badaniu) sprzyja pojawieniu się bezpłodności lub wczesnej utracie ciąży (gdyby doszło do zapłodnienia). A najczęściej „fachowcy” rozpisują diety, w których tłuszczu jest co najwyżej 50 g dziennie i przy tym występują znikome ilości cholesterolu (niezbędnego prekursora hormonalnego, z którego powstają estradiol, [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
[...] od 1 do 100 używany do określania, jak szybko węglowodany są trawione, wchłaniane i metabolizowane (jak szybko cukier pojawia się we krwi). W wielu badaniach klinicznych diety o wysokim IG (>55) wiązano z gorszą kontrolą stężenia cukru we krwi, wyższym stężeniem insuliny po posiłku, i podwyższonym stężeniem insulinopodobnego czynnika [...]
[...] oraz w Europie. Ostatnie dane pokazują, że dwie trzecie dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub otyłość. W wielu badaniach oceniano zmianę masy ciała pod wpływem stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania nowej masy ciała. Referencje: Gabrielle M. Turner-McGrievy i [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych czynników mających wpływ na wyniki eksperymentu.
[...] przypadków odnotowywanych każdego roku w Stanach Zjednoczonych). Czy naturalny polifenol resweratrol, występujący w winogronach, winie, orzeszkach ziemnych i suplementach diety ma wpływ na ryzyko pojawienia się raka? Stężenia resweratrolu różnią się znacznie między gatunkami roślin. Na przykład w jagodach stężenie resweratrolu wynosi około 32 [...]
[...] przez dziesiątki lat! Znam otyłych ludzi, którzy ciągle powtarzają te same błędy i nie mają najmniejszej ochoty z niczego rezygnować. Nadal wiele osób uważa, że stosowanie diety to same wyrzeczenia, a przecież z życia trzeba korzystać. Nie dostrzegają, że nadmierne „korzystanie z uciech” prowadzi do znaczącego przyspieszenia momentu wystąpienia [...]
[...] typowych dla kobiet. W przeciwieństwie do wspomnianych danych inna przeprowadzona metaanaliza, która obejmowała dziewięć badań, nie wykazała żadnych korzyści ze stosowania diety wegetariańskiej pod względem zmniejszania ryzyka raka piersi, jelita grubego lub prostaty. Inna grupa naukowców przypisywała diecie wegetariańskiej zmniejszenie ryzyka [...]
[...] wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele unikalnych cech i powinno być elementem diety każdego człowieka, nie tylko sportowców. Obecnie coraz częściej białka w rodzaju WPC, WPH, WPI i ich mieszanki proponuje się osobom w starszym wieku, jako element [...]
Od wielu lat diety wysokotłuszczowe budzą kontrowersje, mimo iż brakuje dowodów, że są szkodliwe dla zdrowia. Prawdopodobnie znaczenie odgrywa tu strach przed nieznanym, tego rodzaju model żywieniowy wywraca do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch [...]
[...] przygotować się do sezonu letniego. Jeśli takie postanowienie powziąłeś w połowie marca, to jeszcze nie jest tak źle. W 3,5 miesiąca można liczyć na pewne efekty wdrożenia diety i treningu. Gorzej, jeśli chęć poprawy wyraziłeś dopiero w końcu maja lub w czerwcu. W życiu nie jest tak łatwo, jak w reklamach, trzeba miesięcy treningu i wyrzeczeń, [...]
Współcześnie najpopularniejsze są dwa główne modele diety tj. klasyczna, bazująca na węglowodanach (do 60% energii), umiarkowanej podaży tłuszczów (15-30%) oraz protein (15-25%) oraz bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany (większość energii zapewniana jest z tłuszczów). Jaki jest wpływ poszczególnych rozwiązań dietetycznych na zdrowie? Cóż, tego [...]
[...] czy może w różnorakich zaleceniach dietetycznych tkwi zianko prawdy? Przede wszystkim niesłychanie ciężko jest wyselekcjonować i obarczyć winą poszczególne składniki diety. Przykładowo może się zdarzyć, iż weganie są zdrowsi, bo nakłada się u nich wpływ unikania mięsa (które jest rakotwórcze i ogólnie kontrowersyjne biorąc pod uwagę [...]
[...] ono z połączenia dwóch słów: Paleo oraz wEGANIZM = PEGANIZM. Po tym wstępie łatwo już się domyślić, że dieta pegańska, wzięła sobie za cel połączenie najlepszych cech diety paleo z dietą wegańską. O diecie wegańskiej pisałem już wyżej. Co to jednak jest dieta paleo? Dieta paleo (lub paleolityczna) postuluje, że najlepszym sposobem [...]