[...] drób, a dokładnie pierś z kurczaka. Z czego to wynika i jak dalece powyższe poglądy są prawdziwe? Przeanalizujmy szczegółowo te dwa rodzaje mięs i zastanówmy się, które rzeczywiście warto spożywać częściej. Drób – co to takiego? Drób - ogólne określenie udomowionych ptaków hodowanych ze względu na mięso, jaja czy pierze. Zaliczyć należy do [...]
Nie jest prawdą, że wystarczy „chodzić” na siłownię. Można chodzić do sklepu, ale nie wiedzieć, jakie produkty muszę kupić i zawsze cierpieć z powodu określonych braków, a gromadzić w nadmiarze inne dobra. Tak samo można chodzić na siłownię, wybierać losowe maszyny, ćwiczyć za każdym razem inne grupy mięśniowe i nie uzyskiwać znaczących rezultatów [...]
[...] fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i mało składników odżywczych. Mają też znacznie więcej kalorii niż świeże, chude mięso. Z pewnością to nie wszystkie produkty-pułapki. Nie chodzi też o to, by wszystkiego sobie odmawiać, ale żeby [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] mięśni znaczącymi ciężarami, nie od kosmetycznych zabiegów jakie wykonujesz na maszynach. Jak pisałem w części pierwszej – maszyny możesz stosować po zasadniczym treningu np. prostowania i uginania nóg – po skończeniu przysiadów, wykroków, przysiadów bułgarskich. Z kolei rozpiętki i ćwiczenia rozciągające klatkę piersiową [...]
[...] że CLA może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory i chociaż nie zostało to do końca udowodnione w odniesieniu do ludzi, to fakt ten jest zaskakujący. Badania dotyczyły takich nowotworów jak: nowotwór jelita grubego nowotwór piersi nowotwór płuc nowotwór żołądka nowotwór skóry Przyjmowanie CLA powoduje również obniżenie się [...]
[...] przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać na samoocenę, zwłaszcza kobiet. Rozstępy u nastolatków, o czym należy pamiętać? Rozstępy najczęściej wynikają z nagłych zmian wzrostowych organizmu. Niedobory dietetyczne mogą nasilać powstawanie rozstępów. Odpowiednia dieta i [...]
[...] minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej imprezy! Niech ta noc nie tylko będzie wyjątkowym czasem, w którym radośnie witamy nowy rok, ale także stanowi inspirację do [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Suplementy, choć kiedyś zarezerwowane wyłącznie dla sportowców, dziś są tak powszechne, że jedzą je nawet amatorzy czy osoby, które nie ćwiczą. W wielu przypadkach nie jest to złe, ponieważ suplementy takie jak kompleksy witamin mogą nieść korzyści dla każdego: zarówno dla trenujących osób, jak i dla tych, którzy chcą tylko sięgnąć po smaczną [...]
Weganie mają obecnie bardzo duży wybór różnych produktów. W wielu sklepach są już nawet oddzielne półki z dedykowaną żywnością, czy nawet specjalne akcje nazwane np. "Tydzień wegański". Skuszona jedną z takich akcji, ruszyłam na polowanie i sięgałam po produkty, które wydawały się ciekawe. Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym [...]
[...] sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już przyjęło, że nazywamy je orzechami i nikt nie drąży tematu ich kwalifikacji gatunkowej. Masło orzechowe to [...]
Sezon grillowy rozpoczęty, zatem warto rzucić okiem na wegańskie odpowiedniki kiełbasek. Oczywiście można sobie upiec paprykę, cukinię, kromkę chleba, ale dlaczego nie korzystać z uroków grillowania w pełni? Kiełbaski z One Day More zainteresowały mnie ze względu na swój skład. Zrobione zostały z białka grochu, a większość, które do tej pory [...]
[...] Są smaczne, łatwo dostępne i stanowią wartościowy dodatek do różnych potraw w naszej diecie. Dostarczają białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika, magnezu, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Są szczególnie wartościowe w diecie mężczyzn, ale kobiety dbające o swoje zdrowie i samopoczucie także powinny je spożywać. Podsumowanie [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]
[...] i suszoną paprykę, a także nasiona czarnuszki. Kiełbaski dobrze się komponują z ketchupem i musztardą. Pasują właściwie do wszystkiego, do czego byśmy zjedli parówki, czy inne tego typu kiełbaski Skład kiełbasek jest całkiem przyzwoity, uważać jednak powinny osoby z nietolerancją glutenu, gdyż jest on tutaj obecny. Kiełbaski mają ok. 300 [...]
[...] g cukrów na 100 ml a klasyczne mleko ok. 4,5 g. Nie jest to zatem żadna tragedia. Poza cukrem nie ma w napojach niczego niepokojącego. Dużym plusem jest brak grudek - wystarczy porządnie wstrząsnąć kartonik przed użyciem. Wiele tego typu napojów, szczególnie na końcówce, gromadzi bardzo dużo zbitego osadu, który jest po prostu nieprzyjemny. [...]
[...] się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco dyskryminowani. Fileciki wyglądają jak pokrojone w paski, przyprawiony i podsmażone kawałki kurczaka. Podając je [...]