[...] pokarm decyduje o naszym zdrowiu, wyglądzie i samopoczuciu . Każda dieta powinna być indywidualnie dobrana , ponieważ każdy organizm jest inny. Okres dojrzewania czyli czas kiedy następuje wzrost organizmu jest najważniejszym okresem w życiu. Wówczas zwiększa się zapotrzebowanie na ilość kcal, makro i mikroelementów oraz witamin. Zanim [...]
[...] z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła. Niedobór Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: opóźnianie wzrostu uszkodzenie gałek ocznych i rogówki [...]
[...] z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła. Niedobór: Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: - opóźnianie wzrostu - uszkodzenie gałek ocznych i [...]
[...] katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę, na którą cierpi, według danych specjalistów, do 80% [...]
[...] zwolenniczek solarium nie brakuje, szczególnie w okresie zimowym. Opalenizna jest postrzegana jako atrakcyjna, zwłaszcza gdy eksponuje muskulaturę zdobytą na siłowni w czasie wyczerpujących sesji treningowych, więc wszelkie zakazy korzystania z łóżek opalających niewiele pomagają, mimo iż wielu dermatologów uważa, że solaria powinny być [...]
[...] z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Nie rozkłada się w czasie gotowania jednak traci aktywność pod wpływem światła. Niedobór Objawy hipowitaminozy (niedoboru) witaminy B2: opóźnianie wzrostu uszkodzenie gałek ocznych i rogówki [...]
[...] po urlopie, kiedy często jada się nieregularnie i byle co, kiedy czujesz się ociężały, zmęczony, ospały. Stosuj ją przez trzy dni (najlepiej wolne od nauki i pracy). W tym czasie niewskazane jest palenie papierosów, picie kawy i herbaty, a także używanie soli i cukru. Efekty tej diety są przyjemne i natychmiastowe. Możesz zgubić około 2 kg [...]
[...] Jajo średniej wielkości zawiera: L-Leucyna (0,296 g), L-Izoleucyna (0,199 g), L-Walina (0,224 g). Każdy sportowiec wyczynowy, który intensywnie trenuje zużywa w krótkim czasie ogromną ilość energii. Wyczerpują się zapasy glikogenu, jak również aminokwasów, szczególnie o łańcuchach rozgałęzionych. Organizm potrzebuje ich do wyzwolenia [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
[...] tzw.) Bariera krwi mózgu ( BBB ) która normalnie chroni mózg od nadmiaru glutaminianu i asparaginianu jak również toksyn, (ale) 1°) nie osiąga jeszcze pełnego rozwoju w czasie dzieciństwa, 2°) nie chroni w pełni wszystkich obszarów mózgu, 3°) jest uszkadzana przez liczne chroniczne i ostre warunki, i 4°) pozwala na przesączanie się nadmiaru [...]
[...] tzw.) Bariera krwi mózgu ( BBB ) która normalnie chroni mózg od nadmiaru glutaminianu i asparaginianu jak również toksyn, (ale) 1°) nie osiąga jeszcze pełnego rozwoju w czasie dzieciństwa, 2°) nie chroni w pełni wszystkich obszarów mózgu, 3°) jest uszkadzana przez liczne chroniczne i ostre warunki, i 4°) pozwala na przesączanie się nadmiaru [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
[...] plesniawki, zajady jamy ustnej, zmiany w narzadzie wzroku, zaćma, łojotok, pelagra, choroby układu nerwowego, dystrofie mięsni, obrzęk sluzowaty. Nie rozkłada się w czasie gotowania, traci aktywność pod wpływem światła. Witamina B2 znajduje się w drożdżach, wątrobie, mleku, jajach, jarzynach, mięsie. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na [...]
[...] objawy starzenia się, podatność na zakażenie, przedłużająca się suchość oczu, rozstępy w skórze, stany depresyjne i trudności z chodzeniem, upośledzenie smaku, wydłużony czas gojenia się ran, uczucie znużenia. U młodych kobiet często występują zaburzenia miesiączkowania. Przy niedoborze cynku występuje natychmiast spowolnienie procesów [...]
[...] kondycji przewodu pokarmowego. Pod wpływem określonego pożywienia, wchłanianie danego preparatu może ulegać przyspieszeniu, opóźnieniu lub nie zmieniać się. Ma to miejsce wówczas, gdy dany lek spożywany jest w trakcie jedzenia, w okresie 1,5 godz. przed posiłkiem lub w ciągu 2 godz. po jego spożyciu. Dynamika procesu wchłaniania leku w dużej [...]
[...] 13C/12C (Isotope Ratio Mass Spectrometry - IRMS). W pierwszym etapie analizy w chromatografie gazowym następuje rozdział badanego materiału i wyizolowanie, w określonym czasie retencji, _piku_ testosteronu lub innych interesujących nas związków endogennych androgenów, (które następnie podlegają spaleniu w komorze spalania do H2O i CO2). W [...]
[...] Są na to dwa sposoby. Tzw. ładowanie, czyli jedzenie po 20 g kreatyny dziennie przez 5 dni, a następnie dawka podtrzymująca 5g dziennie. Pozytywna reakcja występuje wówczas, gdy dochodzi do szybkiego zwiększenia wagi i rozmiarów mięśni, nawet bez jedzenia dodatkowych węglowodanów czy białka. Dotyczy ona 70-80% ludzi stosujących kreatynę, a [...]
[...] może wspomóc nas w uprawianiu sportu, najpierw musimy poznać mechanizmy jej działania na organizm. Każde białko, jak prawie wszystkie struktury żywego organizmu ma określony czas „życia”, po którym ulega degradacji, a na jego miejsce syntetyzowane jest nowe, identyczne białko. Chciałbym wyjaśnić, że nazwa L-glutamina, jest [...]
[...] to miesiące w których poprzez grypowe infekcje jesteśmy osłabieni-chyba że ktoś jest baaaardzo odporny, np. przez hartowanie ciała...) -należy być absolutmnie zdrowym -czas trwania : 2-4 dni -przeciwskazaniami są także: ciążą lub okres 3ch miesięcy po porodzie( głównie chodzi o karmienie dziecka). CEL KURACJI OCZYSZCZAJĄCEJ: -oczyszczenie [...]
[...] katarów, częstych zapaleń oczu, pęcherza moczowego, nerek, silnych bólów brzucha, żołądka, wątroby, nerek itd. Jednym słowem działalność tych bakterii w naszym organizmie czasem bywa zupełnie nieprzewidywalna. Niszcząc zdrową mikroflorę, bakterie chorobotwórcze powodują dysbakteriozę, na którą cierpi, według danych specjalistów, do 80% [...]