Szacuny
2
Napisanych postów
53
Wiek
37 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3907
Chciałbym żebyście pomogli mi i rozwiali pewne wątpliwości.
Wiem że oliwa z oliwek i olej lniany to nie zamienniki, jednak chciałbym zapytać czy jest jakaś określona pora lub posiłek kiedy powinno się dodawać jeden i drugi.
Oczywiście mowa o odchudzaniu.
Moje zapotrzebowanie tłuszczy to 71,5g = 643kcal
Jedna łyżeczka - 4,6g oleju, czy oliwy = 41,4 kcal
643kcal zapotrzebowania/41,4 = 15,5 łyżeczki
Z tym, że oczywiście nie będę 100% tłuszczy pokrywał z samej oliwy i oleju lnianego bo dochodzą jeszcze inne produkty, więc:
643kcal - 100%
x - 75%
x = 482kcal (75%)
482kcal/41,4 = 12 łyżeczek
Oczywiście drobniutkie zaokrąglenia...
Wiem że nie powinno się łykać tłuszczy po treningu. Jak powinienem to zrobić?
1. W tej chwili do śniadania jem 4 łyżeczki (2 oleju lnianego i 2 oliwy)
2. Posiłek 2 (po 1 każdego)
3. Posiłek 2 (po 1 każdego)
4. Posiłek 2 (po 1 każdego)
Trening
5. Posiłek bez
6. Posiłek przed snem (białko z 2 łyżkami/ po jednej każdego)
Czy tak może być?
Czy zapotrzebowanie z oliwy i oleju lnianego w 75% mogę pokrywać?
Czy zmienić proporcje oleju i oliwy bo w tej chwili wychodzi 50/50?
Z góry dzięki za pomoc
Zmieniony przez - Kuubex w dniu 2009-05-30 11:17:53
Szacuny
8
Napisanych postów
732
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4130
ogólnie oliwa z oliwek jest lepsza od oleju lnianego ale możesz zostawić tak jak jest. Na moje rozstaw masz dobry o ile twój posiłek bezpośrednio przed treningiem nie zawiera tłuszczy.
IMO dobrze robisz
Szacuny
23
Napisanych postów
928
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
12762
bez przesady. To nie musi byc co do sekundy. ogólnie liczy sie dostarczona ilośc Tłuszczy na przestrzeni dnia czy tygodnia (dla organizmu) a nie w danej godzinie. Oczywiscie lepiej rozkładac te tłuszcze niz wypic wszystko na raz.
j/w byleby w okołotreningowych unikac a jak beda to nie przesadzac z iloscia.
Szacuny
1
Napisanych postów
121
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
1747
Twoje proporcje oliwy wzgledem oleju sa jak najbardziej poprawne - oliwa jest bogata w tluzcze jednonienasycone, z kolei olej lniany w wielonienasycone(szczegolnie kwas alfa-linolenowy). Moga one jak najbardzie stanowic podstawe twojego zapotrzebowania w tluszcze. Pamietaj, ze takze orzechy i pestki dyni, czy slonecznika sa ich swietnym zrodlem. Podstawa to urozmaicone jedzenie
Szacuny
8
Napisanych postów
732
Wiek
35 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
4130
z tego co pamiętam, czytałem kiedyś o jej zaletach. Chodziło ogólnie o proporcje między kwasami omega-3 i omega-6 zapamiętałem tyle że oliwa z oliwek ma dużo lepsze. Ale jakby się ktoś czepiał mogę przeszperać KiFy i znaleźć :)
Szacuny
2
Napisanych postów
53
Wiek
37 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
3907
Dobry lniany olej z tego co się dowiedziałem to tłoczony na zimno nierafinowany. Ja go dostałem w cenie 12,80zł za 0,5l firmy Vita Corn. A dokładniej przez to co napisałem, czyli że jest tłoczony na zimno i nierafinowany zachowuje naturalne wartości witaminy E, lecytyny, beta-karotenu!! i kwasu alfa-linolowego w formie CIS. Oleje tłoczone na zimno wzbogacają pożywienie w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a ich stosunek w oleju lnianym wynosi 4:1. Tak więc jak widać ma sporo zalet :)