SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Na czym smażyć ?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 6557

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 179 Wiek 21 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 6728
Witam, Na czym polecacie smażyć kurczaka lub inne tego typu potrawy, na :
Oleju kokosowym
Maśle klarownym
Smalcu ?
Bo podobno oliwa podczas smażenia traci swoje właściwości i wydziela jakieś tam szkodliwe dla organizmu czynniki.
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17708 Napisanych postów 132171 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460727
Ja smażę na tym co mam, jajecznica tylko na klarowanym albo zwykłym maśle, ewentualnie na tym co z boczku się wytopi, kurak, patelnia z kalrowanym lub jakimś olejem popsikana, nie ma to i rzepakiem przesmaruje, z tym ze ja nie smażę na głębokim tłuszczu tylko natłuszczam patelnie.

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3421 Napisanych postów 8469 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 407869
Można smażyć na każdym z tych tłuszczy - rozsądnie, czyli w nie za wysokiej temperaturze i niedługo.

Reaktywacja czy falstart? http://www.sfd.pl/[BLOG]deja_vu-t1099661-s119.html#post-18195840

"Jeszcze nie jest ze mną tak żle, żeby robaki zaczynały mlaskać na mój widok, kiedy jadę wózkiem po łące..." nie moje tylko Sebastiana Fitzka z "Pasażera 23", ale sobie pożyczyłam.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9060 Napisanych postów 82745 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699828
Jw
Tylko o co chodzi z tymi twarogi ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 179 Wiek 21 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 6728
Sorki nie zmieniłem tematu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 165 Napisanych postów 1228 Wiek 30 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 180644
każdy się nada z tych 3 wymienionych ale najlepiej na oleju kokosowym bo ma najwięcej kwasów tłuszczowych nasyconych i mct
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy.
unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu.


Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 63 Wiek 28 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 3225
czemu nie na maśle klarowanym?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9060 Napisanych postów 82745 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699828
czellista
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy.
unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu.




Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22


Smalec i masło klarowane dlaczego wyeliminowałes ?@)

Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2018-08-30 20:37:15
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
ze wzgledu na utlenianie cholesterolu, ktory utlenia sie juz w 135 stopniach i jest o wiele bardziej grozny dla naszego organizmu, niz nieutleniony.

ogolnie moje podejscie do procesu smazenia jest takie, ze jest to proces obrobki termicznej, ktory zawsze bedzie wiazal sie ze szkodami dla naszego organizmu i nie jestesmy w stanie sprawic, ze ten proces bedzie nagle neutralny/dobry, a jedynie mozemy probowac ograniczac jego zly wplyw na nasze cialo.
1

when im going to do some mountaineering actually im going back home

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33161 Napisanych postów 23238 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278225
czellista podasz jakieś linki do art. Chodzi mi głownie o smalec bo jeszcze całkiem niedawno na grupie były dodawane linki z badaniami że właśnie smalec jest jednym z najlepszych tłuszczy do smażenia długiego i w wysokich temp. U mnie w kuchni głownie do smażenia leci smalec jak chodzi o dłuższy proces .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1660 Napisanych postów 5479 Wiek 35 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 94310
biorac pod uwage stosunek kw tl w smalcu to faktycznie jest on dobrym zrodlem tluszczu do smazenia. jednak rodzaj kw tl to nie wszystko. utleniony cholesterol to cos co nalezy unikac, a w procesie smazenia na loju az 80% jego cholesterolu sie utlenia. a utleniony cholesterol to prosta droga do miazdzycy, czy np sa badania ktore mowia o zwoelszonym ryzyku Alzheimera.

ciezko mi bedzie Tobie podeslac jakies arty w tym temacie. poczytaj sobie o utlenianiu cholesterolu i sam wyciagnij wnioski

tak wiec zestaw sniadaniowy typu jajecznica na boczku na masle/smalcu to jedna wielka bomba utlenionego cholesterolu z kazdego produktu w tym daniu. chyba najgorsza opcja na posilek, a multum ludzi tak je idac za moda sniadan b+t


Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-31 07:46:32

when im going to do some mountaineering actually im going back home

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Rozpiska, redukcja

Następny temat

Mleko kozie i wyrobu z mleka koziego w diecie

WHEY premium