[...] spaleniu tak jak węglowodany, natomiast grupa aminowa zostaje użyta do dalszej biosyntezy związków azotowych, lub gdy rozpad białek był bardzo duży, zostaje przekształcona w amoniak. Ponieważ nadmiar amoniaku jest dla ludzkiego organizmu wysoce toksyczny, amoniak zostaje przekształcony w wątrobie w mocznik i pod ta postacią jest wydalany. [...]
[...] oferuje sportowcom nowy sposób na poprawienie wyników i regeneracji. Jako pośrednik w Cyklu Mocznika, Cytrulina pomaga w usuwaniu endotoksyn takich jak kwas mlekowy i amoniak (1). Endotoksyny te wytwarzane są podczas intensywnego wysiłku fizycznego, metabolizmu białek i stanów katabolizmu. Uszkadzają one żywe komórki i sieją spustoszenie w [...]
[...] Odwodnienie. Jest na to proste rozwiązanie, należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów w ciągu dnia. Nadwyżka białka pozbawiana jest reszt aminowych, przez co powstaje amoniak i ketokwasy. Amoniak przekształcany jest w mniej toksyczny mocznik, który z krwią odtransportowywany jest do nerek. Mocznik musi zostać rozłożony w wodzie zanim [...]
[...] (czyli po rozpadzie aminokwasu) szkielety węglowe zostają potraktowane jako źródło energii (analogicznie do węglowodanów), natomiest grupy aminowe ulegają przemianie w amoniak, z którego wątroba produkuje mocznik, wydalany następnie wraz z moczem. Identyczne przemiany zachodzą podczas diety z nadmierną ilością białek, których nasz organizm [...]
[...] podczas tego rozpadu aminokwasy są z powrotem przemieniane w białko, ale niestety, nie wszystkie. Część z nich degraduje się nieodwracalnie do prostszych związków azotu, jak amoniak, mocznik, kwas moczowy czy kreatynina. Szacując z grubsza, możemy przyjąć, że odpowiada to utracie przynajmniej 30 g białka dziennie u mężczyzny ważącego ok. 70 kg. [...]
[...] i tyrozyna wpływają na wydzielanie dopaminy i noradrenaliny. Duża podaż aminokwasów prowadzi do intensyfikacji procesów oksydacyjnych, podczas których uwalniany jest amoniak, związek powodujący zmęczenie mięśni ośrodkowego układu nerwowego, upośledzający oddychanie tkankowe. Spożywanie dużych ilości pojedynczych aminokwasów może powodować [...]
[...] w metabolizmie cukrów. Nie mniejszą rolę hepatocyty odgrywają w przypadku przemian białkowych. To właśnie one odpowiadają za proces zamiany aminokwasów na ketokwasy i amoniak, umożliwiają ich wejście w cykl Krebsa, a także usprawniają proces tworzenie mocznika z amoniaku. Ponadto komórki wątrobowe biorą udział w syntezie prawie 85% białek [...]
[...] (czyli po rozpadzie aminokwasu) szkielety węglowe zostają potraktowane jako źródło energii (analogicznie do węglowodanów), natomiest grupy aminowe ulegają przemianie w amoniak, z którego wątroba produkuje mocznik, wydalany następnie wraz z moczem. Identyczne przemiany zachodzą podczas diety z nadmierną ilością białek, których nasz organizm [...]
[...] spożycia białka, organizm zostaje nieźle zaśmiecony zbędnymi produktami jego przemian. Wątroba na wysokich obrotach przerabia nadmiar spożytego i niewykorzystanego białka na amoniak, który następnie wędruje do nerek, a stamtąd w formie mocznika usuwany jest z moczem. Jest to związek niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał [...]
[...] spożycia białka, organizm zostaje nieźle zaśmiecony zbędnymi produktami jego przemian. Wątroba na wysokich obrotach przerabia nadmiar spożytego i niewykorzystanego białka na amoniak, a stamtąd w formie mocznika usuwany jest z moczem. Jest to związek niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał sprawnie, organizm musi otrzymywać [...]
[...] w organizmie, nerki usiłują skoordynować próby zbuforowania tej kwasowości. Kości uwalniają wapń i magnez w celu przywrócenia alkaliczności, mięśnie są zmuszone do produkcji amoniaku który jest silnie alkalizujący. Do czasu kiedy odpowiedź się zakończy produkty z kości i mięśni są wydalane z moczem. Długotrwałe wystawienie na kwasowość, [...]
[...] spożycia białka, organizm zostaje nieźle zaśmiecony zbędnymi produktami jego przemian. Wątroba na wysokich obrotach przerabia nadmiar spożytego i niewykorzystanego białka na amoniak, który następnie wędruje do nerek, a stamtąd w formie mocznika usuwany jest z moczem. Jest to związek niezwykle toksyczny. Aby proces usuwania amoniaku przebiegał [...]
[...] anaerobowy. Jednak w czasie przerw między seriami organizm regeneruje się w trybie aerobowym, odbudowując zasoby energii i wydalając z mięśni produkty uboczne, takie jak amoniak i kwas mlekowy. Jak dużo treningu aerobowego? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta i zależy od wielu czynników, takich jak genetyka danej osoby, poziom [...]
[...] ustrojowym. Dwóch naukowców Krebs i Henseleit ogłosili, że l-arginina jest kluczowym składnikiem cyklu mocznikowego, gdzie odpowiada za usuwanie toksycznego dla organizmu amoniaku. Niebawem zidentyfikowano także inne kierunki działania tego aminokwasu w ustroju człowieka. Między innymi wykazano, że arginina ulega przemianie do poliamin - [...]
[...] jest przeciążenie nerek. Organy te oprócz wody usuwają również substancje mineralne, niektóre aminokwasy, katabolity - zarówno kwas moczowy, jak i mocznik, równocześnie też amoniak oraz ketosubstancje ( w niebezpiecznych ilościach przy ostrej diecie redukcyjnej opartej na proteinach ). Specyficzne ryzyko wynika z możliwej obecności w organizmie [...]
[...] organizmu z toksycznych produktów przemiany materii (poprzez udział w cyklu mocznikowym). Cykl, w którym bierze udział opisywany aminokwas przekształca toksyczną cząsteczkę amoniaku w obojętną cząsteczkę mocznika. Jak ważny jest to proces, niech świadczy fakt, że podwyższenie stężenia amoniaku w ustroju, które jest spowodowane dietą [...]
[...] organizmu z toksycznych produktów przemiany materii (poprzez udział w cyklu mocznikowym). Cykl, w którym bierze udział opisywany aminokwas przekształca toksyczną cząsteczkę amoniaku w obojętną cząsteczkę mocznika. Jak ważny jest to proces, niech świadczy fakt, że podwyższenie stężenia amoniaku w ustroju, które jest spowodowane dietą [...]
[...] Ester etylowy jabłczanu cytruliny stymuluje energię, zwiększa odporność,jest metabolizowany do formy L-argininy co w rezultacie reguluje produkcję azotu i neutralizuje amoniak, który niszczy żywe komórki. Beta-alanina bezpośrednio wpływa na siłę mięśni, zwiększa zdolność ich buforowania, zapobiega utracie mięśni - powszechnemu skutkowi [...]
[...] zwiększania wydolności organizmu poprzez różnokierunkowe działanie. Po pierwsze cytrulina jako aminokwas wchodzący w skład cyklu mocznikowego bierze udział w metabolizowaniu amoniaku do mocznika, przekształcając tym samym toksyczny amoniak w rozpuszczalny w wodzie i łatwy do usunięcia mocznik. Ten cykl przemian, a tym samym obecność cytruliny, [...]
[...] utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że [...]