Są takie produkty spożywcze i dzieła kulinarne, które od pokoleń mają swoich zagorzałych zwolenników i dodatkowo owiane są wieloma ciekawostkami. Jednym z nich jest, wydawać by się mogło prosty dodatek kulinarny-ketchup. Już sama wymowa nazwy ma kilka wersji i możemy spotkać osoby mówiące „keczup”, a inne „keczap” i najciekawsze, że każdy z nich [...]
Czasem w dziale suplementacji na SFD spotykamy się z tematami, w których to autorzy pytają co zrobić, aby zachować jak najwięcej wypracowanych efektów podczas cyklu suplementacyjnego, bazującego na kreatynie. Czy warto zmienić trening? Czy trenować lżej na okres "oczyszczenia organizmu"? Czy zmienić coś w diecie? Jak postępować? Kolejny element [...]
[...] dostępny w sklepie Auchan. Występuje w dwóch smakach - naturalnym oraz waniliowym. Zdecydowanym plusem jest brak dodatku cukru (w wersji naturalnej, w waniliowej użyty jest cukier trzcinowy), dzięki czemu napój nie jest słodki (w przeciwieństwie do wersji waniliowej, która jest aż za słodka). Kolejnym plusem jest prosty skład - woda oraz ziarna [...]
[...] - nic nadzwyczajnego. Co można powiedzieć na temat składu pasty? Pierwsze pozycje są jak najbardziej w porządku: warzywa, olej rzepakowy, ananas. Jednak potem pojawia się cukier i to hasło „przyprawy” - nie wiemy tak naprawdę, co zostało dodane. Mimo wszystko skład jest krótki, prosty, co przemawia na jego korzyść. Wege pasta ma sporą [...]
[...] Jednak wybór takich produktów nie jest prosty, rynek oferuje szeroki asortyment sosów, jednak składy ich mogą być małowartościowe. Najczęściej na etykietach można spotkać cukier i nie jest to subtelny dodatek, który jest na końcu listy, lecz często występuje jako 3-4 składnik sosu. Niestety taki produkt, nie jest najlepszą alternatywą dla [...]
[...] w kuchni azjatyckiej. W składzie obu występują sfermentowane ryby. Ciekawostką jest jeszcze fakt, że w niektórych zakładach produkcyjnych do sosów wykorzystuje się cukier bielony przy pomocy sproszkowanych kości bydlęcych. Czy wszystkie barwniki są sztuczne? Wiele barwników powszechnie dodawanych do żywności pochodzi ze źródeł [...]
[...] prosty produkt, to skład ma bardzo bogaty. I to niestety w negatywnym tego słowa znaczeniu. Poza odtworzonym białkiem roślinnym i panierką z mąki pszenicy znajdziemy tutaj cukier, dekstrozę, syrop glukozowy, substancje konserwujące i zagęszczające - no same perełki. Biorąc pod uwagę, jak szeroki mamy wybór produktów wegańskich, to z pewnością [...]
[...] w produktach) przed i po treningu? - osobiscie staram sie go unikac, zastepujac go produktami bezcukrowymi(np. takimi dla diabetykow, cukrzykow), gdzie taki cukier zastepowany jest fruktoza, czy dobrze robie? czy takie ewentualne niedobory cukru prostego sa szkodliwe?? - czekam na wasze opinie. „ Umysł panuje nad ciałem, a [...]
Co jest priorytetem po treningu ?Białko szybko wchłanialne aby przestawić organizm ze stanu katabolicznego na anaboliczny, czy uzupełnienie zapasów glikogenu w wątrobie i mięśniach aby uzupełnić energie za pomocą np. cukru prostego tj. najlepiej np. za pomocą glukozy proszę odpiszczie pozdro.
[...] o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko nie umiem sobie wytlumaczyc,dlaczego ? Co dokladnie sie dzieje ze wegle z ryzu nie idą w tluszcz ,a cukierki, bułki pszenne itd odkladaja sie we fałdke ?
[...] - komórka tłuszczowa syntetyzująca i magazynująca tłuszcze proste (trój glicerydy) . Tkanka tłuszczowa - tkanka, w której organizm gromadzi energię zapasową. Glikogen - cukier złożony, składający się z połączonych ze sobą cząsteczek glukozy. Organizm magazynuje go w wątrobie i mięśniach. Glukoza powstała z jego rozpadu jest niezbędna do [...]
[...] Najprościej mówjąc- pijąc herbatę ze "słodzikiem" odczuwamy słodki smak. Wówczas mózg zostaje oszukany i zanim się zorientuje, że do organizmu dostarczony jest nie cukier prosty a jego substytut o słodkim smaku jest za późno- insulina poszła w ruch. Aspartam jest dopuszczony do żywności w Polsce. Można go znaleźć na liście dodatków [...]
[...] (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy niskosłodzone, powidła śliwkowe), produktów mlecznych (śmietanka, śmietana). Przy tak małej ilości węglowodanów w diecie, cukier prosty fruktoza zamieniany jest na glukozę. Osobom, którym zależy na maksymalizacji wyników doradziłbym, aby całkowicie wyeliminowali owoce ze swojego menu. A tym co [...]
[...] wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny który w nich jest zawart (laktoza). Laktoza wpływa na wzrost wydzielania prolaktyny, która wzmaga odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jednak jeżeli osoba [...]
[...] (wykazują właściwości podobne do monosacharydów). Zazwyczaj w ich składzie znajdziemy maltodekstryny, dekstrozę, fruktozę, syrop glukozowy. Dekstroza to nic innego jak cukier prosty - glukoza, a tajemniczo brzmiąca maltodekstryna to po prostu skrobia poddana wstępnemu rozkładowi (ze skrobi pod wpływem amylazy ślinowej powstaje maltoza i [...]
[...] można stosować to : pływanie, marszobieg, bieganie, jazda na rowerze, taniec, jazda na rolkach itd. Wybór należy do Ciebie G- jak glikogen Mówiąc najkrócej: Wielocukier zapasowy. Występuje w wątrobie oraz w mięśniach. . Pod wpływem trzustkowego hormonu glukagonu glikogen rozkładany jest do glukozy . Glikogen mięśniowy jest źródłem [...]
[...] bywa czarujący, by po chwili zmienić się w zimnego drania! Podpowiemy ci, jak wyzwolić się spod jego niebezpiecznego uroku. CUKROWA WIZYTÓWKA Cukier, który sypiesz do cukiernicy, należy do grupy związków chemicznych nazywanych węglowodanami. Są one cennym źródłem energii, która "napędza" wszystkie narządy i układy twego ciała. Węglowodany [...]
[...] version / Metabolizm fruktozy w pigułce Fruktoza to monosacharyd (węglowodan, który nie ulega hydrolizie do form prostszych), który ma nieco odmienne właściwości, niż inny cukier prosty- glukoza. Kiedy spożywasz fruktozę, jest ona absorbowana w jelicie znacznie wolniej, a proces ten nie podlega bardzo precyzyjnej regulacji/kontroli. /w [...]
[...] nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, ciemny ryż Złe cukry – proste: wysoki indeks glikemiczny powoduje że cukier uwalnia się znacznie szybciej. Odczuwamy głód ponieważ wyrzut insuliny sprawia że organizm domaga się więcej cukru. To dlatego po wypiciu koli i porcji frytek po [...]