[...] dawka fruktozy może jeszcze pogorszyć sprawę i zaostrzyć stan zapalny. Jeśli chcesz sok, to możesz ww skutecznie zastąpić 100% sokiem marchewkowym, bądź pomidorowym, które zawierają już dość dużo wartości odżywczych. Możesz również niewielką ilość soku pomarańczowego, bo zawiera dużo witaminy C. Piszę oczywiście cały czas o sokach 100%. Dla [...]
[...] dawka fruktozy może jeszcze pogorszyć sprawę i zaostrzyć stan zapalny. Jeśli chcesz sok, to możesz ww skutecznie zastąpić 100% sokiem marchewkowym, bądź pomidorowym, które zawierają już dość dużo wartości odżywczych. Możesz również niewielką ilość soku pomarańczowego, bo zawiera dużo witaminy C. Piszę oczywiście cały czas o sokach 100%. Dla [...]
[...] czy też powinienem wykluczyć go z diety ? Kulturyści notorycznie lubią przesadzać, a wykluczanie owoców z diety jest klasycznym tego przykładem. Owoce rzeczywiście zawierają cukier, ale zawierają również wiele innych składników odżywczych. Wykluczenie ich z diety może spowodować pewne niedobory żywnościowe i w rezultacie przynieść [...]
[...] z głową w kiblu. To ja już podziękuje za łapczywe jedzenie i picie Wygooglamlam takie cos: W soku z buraków dużo cukru, są witaminy C, P, B1, B2, PP. W dużych ilościach zawiera sole potasu, żelaza, manganu. substancji Przydatne soku buraczanego stymuluje hematopoezy . Wysoka zawartość magnezu przyczynia się do normalizacji układu nerwowego [...]
[...] ogóle nie uwzględniać w liczeniu. To zależy od kilku czynników. Po pierwsze "jakości" białka, czyli profilu aminokwasów. Na pewno bezpieczniej jest liczyć białko ze źródeł zawierających pełnowartościowy skład aminokwasów na gram białka, czyli w większości przypadków są to produkty zwierzęce. Natomiast niektóre rośliny również posiadają [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] mg Fitosterole 4.Sok z malin https://images90.fotosik.pl/63/35a502de32d51fa6med.jpg Gdy łapie nas przeziębienie lub grypa, warto sięgnąć po sok malinowy.Sok z malin zawiera bowiem naturalny kwas salicylowy (podobnie jak aspiryna czy polopiryna), dzięki temu sprzyja poceniu się, co obniża gorączkę. Zawarte w soku z malin olejki eteryczne [...]
[...] witaminy, których na codzien nie otrzymujemy, np poprzez częstsze szamanie ryżu brązowego mamy wiekszą szanse że w podeszłym wieku nie dopodanie nas miażdżyca. Ryż brązowy zawiera dużo błonnika który pomaga nam w szybszym trawieniu to jest ogromny + na strone ryżu brązwego. Również zawiera prawie dwa razy tyle potasu co ryż biały co daje nam [...]
diablos666 napisał, że tuńczyk zawiera dużo rtęci..ogólnie w rybach występuje on w postaci metylortęci.. zawartość tej metylortęci zależy oczywiście od zanieczyszczenia środowiska i gatunku ryby:) Najwięcej rtęci kumuluja długożyjące ryby drapieżne np makrela królewska, miecznik czy też rekin. Nie zapominajmy, że ryby dostarczają potasu, fosforu, [...]
[...] się dzieje. To że w owocach znajduje się cukier to wiem ale jest to naturalny cukier i nie ma go zbyt wiele poza bananem który ma dość sporo dla tego jem tylko polowe. Owoce zawierają bardzo dużo witamin zwłaszcza banan który zawiera bardzo dużo potasu tak więc czym radzisz je zastąpić kolejnymi płatkami owsianymi? :-? Aha i co do źródeł białka [...]
[...] produktow, a nie jak ktos wczesniej wspomnial- z tabsow. Aha, no jeden czy dwa soczki na bank Ci nie zaszkodza (pilam duzo swego czasu, zyje, nic mi nie bylo), tym bardziej ze nie zawieraja zadnych konserwantow i sa robione ze swiezej marchewki... Zamiast soku marchwiowego mozna tez pic pomidorowy: zawiera sporo B-karotenu, duzo potasu
[...] ciekawostka Czarną rzepę podawano razem z czosnkiem i cebulą robotnikom budującym egipskie piramidy, co uwiecznia napis na piramidzie Cheopsa. Czarna rzepa jesienią i zimą zawiera najwięcej pożytecznych substancji. Czarna rzepa ma bardzo dużo potasu, wapnia, magnezu, fluoru, żelaza, cynku, manganu. Jest poza tym źródłem witaminy z grupy B oraz [...]
[...] naukowo (o gęstości odżywczej), jest to ilość składników odżywczych, zawartych w produkcie spożywczym, przypadająca na jednostkę energii (1 kcal), dla przykładu jarmuż zawiera dużo prowitaminy A, witaminy B9, C, E i K, makroelementów (przede wszystkim potasu i wapnia), mikroelementów (szczególnie żelaza), dlatego ma maksymalną notę. [...]
[...] śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku. Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny. Zażywać dużo ruchu o [...]
[...] (co najmniej 30 min przed kawką). 8. Befsztyk można zastąpić filetem z kurczaka lub kawałkiem schabu, chociaż lepiej pozostać przy wołowinie, bo czerwone mięso zawiera L-karnitynę, która z kolei pomocna jest w spalaniu tłuszczu. Mięso można przyprawiać ziołami, ale soli raczej unikać (zatrzymuje wodę). [...]
[...] badaniach stwierdzono, że wysokie dawki tych preparatów nie tylko nie pomagają, ale wręcz mogą szkodzić zwiększając ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Wiele suplementów zawiera dużą ilość różnych substancji, które wcale nie są potrzebne. Zażywanie tabletek daje poczucie bezpieczeństwa, tyle że to złudzenie, gdyż wchłanianie zawartych w nich [...]
[...] Wszystkie surowce bogate są w lupeol, betulinę, kw. betulinowy, żywice, garbniki, olejek eteryczny, kw. allantoinowy, allantoinę, suberynę i we flawonoidy. Liście i pączki zawierają dużo witamin, głównie kw. askorbinowy, wit. P (rutyna, hiperozyd), fitochinony i kw. foliowy. Działanie. Surowce działają przede wszystkim ściągające, to znaczy: [...]
[...] kwiaty w czasie kwitnienia, przy czym należy je “rozskubać”. Wszystkie surowce należy wysuszyć w temp. do 40o C. Skład chemiczny. Liście (ziele) zawierają witaminy, np. wit. C - do 100 mg/100 g, karoten - do 8 mg, kw. foliowy, tiaminę, ryboflawinę, cholinę, tokoferol, fitochinony, pirydoksynę; sole mineralne, np. [...]
[...] suszy się w lekko ogrzanym piekarniku, max 60o C (najlepiej 30-50o C). Kłącze wykopuje się w jesieni lub wiosną i suszy podobnie jak ziele. Skład chemiczny. Ziele i kłącze zawierają alkaloidy, saponiny, flawonoidy (rutynę, kwercetynę), glikozydy podobne do glikozydów konwalii (polygonatotoksyny), śluzy, kwas chelidonowy, asparaginę, glikotyninę [...]
[...] i wąwozy. Surowiec. Surowcem jest kwitnące ziele - Herba Origani - FP I, II i III. Surowiec należy wysuszyć w temp. 20-35 (max 40 )o C. Skład chemiczny. Ziele lebiodki zawiera olejek eteryczny - 0,15-1,5 % który nadaje mu miły, stosunkowo mocny zapach; ponadto wit. C (liście -500-550 mg/100 g, łodygi - 50-58 mg, kwiaty - 100-160 mg/100 g), [...]
[...] liczono wartość przyrostu wagi, liczyła po 10 myszy. Badania wykazały, że myszy karmione mlekiem ogrzewanym do 60 stopni, ważyły 20% mniej niż karmione mlekiem surowym, zawierającym naturalne enzymy i struktury białek. Reszta myszy nie dotrwała do końca eksperymentu. W grupie myszy karmionych mlekiem ogrzewanym do 80oC trzy myszy zdechły [...]