Siłownia zamknięta! Jak ćwiczyć? Jak jeść? Jak żyć? Fit Poradnik dla ćwiczących w domu! SPIS TREŚCI Trening Trening całego ciała Progresja objętości treningowej w warunkach domowych Myo-Reps jako sposób wykonywania treningów w warunkach domowych Trening dzielony w układzie Wypychania/Przyciągania/Nogi - Push/Pull/Legs Odżywianie Kalorie Białko [...]
[...] są przewidywalnie łatwiejsze do strawienia. Badani ukończyli dwie próby, w których zjedzono dwa rodzaje posiłków, różniące się stopniem przetworzenia. Oba składały się z chleba i kanapek z serem. Posiłek pełnoziarnisty (WF) składał się z chleba wieloziarnistego (który zawierał całe nasiona słonecznika i inne ziarna pełnoziarniste) i sera [...]
[...] oraz czasem można powiedzieć aż prawie wymiotuję odbija mi się bardzo mocno z żołądka” (strona 57 publikacji). Komentarz: autor polecał po treningu m.in. batoniki lub chleb, więc prawdopodobnie stąd brała się zgaga oraz zaburzenia pokarmowe. Wydzielanie GH nie ma nic wspólnego z „odbijaniem się”. Ba, największa produkcja GH [...]
[...] g). Badano wpływ bananów na stężenie glukozy i insuliny u diabetyków (cukrzyca typu II). 10 osób spożywało: 120 g banana (niedojrzałego), 120 g banana (dojrzałego), 40 g chleba białego. Wyniki: średni poposiłkowy wzrostu obszaru odpowiedzi glukozy był większy po białym chlebie (181 ± 45 mmol w ciągu 240 min.), w porównaniu do niedojrzałego [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
[...] soków świeżo wyciskanych, napojów typu cola, słodzonych herbat, mrożonych kaw itd. Inne produkty Z tej samej przyczyny niekoniecznie pożądanym składnikiem diety są bułki, chleby pszeniczne, a szczególnie te „wzbogacone” w liczne składniki, których zwyczajnie nie powinno tam być. Mają one destrukcyjny wpływ na nasz ustrój, wywołują stan [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Nasser el Sonbaty w okresie przygotowań do Mr. Olympia wykluczał z diety wszelkie niezdrowe pokarmy. Twierdził, że wszystko to ma wpływ na jego „formę”. Podobnie postępuje Dexter Jackson. Twierdzi, iż nawet napoje ze słodzikami mają wpływ na jego ostateczną formę. Obaj są przykładami kulturystów największego formatu, ikonami tego sportu. [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] i wobec pokusy zwłaszcza te żywieniowe. Pyszny i kaloryczne Fast foody, lody, napoje z dodatkami cukru czy chociażby podstawowy produkt spożywczy 99 % domostw jakim jest chleb pszenny. Redukcja czyli zmniejszenie, nam chodzi w tym wypadku o masę tłuszczową ciała. Aby zrozumieć sens suplementacji w tym stadium przygotowań naszego ciała, [...]
[...] tkanki tłuszczowej : 25%-30% Aktywność w ciągu dnia : praca siedząca Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW, 20 min aeroby Odżywianie : chleb Cel : redukcja Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : dobry Preferowane formy aktywności fizycznej : siłownia Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak [...]
[...] ważnych białek zawartych w warzywach i innych produktach, spożywanych ze względu na zawarte w nich węglowodany. Najlepszym źródłem tych ostatnich są ziemniaki, ryż, makaron, chleb oraz owoce. Nie spożywaj dodatkowych kalorii w postaci dietetycznego tłuszczu. Jedyny tłuszcz w twoich posiłkach powinien pochodzić i tego samego źródła (jako uboczny [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] redukcji są: Białka: mięso z kurczaka (zwłaszcza pierś), inne chude mięsa, ryby, jaja, twaróg chudy lub półtłusty Węglowodany: kasze, ryże, owoce, warzywa, płatki owsiane, chleb razowy Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło orzechowe (nie z orzechów ziemnych), ryby, jaja, orzechy włoskie i laskowe, migdały Kiedy już wybraliśmy [...]
[...] wagą prawda? Przejdzmy do sedna sprawy - co i ile jeść żeby schudnąć? Jesli zależy Ci na szybkich (co nie znaczy nietrwałych) efektach i jesteś w stanie zrezygnować z ryżu, chleba, makaronu, owoców i praktycznie wszystkich innych weglowodanów to dieta ketogeniczna będzie najlepszym wyborem http://www.sfd.pl/temat161108/ W przeciwnym przypadku [...]