Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]
[...] chroni przed sklerozą, pomaga zwalczyć anemię i przeciwdziała miażdżycy * duża zawartość błonnika reguluje proces trawienia CHLEB RAZOWY MIESZANY NA MIODZIE * chleb produkowany na kwasie naturalnym, metoda fermentacji wielofazowej * wypiekany z 70% mąki żytniej razowej, zawierającej znaczną ilość zewnętrznych części ziarna - [...]
[...] g ziemniaków, 300 g warzyw i owoców, 120 g masła, 50 g cukru, 0,5 g aminokwasu - metioniny. Dieta ta dostarcza około 2100 kcal i 24 g białka. Dieta skrobiowa zawiera; 200 g chleba skrobiowego, 200 g skrobi (np. tapioka), 270 g mleka, 150 g ziemniaków, 150 g warzyw i owoców, 50 g jajek, 50 g cukru i 60 g masła. Ta ilość produktów dostarcza około [...]
[...] minimum. -Skrobia jest białą substancją pozbawioną smaku, występującą w wielu surowcach roślinnych, jak zboża, ziemniaki, fasola, groch i w przetworach, takich jak makaron, chleb i wszelkiego rodzaju ciasta. Spożycie skrobi wywołuje uczucie sytości, gdyż pozostaje ona dłużej w przewodzie pokarmowym niż cukier. -Włókno jest węglowodanem [...]
[...] tłuszcze zwierzęce, oliwę typu „vergin" (z pierwszego tłoczenia na zimno), tłoczony na zimno olej lniany i sezamowy oraz oleje tropikalne - kokosowy i palmowy. 6. Jedz tylko chleb pełnoziarnisty robiony na zakwasie, pełnoziarnisty ryz oraz kasze 7. Ziarna i orzechy i warzywa strączkowe po ich uprzednim moczeniu, kiełkowaniu lub kwaszenie w celu [...]
[...] ekologicznej żywności. Jego produkty takie jak : wina zawierające dużo antyoksydantów, pieczywo, makarony, ciastka ,czekolady -powyżej 78% kakao, pasty do smarowania chleba itp. znaleźć można w tysiącach sklepów na Zachodzie. Michel Montignac inwestuje dużo pieniędzy w uprawę zdrowych, ekologicznych upraw. Rewartościowuje uprawę roślin, [...]
[...] wszystkich aminokwasów niezbędnych, potrzebnych do wzrostu oraz umacniania zdrowej tkanki mięśniowej. Dlatego powinno się jeść je razem z innymi produktami, takimi jak chleb i ryż 14. OLEJ SOJOWY Są takie osoby, które łykają parę łyżek tego oleju dziennie, aby obniżyć poziom cholesterolu. Olej sojowy ma dużo witaminy E. Można na nim [...]
[...] płynów (np. mleko). Zawartość tłuszczu nie może w nich przekraczać 0,5 proc. Dostępna jest też żywność niskosodowa, przeznaczona m.in. dla osób z nadciśnieniem (sos sojowy, chleb). Zaś osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą kupić produkty pozbawione glutenu i białka krowiego. - Naturalne. Najczęściej są to rośliny bogate w zdrowe [...]
[...] posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką. 5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę. 6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub [...]
[...] węglowodanowe. Jeden wymiennik węglowodanowy to taka porcja produktu, która zawiera określoną ilość węglowodanów. Wykorzystywane są dwa rodzaje wymienników. Jednostki chlebowe (j.ch.) to wymiennik określany jako porcja produktu, która zawiera 12 gramów węglowodanów (ogółem). Na przykład 1 jednostka chlebowa to pół kajzerki lub dwie czubate [...]
[...] tłuste mięsa). Przy takim sposobie odżywiania nadmierna podaż energii utrzymuje się; jeśli natomiast żywi-my się raczej produktami zawierającymi złożone węglowodany (zboża, chleb, makarony, rośliny strączkowe) i gdy racje pokarmowe są ubogie w lipidy, niebezpieczeństwo przybierania na wadze jest znacznie mniejsze. Aby zmniejszyć gęstość [...]