[...] produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu szczupłej sylwetki. Rośliny strączkowe Do roślin strączkowych zaliczamy między innymi fasolę kidney, fasolę jaś, ciecierzycę czy soczewicę. Strączki to bogate źródło białka, błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Połączenie białka oraz dużej ilości błonnika sprawia, że strączki są [...]
[...] człowiekowi do zdrowego funkcjonowania. Na skutek rozwoju cywilizacyjnego i technologicznego napędzanego kwestiami ekonomicznymi: ● zawartość składników odżywczych w warzywach i owocach spadła drastycznie; przykłady: ○ w ciągu ostatnich kilkunastu lat zawartość witaminy C w pomidorach zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent [...]
[...] dość wyczerpujący artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie" Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK! Polacy piją za mało mleka! W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest temu winien? [...]
[...] bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych dietach. Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z [...]
[...] numeru, problem reaktywnych form tlenu nabiera wyjątkowego znaczenia w sporcie, gdyż podczas wysiłku ich produkcja wzrasta stokrotnie, zaś mięśnie z nie do końca jasnych przyczyn wytwarzają średnio 40-tokrotnie mniej enzymów antyoksydacyjnych w porównaniu z innymi tkankami. Te reaktywne molekuły ogólnie niszczą materiał biologiczny organizmu, ale [...]
[...] To typowy mechanizm adaptacyjny. Jeżeli wzrasta obciążenie szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami, organizm musi w odpowiedzi na to uruchomić produkcję czynników obronnych. Jednak, jak napisałem, dotyczy to jedynie enzymatycznych białek antyoksydacyjnych, natomiast nigdy nie zaobserwowano stymulującego wpływu wolnych [...]
[...] obetnę fat Suple: mam 4 opakowania BCAA od activlaba i około 100 puszek jednorazowych. Więc będę jadł dużo BCAA. I kawałek z mojej diety - deser do posiłku potreningowego, czyli ryż, owoce, żelki, śmietana 30% i śmietana bita + trochę wiórków czekoladowych i dżem wiśniowy - oczywiscie włąsnej roboty z wiśni z tradycyjnego sadu. [...]
[...] są również przez trzustkę i inne gruczoły oraz narządy wewnętrzne. W dzień wykorzystywane są przy trawieniu. Szczególnie w nocy i podczas snu, przedostają się do krwi, by oczyścić organizm z groźnych drobnoustrojów, martwych i uszkodzonych komórek oraz toksyn. Większość enzymów pochodzi właśnie z trzustki – narządu, który musi [...]
I na koniec duża prośba: nie chciałbym by niniejszy dziennik zamienił się w temat konsultacyjny z pytaniami typu "jaką dietę mam stosować" czy "co sądzisz bym dał więcej wegli na wieczór". Podchodzę luźno do prowadzenia dziennika, chętnie wdaję się w dyskusje, ale chciałbym by ewentualne pytania dotyczyły tego co i dlaczego robię własnie w tym [...]
[...] bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych dietach. Jest wskazany dla sportowców, gdyż porcja arbuza pomaga wydalać z [...]
[...] suplementowania preparatami witaminowymi diety sportowca, jest już w tej chwili nieliczna. Wit. B1 Występuje w dużych ilościach w produktach zbożowych, ciemnym pieczywie, płatkach owsianych, grubych kaszach oraz w mięsie, warzywach strączkowych suchych, orzechach i drożdżach. Głównym zadaniem wit. B1 jest ułatwianie pozyskiwania [...]